Εύβοια: Μοιραίες οι καθυστερήσεις στα έργα αποκατάστασης

Δύο μήνες μετά την πυρκαγιά, το επιτελικό κράτος κοίταζε… τις μελέτες να περνούν

Ρεπορτάζ Ντίνα Ιωακειμίδου

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, πριν από περίπου έναν μήνα, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωνε σε πανηγυρικούς τόνους την έναρξη των αντιδιαβρωτικών έργων στις περιοχές που επλήγησαν στη βόρεια Εύβοια. Οι πρώτες εργασίες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, αφορούσαν το κόψιμο των καμένων δέντρων, την κατασκευή κορμοδεμάτων και κλαδοπλεγμάτων για την προστασία των πλαγιών από τη διάβρωση, καθώς και τη σύνταξη αναγνωριστικών μελετών για τα αντιπλημμυρικά έργα.

Μετά

τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην πολύπαθη περιοχή, ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού Ι. Κοντζιάς με δηλώσεις του αποσαφήνισε πως «δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει ούτε αντιπλημμυρικά, αλλά ούτε και αντιδιαβρωτικά έργα στις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές». Συμπλήρωσε δε πως «παρά το γεγονός ότι ήταν καθαρισμένα τα ρέματα, τα ποτάμια, οι αποστραγγιστικές τάφροι, δεν άντεξαν τον όγκο του νερού».

Επίσης, έγινε γνωστό πως το Δασαρχείο Λίμνης προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάθεση κατασκευής έργων αντιπλημμυρικής προστασίας μόλις μία ημέρα πριν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Στην πρόσκληση προς τους Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας για τα αντιπλημμυρικά έργα -κατεπείγοντος χαρακτήρα, όπως σημειώνεται-, ο χρόνος περάτωσης του έργου ορίζεται στους τέσσερις μήνες.

Οι τεράστιες ευθύνες του επιτελικού κράτους αναδεικνύονται και με σειρά εγγράφων που αναρτήθηκαν στη Δι@ύγεια. Συγκεκριμένα:

Στις 8 Οκτωβρίου, το Δασαρχείο Λίμνης «αποδέχεται την έκθεση διαπίστωσης βλαβών του δάσους Ροβιών από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 3 Αυγούστου, στη θέση Δάφνη του δάσους Μανδανικών». Σημειώνεται επίσης πως «η αποκατάσταση των βλαβών θα γίνει από την υπηρεσία του Δασαρχείου Λίμνης, σύμφωνα με τη “Μελέτη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας για τη συγκράτηση του εδάφους, τον περιορισμό της διάβρωσης και της επιφανειακής απορροής στην υδρολογική λεκάνη ‘χείμαρρος Γερανιά’”».Στις 28 Σεπτεμβρίου, το Δασαρχείο Λίμνης «συγκροτεί επιτροπή παραλαβής παροχής επιστημονικών εργασιών για την εκπόνηση μελετών» για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας για τη συγκράτηση του εδάφους στις υδρολογικές λεκάνες (α) Συγκρότημα υπολεκανών ΝΔ κλιτύων Κανδηλίου Ορους (Λεκάνη Λίμνη Ι), (β) Συγκρότημα υπολεκανών “χείμαρρος Σηπιάδος” (Λεκάνη Λίμνης ΙΙ), (γ) Χείμαρρος Γερανιά (Λεκάνη Λίμνης ΙΙΙ), (δ) Χείμαρρος Βούδωρου (Νηλέως) (Λεκάνη Λίμνης ΙV), (ε) Συγκρότημα χειμάρρων Ασμηνίου – Βασιλικών (Λεκάνη Λίμνης V)». Γίνεται επίσης λόγος για την ανάγκη άμεσης σύνταξης των μελετών.Στις 27 Σεπτεμβρίου, το Δασαρχείο Ιστιαίας συγκροτεί με απόφασή του επιτροπή παραλαβής παροχής βοηθητικών εργασιών «για την εκπόνηση μελέτης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας για τη συγκράτηση του εδάφους, τον περιορισμό της διάβρωσης και της επιφανειακής απορροής στην Υδρολογική Λεκάνη Ιστιαίας».Στις 21 Σεπτεμβρίου, το Δασαρχείο Ιστιαίας συγκροτεί «επιτροπή παροχής βοηθητικών εργασιών για “την εκπόνηση μελέτης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας (…) στην Υδρολογική Λεκάνη Ιστιαίας (ρέμα Γουβών – Τσαπουρνιάς)”». Όμως, τραγική υστέρηση σημειώνεται και στην κήρυξη των καμένων εκτάσεων της περιοχής ως αναδασωτέων. Και αυτό, καθώς, σύμφωνα με το ΦΕΚ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (13 Αυγούστου), «Εκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου 2021 και συναφείς διατάξεις», ορίζεται πως, μετά την εισήγηση της Δασικής Υπηρεσίας, η κήρυξη των αναδασωτέων πρέπει να γίνει «υποχρεωτικώς εντός τριάντα (30) ημερών από της καταστολής της πυρκαγιάς ή της διαπιστώσεως της εξ άλλης αιτίας καταστροφής». Μόνο όμως, όπως προστίθεται, «σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, που λαμβάνεται ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του οικείου δασάρχη, η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να παραταθεί για χρονικό διάστημα μέχρι τριάντα (30) ημέρες ακόμη κατ’ ανώτατο όριο». Το Δασαρχείο της Λίμνης, στις 6 Οκτωβρίου, αποφασίζει την «Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών για την κατάρτιση Τοπογραφικών Διαγραμμάτων, Αποσπασμάτων Χαρτών, πινάκων συντεταγμένων κατά ΕΓΣΑ 87 (σύνταξη, εκτυπώσεις), ψηφιοποίησης Διοικητικών Πράξεων (εγκρίσεις επέμβασης σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, αποφάσεις ΕΠΕΑ κ.λπ.), για την άμεση υποβολή πρότασης για την κήρυξη ως αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων που προέκυψαν από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 03/08/2021».

Και, σε μια απέλπιδα προσπάθεια επίσπευσης των διαδικασιών, «η συνολική προθεσμία εκτέλεσης των υπηρεσιών της σύμβασης ορίζεται σε οκτώ ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης». Την ίδια ημέρα, στις 6 Οκτωβρίου δηλαδή, ορίζεται από το Δασαρχείο Λίμνης και ο επιβλέπων του έργου για την κήρυξη των αναδασωτέων εκτάσεων.
Και όλα αυτά ενώ αύριο, Πέμπτη, αναμένεται το επόμενο κύμα κακοκαιρίας. Γιατί, όπως εύστοχα διατυπώνεται, κατά την κυβέρνηση για τις πυρκαγιές ευθύνεται η κλιματική κρίση, για τις πλημμύρες ο Θεός και για τον Covid η ατομική ευθύνη! Ερωτηθείς μάλιστα για το αν μπορεί να γίνει κάτι τώρα, πριν από το επόμενο κύμα που περιμένουν την Πέμπτη, με φανερή δυσφορία ο δήμαρχος είπε: «Δεν προλαβαίνουμε τίποτα».

Keywords
Τυχαία Θέματα