«Φιλί ζωής» για τη Μέι, αβεβαιότητα για το Brexit

«Φιλί ζωής» για τη Μέι, αβεβαιότητα για το Brexit17.01.2019Ειδήσεις

Με 325 ψήφους κατά της πρότασης μομφής η Βρετανή πρωθυπουργός «επέζησε», άγνωστο όμως μέχρι πότε

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Μπούμερανγκ στην αντιπολίτευση γύρισε -όπως αναμενόταν- τελικά το «φαρμακερό δώρο» που πρόσφερε η Τερέζα Μέι στον πολιτικό της αντίπαλο Τζέρεμι Κόρμπιν μετά την καταψήφιση το βράδυ της Τρίτης από τη βρετανική Βουλή του σχεδίου της για το Brexit.

Ο λόγος για την πρόταση

μομφής, που ουσιαστικά υποχρεώθηκε από τις εξελίξεις να καταθέσει εις βάρος της Βρετανίδας πρωθυπουργού ο ηγέτης των Εργατικών, με στόχο την πολιτική αποπομπή της και κατ' επέκταση την πρόκληση πρόωρων εκλογών στη χώρα.
Με 325 ψήφους κατά της πρότασης μομφής, λοιπόν, και 306 υπέρ, η Μέι κατάφερε χθες να κρατήσει τη θέση της, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα το «μέχρι πότε».

«Το Κοινοβούλιο εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά για την ευημερία και την ασφάλεια, και κυρίως για να τηρήσουμε την υπόσχεση που δώσαμε στον λαό ότι θα υλοποιήσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θα αποχωρήσουμε από την Ε.Ε.» δήλωνε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η Βρετανίδα πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα ανακοίνωνε ότι θα αρχίσει συνομιλίες με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα επόμενα βήματα στο Brexit. Ενα σημείο πάνω στο οποίο βέβαια στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον όλων, τόσο στη Βρετανία όσο όμως και σε κάθε γωνιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παράταση

Απαντώντας χθες στην πρωθυπουργό μιας «κυβέρνησης ζόμπι», όπως τη χαρακτήριζε το βράδυ της Τρίτης, ο Κόρμπιν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αρχίσει τις επαφές με τη Μέι, αν εκείνη δεν αποκλείσει την πιθανότητα του Brexit χωρίς συμφωνία. Την ίδια ώρα, από την πλευρά του, ο Ιαν Μπλάκφορντ του SNP τόνιζε ότι θα εμπλακεί στις συζητήσεις με την πρωθυπουργό, αν είναι έτοιμη να παρατείνει το άρθρο 50 -δηλαδή, την έξοδο από την Ε.Ε.- και να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα.

Στις εξελίξεις, πάντως, αξίζει να προσμετρήσει κανείς το γεγονός πως ο Μακ Ντόνελ, ο δεύτερος πιο ισχυρός άνδρας στους κόλπους των Εργατικών, ήδη από το πρωί της Τετάρτης έσπευδε να καλέσει τη Μέι να προσπαθήσει να καταλήξει σε συμβιβασμό με τους Εργατικούς, με έναν και μοναδικό στόχο: την επίτευξη υιοθέτησης μιας «αποδεκτής από το Κοινοβούλιο» συμφωνίας. Αλλωστε, κανείς -πλην της ούτως ή άλλως πληγωμένης πολιτικά Τερέζα Μέι- δεν επιθυμεί «άτακτες» αλλαγές στις πολιτικές ισορροπίες που επικρατούν τούτη την εποχή στο νησί. Γιατί όλοι γνωρίζουν πως εκείνη είναι που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ένα ζήτημα που με μαθηματική ακρίβεια είναι ικανό να κάψει -πρόωρα- πολιτικά όποιον διανοηθεί να την αντικαταστήσει, τουλάχιστον τώρα, στην πρωθυπουργική καρέκλα της Ντάουνινγκ Στριτ.

Keywords
Τυχαία Θέματα