Φόβοι για περισσότερους από 100 νεκρούς! Πουθενά το κράτος

Φόβοι για περισσότερους από 100 νεκρούς! Πουθενά το κράτος25.07.2018Ρεπορτάζ

Ανίκανη η κυβέρνηση να συντονίσει τις αναζητήσεις πολιτών, που γίνονται από ιδιωτική πλατφόρμα και τα κοινωνικά δίκτυα στο internet

Ρεπορτάζ
Σπύρος Μουζακίτης
Γιώτα φλώρου

Γρίφος παραμένει ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων της φονικής πυρκαγιάς που σάρωσε το απόγευμα της Δευτέρας την ανατολική Αττική, την ώρα που οι πιο απαισιόδοξες εικασίες κάνουν λόγο για τριψήφιο αριθμό.

Επιπλέον, απορίες προκαλεί το γεγονός ότι κανένας από τους κρατικούς

φορείς που διαχειρίζονται την Πολιτική Προστασία δεν μερίμνησε για τη δημιουργία επίσημου καταγραφικού συστήματος αγνοουμένων. Ως ημίμετρο μόνο μπορεί να θεωρηθεί η έκκληση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που ζητά από όλους όσοι αναζητούν τους συνανθρώπους τους να καλούν στο 199.

Τον επίσημο κρατικό μηχανισμό υποκατέστησε η ιδιωτική πρωτοβουλία, χάρη στην οποία στήθηκε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα (missingpeople.audax.gr), που λειτουργεί ως βάση δεδομένων, προκειμένου να μπορέσουν όσοι έχουν δει κάποιον από τους αγνοουμένους να συνδράμουν με στοιχεία και υποδείξεις στον εντοπισμό τους.

Καθένας μπορεί να μπει στη βάση και να ανεβάσει τα στοιχεία του δικού του ανθρώπου, καθώς και το σημείο όπου βρισκόταν τη στιγμή της πυρκαγιάς. Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η πλατφόρμα, μετρά πολλές δεκάδες έγγραφα που αφορούν μεμονωμένους ανθρώπους, αλλά και μερικά ζευγάρια που αναζητούνται. Οι περισσότερες εγγραφές αφορούν αγνοουμένους στο Μάτι, ενώ υπάρχει και εγγραφή για μια αγνοούμενη στην Κινέτα.

Σημαντικό ρόλο στην υποκατάσταση του κεντρικού συντονιστικού συστήματος για την εύρεση και την ταυτοποίηση αγνοουμένων έπαιξαν τα κοινωνικά δίκτυα. Ειδικά μέσω facebook πολλοί συμπολίτες μας αναζητούν πληροφορίες για αγνοούμενους συγγενείς και οικείους τους, ενώ πολλοί είναι αυτοί που μέσα από το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο δίνουν πληροφορίες για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, ακόμα και για την παροχή στέγης σε πυροπλήκτους.

«Δεν έχω πια σπίτι, αλλά ζω»!

Οι μαρτυρίες των διασωθέντων επιβεβαιώνουν τη λαϊκή ρήση ότι η πραγματικότητα ξεπερνά και την πιο ζωηρή φαντασία. Ο μαιευτήρας Ιωάννης Καλογήρου περιέγραψε μέσω facebook τη συγκλονιστική διάσωση του γιου του: «Σήμερα έκανα το ακατόρθωτο: Aπεγκλώβισα (sic) από το Μάτι και το ξενοδοχείο “Cabo Verde” την κουνιάδα μου, το νεογέννητό της και τον μικρό μου γιο! Καιγόταν όλη η περιοχή, το ξενοδοχείο απέξω, δεν υπήρχε ρεύμα και εξαερισμός... Μπήκα μέσα στην κάπνα, τους βρήκα σε άθλια κατάσταση, τους έβαλα στο αμάξι, πάλι μέσα από τις φωτιές, ευτυχώς τα λάστιχα δεν πήραν φωτιά και σωθήκαμε!»

Η Δήμητρα Σκούφη Κατσαδιωνίτη μετέφερε τη μαρτυρία μιας φίλης της, που σώθηκε μαζί με την κόρη της διά θαλάσσης: «Τι μου είπε η φίλη μου η Χριστίνα: “Μας συνέλεξαν οι βάρκες. Δεν έχω πια σπίτι, δεν έχω αυτοκίνητο, έχω μόνο τα ρούχα μου και το κινητό που κρατούσα με το στόμα στο νερό για να επικοινωνήσω. Αλλά δεν με νοιάζει. Εχω την κόρη μου και τη μάνα μου. Ζω. Δεν μπόρεσαν όλοι. Δεν αντέχεται. Δεν περνάει. Δεν ξεχνιέται"».

Keywords
Τυχαία Θέματα