Εβρος - Θεσσαλονίκη, 4.000 € το κεφάλι με SUV

Εβρος - Θεσσαλονίκη, 4.000 € το κεφάλι με SUV30.08.2019Ρεπορτάζ

Με πολυτελή οχήματα οι διακινητές (κυρίως αλλοδαποί) ρίχνουν στάχτη στα μάτια της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με έρευνα του newsbreak.gr

Με πολυτελή οχήματα κάνουν την εμφάνισή τους τούς τελευταίους μήνες οι διακινητές παράνομων μεταναστών στα σύνορα του Εβρου, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν τις Αρχές που έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό εναντίον τους. 

Μάλιστα, είναι

αυτή η έντονη παρουσία των Αρχών στα σύνορα και οι συνεχείς έλεγχοι που έχουν προκαλέσει εκτόξευση της «ταρίφας» για τους παράνομους μετανάστες που θέλουν να φτάσουν κυρίως στη Θεσσαλονίκη ακόμα και στα 4.000 ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα του newsbreak.gr σχετικά με τον τρόπο δράσης των κυκλωμάτων, από τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τους εκατοντάδες καθημερινούς ελέγχους της Ελληνικής Αστυνομίας, οι λαθροδιακινητές παράνομων μεταναστών εμφανίζονται ακόμα και με θηριώδη τζιπ τόσο στα σύνορα του Εβρου όσο σε Ορεστιάδα και Καβάλα, σε μια προσπάθεια να ρίξουν στάχτη στα μάτια των Αρχών.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε όλο το εθνικό και το επαρχιακό δίκτυο, από την Ορεστιάδα έως την Καβάλα, δραστηριοποιούνται σε εμφανή και «κρυφά» σημεία συνοριακά μπλόκα της Αστυνομίας με σκοπό την καταπολέμηση της λαθροδιακίνησης.

Εντατικά μπλόκα από την ΕΛ.ΑΣ.

Η εντατικοποίηση των μπλόκων έχει προκαλέσει αύξηση της «ταρίφας» για τους παράνομους μετανάστες που θέλουν να φτάσουν κυρίως στη Θεσσαλονίκη και από εκεί να συνεχίσουν είτε στην Αθήνα είτε, μέσω κυκλωμάτων, σε χώρες της Ευρώπης.

Οι μετανάστες πληρώνουν ακόμη και 4.000 ευρώ για το πέρασμά τους από την Κωσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότεροι προτιμούν το πέρασμα από τον Εβρο, αφού έτσι δεν εγκλωβίζονται στα νησιά και στις δομές που υπάρχουν εκεί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. έχουν αποφέρει καρπούς, καθώς τους τελευταίους δέκα μήνες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, από τον Εβρο έως την Καβάλα και τη Δράμα, έχουν συλληφθεί και οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη 240 διακινητές, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν αλλοδαποί.

Το ίδιο διάστημα κατασχέθηκαν 125 οχήματα από διακινητές σε μπλόκα της συνοριοφυλακής επί της εθνικής και της επαρχιακής οδού από τον Εβρο έως τη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια από τις ίδιες περιοχές έχουν κατασχεθεί 792 οχήματα λαθροδιακινητών, ενώ ακινητοποιήθηκαν, είτε γιατί έγιναν συλλήψεις με παράνομους μετανάστες είτε γιατί εντοπίστηκαν να κινούνται για να παραλάβουν μετανάστες, 1.159 οχήματα.

Οι συνοριοφύλακες

Η έρευνα του newsbreak.gr εστιάζει και στα πολύ σοβαρά προβλήματα και στις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι συνοριοφύλακες, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει.

Ειδικότερα, δεν έχουν θερμικές κάμερες, που είναι το κυριότερο «όπλο» τους στους ακριτικούς νομούς, γιατί τους παρέχει τη δυνατότητα της θερμικής απεικόνισης τη νύχτα των κινήσεων ανθρώπων σε πολλά χιλιόμετρα.

Επίσης, καταγράφεται μεγάλη έλλειψη σε αστυνομικούς σκύλους, κιάλια, αλεξίσφαιρα γιλέκα, συσκευές μέτρησης διοξειδίου του άνθρακα, που κυρίως χρησιμοποιούνται για ελέγχους σε φορτηγά για τον εντοπισμό μεταναστών σε ειδικές κρύπτες, αλλά και σε καινούργια οχήματα, καθώς τα τελευταία παρελήφθησαν το μακρινό 2002, και πάλι επί ημερών του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη!

Keywords
Τυχαία Θέματα