Έβρος: Παραδομένο στην πύρινη λαίλαπα το δάσος της Δαδιάς

Εκκενώθηκε το χωριό. Άνευ προηγουμένου η οικολογική καταστροφή που συντελείται εδώ και πέντε ημέρες

Με την καρδιά σφιγμένη παρακολουθούν όλοι οι Ελληνες την άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή που συντελείται τα τελευταία 24ωρα στο πολύτιμο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, το οποίο παρέμεινε για τέταρτη ημέρα χθες παραδομένο στις φλόγες εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού!

Εξαιτίας της ενίσχυσης της έντασης του ανέμου και των συχνών αλλαγών στη φορά του υπήρξε αναζωπύρωση νότια του χωριού Δαδιά, χωρίς

όμως να κινδυνέψει. Το προηγούμενο βράδυ η Δαδιά είχε εκκενωθεί προληπτικά, καθώς οι πύρινες γλώσσες κατευθύνονταν προς τα εκεί αργά, αλλά με σταθερό ρυθμό, λόγω της άπνοιας που επικρατούσε. Λίγο προτού προσεγγίσει την αντιπυρική ζώνη, που είχε διαπλατυνθεί περαιτέρω το πρωί, η φωτιά άλλαξε πορεία. Στο Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, εκτός από το κυβερνητικό κλιμάκιο, βρέθηκαν χθες κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ και ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

«Ηδη εκκενώθηκε το μοναστήρι της Δαδιάς, που κι εκεί υπάρχει μία μεγάλη αναζωπύρωση, και το χωριό εδώ και αυτό έχει τα δικά του τα προβλήματα. Να ευχηθούμε ο Θεός να δώσει μία σύντομη λύση» δήλωσε ο σεβασμιότατος.

Ως αργά χθες το μεσημέρι υπήρχαν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα και κίνδυνος επέκτασης περαιτέρω νοτιοδυτικά και δυτικά, ενώ ενεργό μέτωπο υπήρχε και στο βόρειο τμήμα. Γι’ αυτό, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Δαδιά, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, αποφασίστηκε να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες στις συγκεκριμένες περιοχές όπου είχαν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. Εξαιτίας της θερμοκρασιακής αναστροφής και του έντονου καπνού αρχικά επιχειρούσαν μόνο ελικόπτερα. Ωστόσο, αργότερα προστέθηκαν και αεροπλάνα, με συνέπεια να επιχειρούν συνολικά πέντε αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα. Στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν, επίσης, 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα και 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Τo Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, που εκτείνεται σε 73.000 στρέμματα, είναι μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Αποτελεί ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών, όπως ο βασιλαετός, ο κραυγαετός και ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη Βαλκανική Χερσόνησο. Εκεί απαντώνται άλλα 205 είδη πουλιών, μια εξαιρετικά υψηλή ποικιλία αμφιβίων και ερπετών, καθώς και πληθώρα μικρών και μεγάλων θηλαστικών, από λύκους και ζαρκάδια μέχρι σκίουρους και 24 είδη νυχτερίδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη έκαψε το παρατηρητήριο και τις ταΐστρες των σπάνιων αρπακτικών, με την WWF Hellas να κάνει λόγο για «οδυνηρή οικολογική καταστροφή στη Δαδιά». Η αναταραχή στα αρπακτικά πτηνά που φωλιάζουν στο δάσος ήταν τόσο μεγάλη, που πολλά από αυτά ξενύχτησαν στις κολόνες φωτισμού στις Φέρες!

Κόλαση φωτιάς και στην Ηλεία: Κάηκαν κατοικίες στη Σκιλλουντία

Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε όλη η χώρα το Σαββατοκύριακο, αφού, εκτός από τις φωτιές που κατέκαψαν τη Λέσβο και το σπάνιο δάσος της Δαδιάς, ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές σε Ηλεία, Φαιστό, Πτολεμαΐδα, Ελάτεια και άλλες περιοχές.

Λίγο μετά τις 15.30 σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική για πυρκαγιά που ξέσπασε στα Μακρίσια Ηλείας. Η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά σε δασική έκταση, όμως γρήγορα επεκτάθηκε, με αποτέλεσμα να λάβει τεράστιες διαστάσεις και να κάψει σπίτια στη Σκιλλουντία.

Επιτόπου έσπευσαν 125 πυροσβέστες, με 43 οχήματα και επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, που προχώρησαν σε αρκετούς απεγκλωβισμούς κατοίκων, ενώ από αέρος επιχειρούσαν τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Το απόγευμα οι φλόγες είχαν φτάσει πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια των Κρεστένων, με τους κατοίκους να τα εγκαταλείπουν άρον άρον και να μετακινούνται στο κέντρο της πόλης! Παράλληλα, δόθηκε εντολή και για προληπτική εκκένωση της παιδικής κατασκήνωσης στη Φρίξα και του χωριού Γρύλλος.

«Είμαστε περικυκλωμένοι από τις φλόγες. Το κακό έγινε μέσα σε 10 λεπτά, όπως το 2007» περιέγραψε ο δημοτικός σύμβουλος Αναστάσιος Καρνάρος μιλώντας στο Open. Ως αργά το απόγευμα δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματίες ή εγκλωβισμένους. Aλλα πύρινα μέτωπα καταγράφηκαν στην Πέτρινη Πολιτεία, στην περιοχή των Μοιρών του Δήμου Φαιστού, όπου επιχείρησαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με οχήματα και υδροφόρες και δύο εναέρια μέσα, καθώς επίσης στην Ελάτεια Φθιώτιδας και στον Αγιο Δημήτριο Πτολεμαΐδας.

Ως αργά χθες δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο σε ορεινή περιοχή στα Γρεβενά, η οποία έφτασε να απειλήσει τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου, γνωστό και ως «Βάλια Κάλντα».

Την Κυριακή με το πρώτο φως της μέρας επέστρεψαν τα εναέρια μέσα στο Ακριτοχώρι του Δήμου Πύλου – Νέστορος, με τέσσερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο να κάνουν ρίψεις νερού. Είχε προηγηθεί ολονύκτιο θρίλερ, με τους ήρωες πυροσβέστες να δίνουν τιτάνια μάχη για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Λέσβος: Εφιάλτης για την πολύπαθη Βρίσα, η πυρκαγιά απείλησε σπίτια

Πέντε χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό, μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, που ισοπέδωσε τη Βρίσα οι κάτοικοι του άλλοτε γραφικού οικισμού δοκιμάστηκαν ξανά εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς, η οποία κατέκαιγε από το πρωί του Σαββάτου τη νότια Λέσβο και χθες το μεσημέρι έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια του χωριού!

Αν και η εικόνα του πύρινου μετώπου ήταν καλύτερη με το πρώτο φως της ημέρας, οι ισχυροί άνεμοι που άρχισαν να πνέουν στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα η φωτιά να «ξεφύγει» δυτικά και να φτάσει μεταξύ Βρίσας και Βατερών. Μάλιστα, γύρω στη 13.30 οι κάτοικοι της πολύπαθης Βρίσας έλαβαν μήνυμα από τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Εκτακτης Ανάγκης 112 για προληπτική εκκένωση του οικισμού, καθώς οι φλόγες είχαν πλησιάσει σε απόσταση 500 μ. από τα πρώτα σπίτια! Ετσι, όσοι είχαν επιστρέψει στον τόπο τους, αποκαθιστώντας τις ζημιές που είχαν υποστεί από το χτύπημα του Εγκέλαδου, υποχρεώθηκαν για άλλη μία φορά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με δάκρυα στα μάτια και να μετακινηθούν προς τον Πολιχνίτο. Παρόμοιο μήνυμα εκκένωσης έλαβαν λίγο μετά τις 15.00 και οι κάτοικοι του οικισμού Σταυρός, που απειλήθηκε από το πύρινο μέτωπο.

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού τρία Air Tractor, δύο Καναντέρ και ένα ελικόπτερο Mi-8, ενώ συνέδραμαν και τα PZL από τη Λέσβο. Από εδάφους επιχειρούσαν 81 πυροσβέστες με 20 οχήματα και πέντε ομάδες πεζοπόρου. Με το πλοίο «Νήσος Ρόδος» έφτασαν στις 9.30 το πρωί της Κυριακής 20 πυροσβέστες και πέντε οχήματα από την Αθήνα, προκειμένου να ενισχύσουν το έργο της πυρόσβεσης στα Βατερά. Σύμφωνα, πάντως, με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Ανδρέα Αξή, η κατάσταση ήταν βελτιωμένη χθες στη δυτική Λέσβο, με την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων να επικεντρώνεται στις αναζωπυρώσεις. Σε απογευματινή ενημέρωση, μάλιστα, έγινε γνωστό ότι δεν υπήρχε πλέον ενεργό μέτωπο, αλλά μικρές εστίες.

Η φωτιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε από δασική έκταση στην περιοχή Ρογκάδα και αρχικά δεν απειλούσε οικισμούς. Στη συνέχεια, όμως, ο άνεμος άλλαξε φορά, με αποτέλεσμα οι φλόγες να φτάσουν στον οικισμό των Βατερών. Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος άφησε αιχμές για καθυστέρηση στην έλευση των πυροσβεστικών μέσων στο νησί. «Ζητήσαμε βοήθεια στις 10 το πρωί και ήρθε στη 1 το μεσημέρι» τόνισε και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί ως το μεσημέρι του Σαββάτου στα Βατερά: «Εχουν καεί σπίτια, αλλά δεν γνωρίζω πόσα. Η φωτιά έχει φτάσει στη θάλασσα. Φυσάει αρκετά, δυστυχώς. Πήγαινε καλά ή κατάσταση, αλλά άλλαξε φορά ο άνεμος και το μέτωπο έγινε ανεξέλεγκτο. Εκτός από τους κατοίκους, έχουμε και τουρίστες στην περιοχή».

Παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλαν οι πυροσβέστες, κάηκαν έξι σπίτια, ένα αυτοκίνητο και μία αγροικία, ενώ υπέστησαν ζημιές και τουριστικές επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, υπολογίζεται ότι έγιναν στάχτη περισσότερα από 13.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών. Σκάφη του Λιμενικού διέσωσαν εννέα άτομα τα οποία είχαν εγκλωβιστεί σε παραλία των Βατερών, μεταφέροντάς τα με ασφάλεια στον λιμένα Πλωμαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα