Φιάσκο για τη φοροδιαφυγή με απόφαση του ΣτΕ

Φιάσκο για τη φοροδιαφυγή με απόφαση του ΣτΕ16.11.2017Παρασκήνιο

Φιάσκο για το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί η ετυμηγορία του ΣτΕ σχετικά με το αν μπορούν ή όχι να χαρακτηριστούν «συμπληρωματικά» φορολογικά στοιχεία για την έκδοση φύλλου ελέγχου ή για την παράταση της παραγραφής τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων του φορολογουμένου στις ημεδαπές τράπεζες.

Το ΣτΕ έδωσε «συγχωροχάρτι» σε όσους φοροδιέφυγαν την περίοδο 2006-2010, αποφασίζοντας ότι οι τραπεζικές καταθέσεις

στις ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ελέγχου!

Δέχτηκε, δηλαδή, ότι τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων του φορολογουμένου στις ελληνικές τράπεζες βρίσκονταν ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του φορολογικού ελέγχου ή, τουλάχιστον, ο φορολογικός έλεγχος μπορούσε ανά πάσα στιγμή να λάβει γνώση αυτών. Για τον λόγο αυτό, τα εν λόγω στοιχεία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν στοιχεία τα οποία δεν είχε, ούτε μπορούσε να έχει δικαιολογημένα υπόψη της η φορολογική Αρχή κατά τον αρχικό έλεγχο ή την αρχική φορολογική εγγραφή.

Συνεπώς, δεν είναι νόμιμη η παράταση της περιόδου παραγραφής των αξιώσεων του Δημοσίου από 5ετία σε 10ετία προκειμένου να διενεργηθούν φορολογικοί έλεγχοι στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών κατά τα έτη 2006-2010 1.300.000 φορολογουμένων που περιλαμβάνονται στη λίστα-μαμούθ των «65 CD». Αυτοί γλιτώνουν τους ελέγχους!

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως οδεύουν προς το αρχείο εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς ποινικές, φορολογικές κ.λπ. υποθέσεις με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο. Εν ολίγοις, οι καταθέσεις των φορολογουμένων στις τράπεζες του εσωτερικού πριν από το 2012 δεν μπορεί να ληφθούν υπόψη από τις ΔΟΥ ως νεότερα στοιχεία και να επεκτείνουν την παραγραφή πέραν της πενταετίας.

Αντιθέτως, ζωντανό παραμένει το δικαίωμα του Δημοσίου να ελέγξει υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών 2006-2010 για φυσικά πρόσωπα, για τα οποία έχει στη διάθεσή του στοιχεία κινήσεων λογαριασμών του εξωτερικού, προερχόμενα από τις «λίστες Λανγκάρντ», «Μπόργιανς» και εμβάσματα εξωτερικού, δεδομένου ότι τα στοιχεία των ξένων αυτών λογαριασμών μπορούν να θεωρηθούν «συμπληρωματικά», καθώς δεν υπήρχαν στη διάθεση των ελληνικών φορολογικών Αρχών κατά την κανονική πενταετή περίοδο παραγραφής, αλλά έγιναν γνωστά μετά την πάροδο της πενταετίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα