Φιάσκο με τις φοροεκπτώσεις για ανακαινίσεις!

Πριν καν κατατεθεί στη Βουλή, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποσύρει τη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, η οποία προβλέπει φορο-έκπτωση έως 3.200 ευρώ ετησίως στους φορολογουμένους για τις εργασίες ανακαίνισης των ακινήτων τους.

Αν και η εν λόγω διάταξη κατατέθηκε κανονικά σε δημόσια διαβούλευση από το οικονομικό επιτελείο, ήρθε στη συνέχεια το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να προειδοποιήσει πως λόγω υψηλού δημοσιονομικού

κόστους θα πρέπει να… αποσυρθεί! Αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία κινείται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενσωματώνοντας σε ένα φορολογικό νομοσχέδιο φοροεκπτώσεις που δεν «σηκώνει» ο Προϋπολογισμός, χωρίς καν να έχει υπολογίσει το κόστος.

Οπως προβλέπει η διάταξη, δαπάνες έως 16.000 ευρώ θα οδηγούσαν σε έκπτωση φόρου έως και 3.200 ευρώ τον χρόνο και για πέντε συνεχόμενα έτη για τους φορολογουμένους που θα προχωρούσαν από την 1η Ιανουαρίου 2024 σε επισκευή ή ανακαίνιση των ακινήτων τους.

Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο είχε ενσωματώσει στο σχέδιο νόμου το πλαίσιο των δικαιούχων έως και τις δαπάνες που θα κάλυπτε το μέτρο, όπως ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, αντικατάσταση κουφωμάτων και συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, συντήρησης της στέγης ή εγκατάσταση / συντήρηση ανελκυστήρων.

Θα υπέθετε κανείς πως, για να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου, θα είχαν γίνει και οι απαραίτητες μελέτες για τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις στον Κρατικό Προϋπολογισμό, που αποτελεί ίσως τον πιο κρίσιμο παράγοντα ενός μέτρου.

Τελικά, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο μια διάταξη που θα είναι μια βελτιωμένη έκδοση της υφιστάμενης. Σήμερα το ανώτατο ποσό της έκπτωσης φτάνει τα 1.600 ευρώ τον χρόνο για τέσσερα χρόνια ή έως 6.400 ευρώ για την 4ετία, καθώς το μπόνους ανέρχεται σε ποσοστό 40% του ύψους των δαπανών για τη λήψη των υπηρεσιών, με ανώτατο συνολικό όριο δαπανών τα 16.000 ευρώ.

Τελικά, ίσως το μόνο που θέλει… ανακαίνιση είναι ο σχεδιασμός και η σοβαρότητα του οικονομικού επιτελείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα