Φάμπρικα… παραγωγής βρεφών στα Χανιά!

Πίσω από ένα κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κύκλωμα, με επικεφαλής έναν 73χρονο γυναικολόγο, πουλούσε μωρά σε άτεκνα ή ομόφυλα ζευγάρια

Με «βιτρίνα» ένα νομιμοφανές κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά, τα μέλη ενός πολυπλόκαμου κυκλώματος με «εγκέφαλο» έναν 73χρονο γυναικολόγο είχαν στήσει παράνομη «φάμπρικα» παραγωγής βρεφών, τα οποία προορίζονταν για άτεκνα ή για ομόφυλα ζευγάρια, καθώς και για μοναχικούς άνδρες που δυσκολεύονταν να αποκτήσουν παιδιά και οι οποίοι πείθονταν να βάλουν βαθιά το χέρι

στην τσέπη, προκειμένου να γίνουν γονείς!

Από τη Μαρία Μεϊμάρη

Για την πολύκροτη υπόθεση που εξιχνίασε το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και με τη συνδρομή του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής εννέα άτομα, τα οποία οδηγήθηκαν χθες στην Εισαγγελία Χανίων για την άσκηση διώξεων για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της εμπορίας ανθρώπων, της μεσολάβησης σε υιοθεσία ανηλίκων κατ’ επάγγελμα, της εφαρμογής ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, της απάτης και της πλαστογραφίας πιστοποιητικών.

Ως επικεφαλής του παράνομου… εργοστασίου παραγωγής βρεφών φέρεται ο 73χρονος νόμιμος εκπρόσωπος της κλινικής γονιμότητας, ενώ κομβικό ρόλο στο κύκλωμα φέρεται ότι είχαν ένας κλινικός εμβρυολόγος, τέσσερις γυναίκες που εργάζονταν στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εκ των οποίων η μία είναι βιολόγος, ακόμα μία με καταγωγή από τη Ρουμανία και δύο γυναίκες από τη Γεωργία.

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως, o 73χρονος γυναικολόγος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα γνωστός στην κοινωνία των Χανίων, σε συνεργασία με εργαζομένους στο κέντρο που διηύθυνε, είχαν στήσει «παραμάγαζο» διάθεσης και εμπορίας βρεφών, πουλώντας το κάθε παιδί από 70.000 ευρώ έως και 120.000 ευρώ! Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη λίστα των πελατών του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής περιλαμβάνονταν άτεκνα ή ομόφυλα ζευγάρια, καθώς επίσης μοναχικοί άνδρες που επιθυμούσαν να γίνουν γονείς και οι οποίοι δεν δίσταζαν, με την καθοδήγηση των συλληφθέντων, να συνάψουν εικονικά σύμφωνα συμβίωσης με γυναίκες που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα ως παρένθετες μητέρες. Αφότου εκείνες γεννούσαν τα παιδιά, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τα παρέδιδαν στους «αγοραστές- γονείς» και προχωρούσε η διαδικασία λύσης του συμφώνου! Στη συνέχεια, μέσω πλαστών εγγράφων, οι κατηγορούμενοι νομιμοποιούσαν τα παιδιά, ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί από τις Αρχές.

Τρεις… μεσίτριες

Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση έπαιζαν τρεις «μεσίτριες» από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Ρουμανία, οι οποίες αναλάμβαναν να βρουν άπορες γυναίκες, κυρίως από χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης, και, στη συνέχεια, να τις πείσουν να συνεργαστούν με το κύκλωμα αντί αμοιβής. Κατόπιν, η Ρουμάνα «μεσίτρια», η οποία εργαζόταν στην κλινική του 73χρονου γυναικολόγου, παραλάμβανε τις γυναίκες και, σε συνεργασία με άλλα μέλη της οργάνωσης, τις παρείχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φρόντιζαν για τη διατροφή και τη διαμονή τους σε μικρά καταλύματα (σ.σ.: υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούνταν τουλάχιστον 14 σπίτια για αυτόν τον σκοπό), ώσπου να γεννήσουν.

Οταν, όμως, έφτανε η στιγμή να τις πληρώσουν για τις «υπηρεσίες» τους, «ξεχνούσαν» τις υποσχέσεις που τους είχαν δώσει και αρκούνταν να τους πληρώνουν από 300 ευρώ έως 600 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το είδος της εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., από τον Δεκέμβριο του 2022 καταγράφηκαν τουλάχιστον 182 περιπτώσεις εκμετάλλευσης γυναικών στον τομέα της αφαίρεσης ωαρίων και παρένθετης μητρότητας, ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 400 περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω εικονικών εξωσωματικών! Ο ρόλος της βιολόγου του κυκλώματος ήταν να παίρνει το γενετικό υλικό των γυναικών και, σε συνεργασία με τους γιατρούς, να τις καθιστά εγκύους. Παράλληλα, στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκαν 30 αλλοδαπές γυναίκες, δότριες ωαρίων ή έγκυοι οι οποίες εξετάστηκαν παρουσία ψυχολόγου της ΕΛ.ΑΣ.

Το παράνομο όφελος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κυμαινόταν συνήθως από 70.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, με το 70% αυτών να αφορά καθαρό κέρδος, ενώ σε ιδιάζουσες περιπτώσεις το κόστος για να γίνει κάποιος γονιός άγγιζε και τα 120.000 ευρώ. Ηταν τόσο μεγάλα τα κέρδη του κυκλώματος από την εγκληματική δραστηριότητα, που είχαν στηθεί ακόμα και offshore εταιρίες, οι οποίες διαχειρίζονταν τα χρήματα της οργάνωσης!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φάμπρικα…, Χανιά,fabrika…, chania