Φινάλε στην επιτροπή για τη Novartis

Φινάλε στην επιτροπή για τη Novartis27.04.2018Παρασκήνιο

Ο φάκελος αναμένεται να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη τις προσεχείς ημέρες. «Πλάτες» από Ντράγκι σε Στουρνάρα!

Ρεπορτάζ
Κατερίνα Κανάκη

Υστερα από μόλις 10 συνεδριάσεις (!) έπεσαν χθες το βράδυ οι τίτλοι τέλους της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis, μετά και τη διήμερη έξτρα προθεσμία που αιτήθηκε η κυβέρνηση για να συντάξει το τελικό της

πόρισμα. Ο τόμος που περιλαμβάνει τις πορισματικές θέσεις όλων των κομμάτων -πλην της Ενωσης Κεντρώων που δεν συνέταξε- θα διαβιβαστεί σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και εντός 15 ημερών θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Θεωρείται, φυσικά, δεδομένο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα εγκρίνει με την ψήφο της το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο σημαίνει πως ο φάκελος Novartis επιστρέφει ουσιαστικά στη Δικαιοσύνη. Να σημειωθεί πως το πόρισμα της πλειοψηφίας αναφέρει ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να ελέγξει τα 10 πολιτικά πρόσωπα για ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων και πως ο φάκελος πρέπει να επιστραφεί στην τακτική Δικαιοσύνη και στα δικαστήρια. Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη Δικαιοσύνη ώστε να κριθούν χωρίς ευνοϊκούς και προνομιακούς όρους παραγραφής όποια πολιτικά πρόσωπα φανεί ότι είναι ένοχα.
Απαντώντας μάλιστα στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για επιχείρηση συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της προκαταρκτικής Θοδωρής Δρίτσας τόνισε πως είναι «καθαρή προπαγάνδα ο δρόμος για τη διαλεύκανση να ονομάζεται συσκότιση», ενώ υποστήριξε ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας είναι τίμιο αφού εκθέτει όλες τις απόψεις.

Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει τις δικές τους πορισματικές εκθέσεις, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για σκευωρία προκειμένου να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Η Ν.Δ. στο δικό της πόρισμα καταλογίζει ευθύνες στην κυβερνητική πλειοψηφία γιατί συνειδητά, όπως αναφέρει, επέλεξε να μην εξετάσει μάρτυρες και να μη διερευνήσει τα πραγματικά γεγονότα, μη επιτρέποντας έτσι την αποκάλυψη της αλήθειας. Κάνει δε λόγο για «υλοποίηση ενός σχεδίου σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, που κατέπεσε ελλείψει οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου, αφήνοντας τους σκευωρούς εκτεθειμένους απέναντι στο Σύνταγμα, στον ποινικό δικαστή και, κυρίως, απέναντι στον λαό».

Την ίδια ώρα, για «εξαρχής μεθόδευση» κάνει λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη, καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση αρνήθηκε να ασκήσει ουσιαστικά τα εισαγγελικά της καθήκοντα και να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση σε συνθήκες νομιμότητας και διαφάνειας.
Να οδηγηθεί η υπόθεση στη Δικαιοσύνη ζήτησε η Χρυσή Αυγή, με το πόρισμά της να αναφέρει πως «οι κλέφτες πολιτικοί πρέπει να πάνε στη φυλακή και τα κλεμμένα να επιστραφούν στον λαό».

«Φιάσκο» λέει το ΚΚΕ

Λάβρος εναντίον της κυβέρνησης για την απόφασή της να κρίνει αναρμόδια τη Βουλή για τη διερεύνηση της υπόθεσης εμφανίστηκε και ο Νίκος Καραθανασόπουλος εκ μέρους του ΚΚΕ, που διάλεξε να τοποθετηθεί επί του οριστικού πορίσματος με μία δήλωση. «Κοινοβουλευτικό φιάσκο» και «παταγώδη κοινοβουλευτική αποτυχία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.» χαρακτηρίζει το Ποτάμι στην πορισματική του έκθεση την προκαταρκτική για την υπόθεση Novartis.

Τέλος, στήριξη στον φερόμενο ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση Γιάννη Στουρνάρα πρόσφερε ο Μάριο Ντράγκι με αιχμές και υπονοούμενα για πιέσεις σε βάρος του από την ελληνική κυβέρνηση.
«Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τυχόν σημάδια πίεσης που ασκούνται σε διοικητές κεντρικών τραπεζών» είπε ο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του Σ. Κούλογλου για τη φερόμενη εμπλοκή του κ. Στουρνάρα στο σκάνδαλο της Novartis.

Keywords
Τυχαία Θέματα