Γη και ύδωρ για επενδύσεις στην...κάνναβη

Γη και ύδωρ για επενδύσεις στην...κάνναβη09.02.2018Παρασκήνιο

Σκέφτονται ακόμη και το καθεστώς fast track για συγκεκριμένα σχέδια

Ετοιμη να τα δώσει όλα είναι η κυβέρνηση, προκείμενου να προσελκύσει επενδύσεις πάνω στην... καλλιέργεια κάνναβης στη χώρα μας! Μέχρι και στο ευνοϊκό καθεστώς των fast track επενδύσεων προτίθεται να εντάξει τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης

Μπορεί η Ελλάδα

να μην αποτελεί ελκυστικό πόλο για ξένες επενδύσεις, όμως για την καλλιέργεια της κάνναβης θα γίνει... χαμός! Οπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, Υγείας Ανδρέα Ξανθού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελου Αποστόλου, οι επενδύσεις σε βάθος τριετίας, σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει, μπορεί να φτάσουν το 1,5 δισ., κι αυτό γιατί η Ελλάδα θεωρείται από πολλές ξένες επιχειρήσεις προνομιακή χώρα, κλιματολογικά και εδαφολογικά, για την καλλιέργεια της κάνναβης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες από τις επενδυτικές προτάσεις προέρχονται από:

• Γερμανία: Κάθετη επιχείρηση (καλλιέργεια, μεταποίηση, εμπορία και εξαγωγή). Επένδυση περίπου 15.000.000 ευρώ.
• Καναδά: Ομάδα περίπου 10 επιχειρήσεων για επένδυση περίπου 1 δισ. ευρώ και 2.000 νέες θέσεις εργασίας.
ΗΠΑ: Πρόταση από δύο επιχειρήσεις.
• Βρετανία: Μία επιχείρηση ενδιαφέρεται για επένδυση 10.000.000 ευρώ.
• Ισραήλ: Ενα επενδυτικό σχήμα με κεφάλαια από την Κίνα.
• Ιταλία.
• Δανία.
• Ολλανδία.

Υπάρχουν ακόμη ελληνικές επιχειρήσεις (στη Θράκη, στη Ρόδο κ.α.) με προτάσεις για επένδυση από 4.000.000 έως πάνω από 10.000.000 ευρώ. Οι επενδυτικές προτάσεις μένει να εξεταστούν περαιτέρω και, σύμφωνα με τους συναρμόδιους υπουργούς, θα υπάρξει και εντονότερο επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της αύξησης παραγωγής της κάνναβης διεθνώς! Οι υπουργοί βέβαια φοβούνται, όπως είπαν, για την «τύχη» των επενδύσεων λόγω των αντικινήτρων της φορολογικής νομοθεσίας και των δυσκολιών πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Στη συνέντευξη Τύπου σημειώθηκε, τέλος, ότι η δυνατότητα παραγωγής ιατρικής κάνναβης από εγκεκριμένες μονάδες θα λειτουργήσει ευεργετικά για την οικονομία, τις εξαγωγές και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι έως το 2021 ο ρυθμός αύξησης της καλλιέργειας κάνναβης υπολογίζεται να φτάσει στο 60%.

Keywords
Τυχαία Θέματα