Φωτιά στους δρόμους του μαύρου χρυσού

Φωτιά στους δρόμους του μαύρου χρυσού14.06.2019Ειδήσεις

Παγκόσμιο σοκ από την επίθεση σε δύο δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν. Ανησυχία για κλιμάκωση της έντασης

Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε χθες η είδηση της επίθεσης που δέχθηκαν δύο δεξαμενόπλοια στη Θάλασσα του Ομάν, ένα εκ των οποίων μάλιστα τυλίχθηκε στις φλόγες! Αυτό είναι το δεύτερο ανάλογο περιστατικό μέσα σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο στρατηγικής σημασίας πέρασμα, στη θαλάσσια οδό από την οποία διέρχεται

σχεδόν το ένα πέμπτο του πετρελαϊκού φορτίου παγκοσμίως. 

Ωστόσο, αναλυτές σημείωναν χθες πως αυτή τη φορά η κατάσταση «είναι ακόμη πιο ανησυχητική, κυρίως για το τι μπορεί να σημαίνουν αυτά τα περιστατικά για την ασφάλεια των δεξαμενόπλοιων και κατά συνέπεια για την προσφορά στην ιδιαιτέρως ευαίσθητη στις αναταράξεις αγορά του μαύρου χρυσού στον δυτικό κόσμο».

Το ημερολόγιο έγραφε 12 Μαΐου όταν τέσσερα δεξαμενόπλοια είχαν δεχθεί επίθεση στις ακτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία κατηγόρησαν αργότερα έναν «κρατικό παράγοντα», αν και η Τεχεράνη αρνήθηκε τις αμερικανικές κατηγορίες ότι ήταν πίσω από αυτές τις επιθέσεις. Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα ήταν πιο σοβαρά γιατί, σε αντίθεση με την προηγούμενη, χθες υπήρξε φωτιά και ακολούθως εκκένωση των πλοίων. Το δεξαμενόπλοιο «Front Altair», το οποίο είχε ναυλώσει η κρατική εταιρία διύλισης πετρελαίου της Ταϊβάν CPC Corp για να μεταφέρει καύσιμα από τη Μέση Ανατολή, δέχθηκε επίθεση, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της εταιρίας. Εκπρόσωπος της νορβηγικής εταιρείας Frontline, στην οποία ανήκει το πλοίο, επιβεβαίωσε επίσης στην εφημερίδα «VG» της Νορβηγίας ότι το πλοίο τυλίχτηκε στις φλόγες.

Το «Front Altair» μετέφερε 75.000 τόνους νάφθα, μια πετροχημική πρώτη ύλη, όταν «βάσει υποψιών που υπάρχουν, χτυπήθηκε από τορπίλη», όπως δήλωσε στο Reuters ο Βου Ι-Φανγκ, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος επιχειρήσεων πετροχημικών της CPC Corp. Εκτός από το «Front Altair» με σημαία Νήσων Μάρσαλ, στην ειδησεογραφία πρωταγωνίστησε και το «Kokuka Courageous» με σημαία Παναμά. Το «Kokuka Courageous», μάλιστα, υπέστη βλάβη στη δεξιά πλευρά του κύτους, όπως έλεγε αργότερα εκπρόσωπος του διευθυντή της εταιρίας που διαχειρίζεται το πλοίο. 

Με τα αίτια που προκάλεσαν τις εκρήξεις και τις φωτιές στα πλοία να παραμένουν άγνωστα, έσπευσαν άμεσα σε βοήθεια τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ιράν. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ωστόσο, χαρακτήρισε «ύποπτα» τα περιστατικά στη Θάλασσα του Ομάν, την ημέρα μάλιστα που ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε συναντιόταν με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεΐ «για εκτεταμένες και φιλικές συνομιλίες». Ο Ζαρίφ, εντούτοις, απηύθυνε έκκληση για περιφερειακό διάλογο, ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις.

Και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε να αποφευχθούν όλες «οι προκλήσεις» στην περιοχή, ενώ η Γαλλία κάλεσε όλα τα μέρη στον Κόλπο να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και ζήτησε να γίνει σεβαστή η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

----

Εκτινάχθηκαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά το επεισόδιο

Σε «ράλι» επιδίδονται τις τελευταίες ώρες οι τιμές του πετρελαίου, αφότου έγινε γνωστή η είδηση για την επίθεση σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν - ένα επεισόδιο που θα μπορούσε να ανάψει νέες «φωτιές» στην ήδη εύφλεκτη Μέση Ανατολή.

Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ, ενώ βρισκόταν υπό πίεση, έκανε, στον απόηχο του επεισοδίου, άλμα 3%, στα 66,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ ανάλογη ήταν και η εικόνα για το αμερικανικό αργό, που κατέγραψε χθες άνοδο της τάξης του 2,6%, στα 52,5 δολάρια το βαρέλι.

Αναλυτές και traders σχολίαζαν πως είναι νωρίς ακόμη να μιλήσει κανείς για τον αντίκτυπο στην αγορά πετρελαίου, πριν γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό. Ωστόσο, εάν αυτό τελικά οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Τεχεράνη, από τη μια, και την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, από την άλλη, η αγορά πετρελαίου θα μπορούσε να πάρει και αυτή «φωτιά», με τις τιμές να επιστρέφουν ακόμη και στα επίπεδα των 86 δολαρίων, στα οποία είχαν εκτιναχθεί τον περασμένο Οκτώβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα