«Φωτογραφήθηκε» για πρώτη φορά μαύρη τρύπα

«Φωτογραφήθηκε» για πρώτη φορά μαύρη τρύπα11.04.2019Ειδήσεις

Είναι 3.000.000 μεγαλύτερη από τη Γη! Στο εγχείρημα συμμετείχε και ο Ελληνας αστρονόμος Δ. Ψάλτης

Ακόμη ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση της καλύτερης κατανόησης της απεραντοσύνης του Διαστήματος πραγματοποίησε χθες η ανθρωπότητα, καθώς χάρη στο τελευταίο επιστημονικό κατόρθωμα για πρώτη φορά ο κόσμος μπόρεσε να αντικρίσει μέσω της φωτογραφικής απεικόνισής της μια «μαύρη τρύπα»!

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες του διεθνούς Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT) ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά «φωτογράφισαν»

τη μεγάλη «μαύρη τρύπα» που υπάρχει στο κέντρο ενός γαλαξία, συγκεκριμένα του γιγάντιου γαλαξία Μessier 87 (Μ87). Ή μάλλον, για την ακρίβεια, τη «σκιά» που αυτή ρίχνει στο φωτεινό υπόβαθρο των αερίων που στροβιλίζονται γύρω της, αφού είναι αδύνατο να δει κανείς τι πραγματικά υπάρχει στο εσωτερικό μιας «μαύρης τρύπας».

Ο λόγος; Η «μαύρη τρύπα» είναι ένα σημείο του χωροχρόνου στο οποίο οι βαρυτικές δυνάμεις είναι τόσο μεγάλες, ώστε τίποτε -ούτε καν τα σωματίδια και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως το φως- να μην μπορεί να ξεφεύγει από αυτό. Αρα κανείς δεν μπορεί πραγματικά να δει μια «μαύρη τρύπα» και να... γλιτώσει από τη βαρύτητά της! Η τερατώδης «μαύρη τρύπα», κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, έχει διάμετρο περίπου 40 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων (3.000.000 φορές μεγαλύτερη από τη Γη) και βρίσκεται σε απόσταση 500 πεντάκις εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας!

Τώρα, λοιπόν, κι αφού με ντοκουμέντα φωτογραφικά πείστηκαν και οι πιο σκεπτικιστές για το γεγονός πως οι «μαύρες τρύπες» δεν αποτελούν προϊόν επιστημονικής φαντασίας αλλά πραγματικότητα, το επίτευγμα λογίζεται ως ορόσημο τόσο για την αστρονομία όσο και για την αστροφυσική. Καθόλου τυχαία λοιπόν δεν έγιναν λόγω της βαρύτητας της ανακάλυψης έξι ταυτόχρονες συνεντεύξεις Τύπου για το γεγονός σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, οι Βρυξέλλες, το Τόκιο κ.ά.

Μεταξύ των επιστημόνων που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην φωτογράφιση της «μαύρης τρύπας» στο Διάστημα ήταν και ο Ελληνας επιστήμονας της διασποράς, ο Δημήτρης Ψάλτης, καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, ο οποίος σχολίασε πως η εικόνα που αντίκρισε για πρώτη φορά χθες ολόκληρος ο κόσμος επαληθεύει ταυτόχρονα τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αλμπερτ Αϊνστάιν.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φωτογραφήθηκε,fotografithike