Εβγαλαν την Ούρσουλα «καγκελάριο» της Ευρώπης

Εβγαλαν την Ούρσουλα «καγκελάριο» της Ευρώπης17.07.2019Ειδήσεις

Η εκλογή της στη θέση του Γιούνκερ «σφραγίζει» και θεσμικά την απόλυτη κυριαρχία του «μερκελισμού» στην Ενωση

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Με ένα διόλου αμελητέο σκάνδαλο να κρέμεται πάνω από το κεφάλι της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αρχίσει τη νέα καριέρα της -ως η πρώτη γυναίκα- στο τιμόνι της Κoμισιόν, αφού κατάφερε να αποσπάσει τις απαραίτητες ψήφους για να αναλάβει τη θέση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής

Επιτροπής. 

Το Ευρωκοινοβούλιο «χάρισε» στη σκληρή Γερμανίδα, στην «Ουρσι», όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά, 383 ψήφους υπέρ, 327 κατά, 22 αποχές και ένα λευκό, ενώ για τον διορισμό της απαιτούνταν 374 ψήφοι.

Η ίδια σε δηλώσεις της μετά την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος τόνισε: «Πρόκειται για μεγάλη ευθύνη και η δουλειά μόλις άρχισε. Στοχεύω σε μια δυνατή και ενωμένη Ευρώπη».

Η οριακή της επικράτηση, πάντως, είναι ενδεικτική και συνακόλουθη της πολύπλοκης υποψηφιότητάς της, την οποία υπενθυμίζεται πως ούτε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε δει ζεστά από την πρώτη στιγμή.

Στο Βερολίνο η υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εξεταστική επιτροπή στη Βουλή, η οποία διερευνά γιατί ιδιαιτέρως κερδοφόρες συμβάσεις του υπουργείου της ανατέθηκαν σε εξωτερικούς συμβούλους χωρίς την κατάλληλη εποπτεία, καθώς και αν ένα δίκτυο προσωπικών της διασυνδέσεων διευκόλυνε τη σύναψη αυτών των συμφωνιών.

Κλήτευση

Μάλιστα, η εξεταστική επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της ανεξάρτητα από το νέο πόστο της Φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν. Βουλευτές της επιτροπής έχουν καταστήσει σαφές ότι η πρώην υπουργός θα κλητευθεί προκειμένου να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις του Κοινοβουλίου για την υπόθεση.

Η ίδια έχει επανειλημμένα αρνηθεί να σχολιάσει τη σκανδαλολογία που τη συνοδεύει, έχει όμως παραδεχθεί ότι υπήρξαν λάθη στη διαδικασία των αναθέσεων προσπαθώντας -όχι με ιδιαίτερη επιτυχία- να μετατρέψει την προνομιακή μεταχείριση προς εταιρίες που της καταλογίζουν σε απλή «αμέλεια» διενέργειας ελέγχων.

Το σκάνδαλο αυτό, μάλιστα, έκανε τον συνήθως μετρημένο στα λόγια πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και πρώην επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς να σχολιάσει πολύ εύστοχα, σχετικά με την υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν για την Κομισιόν, ότι «είναι η χειρότερη υπουργός της κυβέρνησης.

Αυτό μάλλον την καθιστά αρκετά ικανή για την προεδρία της Κομισιόν».

Την άποψη, πάντως, του Σουλτς φαίνεται ότι συμμερίζονται και αρκετοί ομόσταυλοί της Χριστιανοδημοκράτες, αν και στο εξής θα αποφεύγουν μάλλον να εκφράζονται δημόσια.

Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε -όπως δεν ξεχνούν και πολλοί ευρωβουλευτές- τη σκληρότητα με την οποία η νέα επικεφαλής της Επιτροπής αντιμετώπισε την ελληνική κρίση, όταν και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμη και από τον σκληροπυρηνικό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητώντας να δοθούν από την Αθήνα εγγυήσεις για την οικονομική βοήθεια των εταίρων, π.χ. με αποθέματα χρυσού και συμμετοχή σε δημόσιες επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα