Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Πρεμιέρα με προβλήματα!

«Έπεσε» η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων τις πρώτες ώρες λειτουργίας – Επιδοτήσεις έως 75% για νοικοκυριά και έως 60% για αγρότες

Μετ’ εμποδίων άνοιξε χθες το μεσημέρι η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Οσοι προσπάθησαν να εισέλθουν τις πρώτες ώρες λειτουργίας δεν τα κατάφεραν, καθώς η πλατφόρμα «έπεσε». «Κάτι πήγε στραβά. Ξαναπροσπαθήστε αργότερα» ήταν το μήνυμα που αντίκρισαν όσοι επιχείρησαν να μπουν στο https://pvstegi.gov.gr. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων

θα παραμείνει ανοιχτό μέχρις εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, με απώτατο όριο το τέλος Ιουνίου 2024.

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Δικαιούχοι του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 238.000.000 ευρώ, είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού αρχίζει από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40%-60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες. Ταυτόχρονα προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους και εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός. Ο σταθμός αυτός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή στο δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης) ή στο έδαφος.

Στα 10,8kW η μέγιστη ισχύς

Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW, ενώ για την μπαταρία στα 10,8kWh. Στόχος του προγράμματος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού.

Για τις δύο πρώτες κατηγορίες η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για την τρίτη και την τέταρτη κατηγορία είναι 90%. Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με ή χωρίς μπαταρία. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, κύρια ή δευτερεύουσα, η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν παραπάνω από μία αιτήσεις, ανάλογα με τον αριθμό παροχών ρεύματος αγροτικής χρήσης που διαθέτουν, καθώς και μία αίτηση για την κατοικία τους.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατανέμονται ως εξής: α) Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και αποκλειστικά για αυτά διατίθενται 45.000.000 ευρώ (κατηγορία Α’). β) Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ διατίθενται 100.000.000 ευρώ (κατηγορία Β’). γ) Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μεγαλύτερο των 40.000 ευρώ προβλέπονται 63.000.000 ευρώ (κατηγορία Γ’). δ) Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες και αγρότες ειδικού καθεστώτος θα διατεθούν 30.000.000 ευρώ (κατηγορία Δ’).

«Με το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενεργειακή δημοκρατία, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά και αγρότες θα αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία, παράγοντας και αποθηκεύοντας τη δική τους βιώσιμη ενέργεια. Αποτελεί σταθερή απόφασή μας η πορεία προς την πράσινη μετάβαση να γίνεται με δικαιοσύνη για όλους» σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα