Έτοιμοι να πάρουν τις καραμπίνες

Έτοιμοι να πάρουν τις καραμπίνες04.11.2019Άρθρα

Ξεφεύγει η κατάσταση με το Μεταναστευτικό! Ξεχειλίζει η οργή
Οι κάτοικοι της Λέρου μπλόκαραν καταμαράν που μετέφερε αιτούντες άσυλο. «Βουλιάζει» η Μόρια
Παραμένει σε αναβρασμό η Σκύδρα, κινητοποιήσεις σε Σέρρες - Κιλκίς

Η Θέση μας: Αλβανικό μίσος για την Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο το βάρος του Μεταναστευτικού και αυτό φαίνεται κάθε μέρα ολοένα περισσότερο, με

τα νησιά να ασφυκτιούν, τις υποδομές να έχουν καταρρεύσει, την κυβέρνηση να τρέχει πελαγωμένη να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, αντί να προλαβαίνει τις εξελίξεις, και τις τοπικές κοινωνίες που έχουν επωμιστεί το κύριο βάρος να «βράζουν σαν καζάνι» έτοιμο να εκραγεί. 

Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, παρά τα νέα πρόσωπα στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας, η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται, με το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τον καταυλισμό στη Μόρια.

Στο συγκεκριμένο hot spot που έχει πραγματική χωρητικότητα 3.000 ανθρώπων πλέον έσπασε και το «ψυχολογικό όριο» των 15.000 προσφύγων και μεταναστών.

Κι είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από τις πυρκαγιές στις εγκαταστάσεις... Είναι η πρώτη φορά που η Μόρια φτάνει σε αυτά τα νούμερα από την αρχή του προσφυγικού φαινομένου. Και η κατάσταση διαρκώς θα επιδεινώνεται, αφού οι μετανάστες επιμένουν να καταφτάνουν κατά κύματα. Η κατάσταση στο βόρειο Αιγαίο θυμίζει πλέον το φθινόπωρο του 2015.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στο Αιγαίο και στα ελληνικά νησιά είναι το γεγονός ότι την Πέμπτη στη Μυτιλήνη έφτασαν οκτώ βάρκες με συνολικά 323 άτομα, τα οποία προωθήθηκαν επίσης στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, τον Οκτώβριο του 2019 πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου 6.868 μετανάστες.

Από αυτούς οι 3.474 πέρασαν στη Λέσβο, 1.820 στη Χίο και 1.556 στη Σάμο. Ολα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πως το σχέδιο της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών είτε δεν έχει λειτουργήσει ακόμη είτε απλά... είναι για κλάματα.

Για να καταλάβει κανείς με νούμερα, την Κυριακή το απόγευμα είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσουν από τον καταυλισμό στη Μόρια 58 άτομα με το πλοίο της γραμμής, ενώ την ίδια μέρα θα φτάσουν στο νησί ίσως και οι τριπλάσιοι, ειδικά εάν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές.

Οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του Μεταναστευτικού είναι πλέον στα κάγκελα, αφού δεν αντέχουν άλλο αυτή την κατάσταση να βρίσκονται σε μόνιμη πολιορκία στον ίδιο τους τον τόπο.

Έκλεισαν το λιμάνι της Λέρου! Να τους πάνε στο... Μαξίμου, λέει ο δήμαρχος

Το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας στη Λέρο έκλεισαν χθες οι κάτοικοι του νησιού προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη μεταφορά ακόμη 50 προσφύγων και μεταναστών στο νησί.

Οι πολίτες της Λέρου προχώρησαν στην κίνηση αυτή έπειτα από κάλεσμα του δημάρχου Μιχάλη Κόλια, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες διατρανώνει σε όλους τους τόνους την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί εξαιτίας των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Όπως λέει, παρότι οι δομές που υπάρχουν στο νησί μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 800 άτομα, αυτή τη στιγμή οι αλλοδαποί ξεπερνούν τους 3.000.

«Υπάρχει κίνδυνος της ζωής των μεταναστών πλέον. Οι 2.000 είναι εκτεθειμένοι στην παραλία με μια κουβέρτα και ένα σεντόνι. Δεν υπάρχουν γιατροί, δεν υπάρχει χώρος στο νοσοκομείο, δεν έχω προσωπικό, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αποκομιδή απορριμμάτων» ανέφερε ο ίδιος και συνέχισε: «Eίναι δυνατόν σε ένα νησί 8.000 κατοίκων, το 40% να είναι μετανάστες; Δεν γίνεται αυτό. Ας τους κρατήσουν στη Σύμη νοικιάζοντας ένα ξενοδοχείο, ας τους πάνε στη Ρόδο, ας τους πάνε στο Μαξίμου! Εδώ δεν χωράνε άλλοι μετανάστες».

Στην Κω

Τελικά οι 50 αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στην Κω, ενώ χθες ο Δήμος Λέρου παρέμεινε κλειστός σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφόρηση προσφύγων και μεταναστών στο ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων.

Ετοιμάζουν τις καραμπίνες στη Σκύδρα, κινητοποιήσεις και σε Κιλκίς - Σέρρες

Πέρα από τα νησιά, «στα κάγκελα» βρίσκονται και πολλοί πολίτες στην περιφέρεια, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν τη μεταφορά λαθρομεταναστών στα μέρη τους.

Πιο δυναμική ήταν η αντίδραση των κατοίκων της Σκύδρας. «Θα πάρουμε τις καραμπίνες, εάν φέρουν εδώ αλλοδαπούς, λαθρομετανάστες και δημιουργήσουν προβλήματα στην περιοχή μας» ανέφεραν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χατζηιωαννίδης τόνισε: «Δεν μπορούμε σε αυτόν τον τόπο να δεχθούμε τετελεσμένα γεγονότα τα οποία θίγουν τα δικαιώματα των συμπολιτών μας. Το στρατόπεδό μας έχει κριθεί ακατάλληλο αρκετές φορές». Η πληροφορία που έχουν αναφέρει ότι θα δημιουργηθεί hot spot σε στρατόπεδο της περιοχής, πολύ κοντά στην κατοικημένη περιοχή.

Στην Πικρολίμνη του Κιλκίς οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν επίσης, γιατί έμαθαν ότι θα μεταφερθούν στο ξενοδοχείο που υπάρχει εκεί για τα Λουτρά στη λίμνη και τα λασπόλουτρα περίπου 300 μετανάστες, άρα τα θερμά λουτρά κλείνουν και θα γίνει κατάληψη του συγκεκριμένου ξενοδοχείου για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι δεν θα το επιτρέψουν και αναφέρουν: «Οπως έκαναν στα Βρασνά, έτσι θα κάνουμε κι εμείς, δεν θα πλησιάσουν στο χωριό μας, θα καθόμαστε με βάρδιες για να τους διώξουμε πίσω!»

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό χθες, δύο σύλλογοι πολιτών καλούν τους Σερραίους να αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο αν φτάσουν πρόσφυγες σε ξενοδοχεία της πόλης. Με κοινή τους ανακοίνωση καλούν τον κόσμο να ξεσηκωθεί και να αντιδράσει με κινητοποιήσεις «τύπου Βρασνών», σε περίπτωση μεταφοράς άλλων «αλλόθρησκων» στην περιοχή.

Πρόκειται για τον Ομιλο Φίλων Ανάδειξης Αρχαίας Αμφίπολης και το Κίνημα Πολιτών «Το Κάστρο», οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να επέμβουν δυναμικά σε περίπτωση εγκατάστασης στην περιοχή άλλων αιτούντων άσυλο.

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα