Φως στα «νυκτερινά» των στρατιωτικών

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε αποδεκτές τις αγωγές από μέλη της ΠΟΜΕΝΣ για διεκδίκηση της αποζημίωσης

Θετικές είναι οι πρώτες αποφάσεις της Δικαιοσύνης σε σχέση με τη διεκδίκηση της ειδικής αποζημίωσης νυκτερινής εργασίας («νυκτερινά») από τους στρατιωτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφατα εκδόθηκαν αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που έκαναν αποδεκτές τις αγωγές που είχαν

ασκηθεί από μέλη της πρωτοβάθμιας ένωσης της ΠΟΜΕΝΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών) για τη διεκδίκηση των «νυκτερινών» της διετίας 2017 – 2018.

Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί εδώ και χρόνια το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και παραμένει ανεπίλυτο. Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά την ψήφιση και εφαρμογή του νέου μισθολογίου με τον νόμο 4472/2017 η αναγκαία Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες χορήγησης της ειδικής αποζημίωσης νυκτερινής εργασίας, δεν έχει εκδοθεί.

Σε απαντήσεις του σε αναφορές και ερωτήσεις βουλευτών το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι όντως με το άρθρο 127 του προαναφερθέντος νόμου «θεσμοθετήθηκε η χορήγηση ειδικής αποζημίωσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που αποδεδειγμένα εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 2,77 ευρώ ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης.

Επίσης με το ίδιο άρθρο «παρέχεται εξουσιοδότηση όπως καθορισθεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμοδίου υπουργού το ανώτατο όριο των ωρών νυχτερινής απασχόλησης, και οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της εν λόγω αποζημίωσης».

Στη συνέχεια συμπληρώνει ότι «η προκαλούμενη σχετική δαπάνη θα πρέπει να καλυφθεί στο πλαίσιο του εκτελούμενου Προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του ισχύοντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, δεδομένων και των σοβαρών οικονομικών και δημοσιονομικών επιπτώσεων που προκαλεί η κρίση της πανδημίας Covid-19».

Μάλιστα στη με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2021, Α.Π 137060 ΕΞ 2021, απάντηση σε αναφορά βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, που διαβίβασε στους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών υπόμνημα της ΠΟΜΕΝΣ, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι «η πρωτοβουλία για την έκδοση της ανωτέρω κοινής απόφασης, αναφορικά με τη χορήγηση της ως άνω ειδικής αποζημίωσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

Ας σημειωθεί ότι την περασμένη διετία, όταν για το ίδιο ζήτημα είχαν πάλι υποβληθεί κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επέρριπτε στο υπουργείο Οικονομικών την ευθύνη για τη μη έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης. Για παράδειγμα, τον Μάιο του 2021, σε απάντηση ερώτησης βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανέφερε ότι είχε ολοκληρώσει όλες τις ενέργειες για τη σύνταξη νεότερου σχεδίου ΚΥΑ και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεσή των απαιτούμενων πιστώσεων.

Καθότι από τότε μέχρι σήμερα έχει μεσολαβήσει η κατάρτιση και ψήφιση του Προϋπολογισμού για το έτος 2022, όπου κάλλιστα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί πρόβλεψη για την καταβολή των «νυκτερινών» ώστε να ικανοποιηθεί και η απαίτηση του υπουργείου Οικονομικών, η ΚΥΑ γιατί δεν έχει υπογραφεί, αφού ως σχέδιο είχε συνταχθεί από τον Μάιο του 2021;

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φως,fos