Γερμανοί αρχαιοκάπηλοι με βίλες-μουσεία στη Θεσπρωτία

Γερμανοί αρχαιοκάπηλοι με βίλες-μουσεία στη Θεσπρωτία04.04.2018Αστυνομικά

Ζευγάρι Γερμανών συνταξιούχων συνελήφθη για εμπλοκή σε μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

Το ανδρόγυνο, 74 και 71 χρόνων, που τα τελευταία 30 χρόνια ζει στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, διατηρούσε δύο υπερπολυτελείς βίλες σε αμφιθεατρικά σημεία με θέα τη θάλασσα, στη μία εκ των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αρχαία και όπλα, ενώ στη δεύτερη εντοπίστηκε παράνομο εργαστήριο κατασκευής εκμαγείων.

Σε βάρος των δύο Γερμανών

σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και περί ραδιοσταθμών. Τ

ην ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν ο τρόπος και ο χρόνος απόκτησης των αντικειμένων. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Στέφανο Βασιλειάδη, ο οποίος εκλήθη να αξιολογήσει τα αντικείμενα, τα ευρήματα έχουν ανασυρθεί από ναυάγιο για εμπορικούς αμφορείς (φωτό), από τους οποίους επιβεβαιώνονται οι εμπορικές σχέσεις των Θεσπρωτών με άλλες αρχαίες πόλεις. Τα αρχαία αντικείμενα θα παραδοθούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, ενώ τα κατασχεθέντα όπλα θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα