Για ανωμοτί εξηγήσεις (ως ύποπτο) καλεί τον Μιωνή η Εισαγγελία!

Η περίεργη καθυστέρηση του ελληνικού προξενείου στο Τελ Αβίβ και ο ρόλος του γνωστού Στ. Παπασταύρου

Κλήτευση στον Ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για την παροχή ανωμοτί εξηγήσεων, ως ύποπτος για την τέλεση βαρύτατου αδικήματος, απέστειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η κλήτευση, επειδή ο Μιωνής είναι μόνιμος κάτοικος Τελ Αβίβ, απεστάλη μέσω του προξενικού γραφείου της εκεί ελληνικής πρεσβείας.

Ωστόσο,

σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες δικαστικές πηγές, ο πρόξενος, ο οποίος είναι αρμόδιος για την εκτέλεση της ανακριτικής παραγγελίας κατά τις κείμενες διατάξεις, έχει κωλυσιεργήσει κατά περίεργο τρόπο. Συγκεκριμένα, ο πρόξενος, ενώ έλαβε την παραγγελία περίπου προ μηνός και έχει και στο παρελθόν ασκήσει ανακριτικά καθήκοντα (άρα γνωρίζει τη διαδικασία, όπως όλοι οι συνάδελφοί του στις πρεσβείες και στα προξενεία μας σε ολόκληρο τον κόσμο), επικαλείται άγνοια! Κατά τις ίδιες πηγές, μετά τη διαπίστωση της καθυστέρησης, αρμόδια δικαστικός ανέλαβε να του ερμηνεύσει τον νόμο και να του εξηγήσει πώς πρέπει να λάβει τις ανωμοτί εξηγήσεις του ύποπτου Μιωνή.

Λογικά, το θέμα θα έπρεπε να λήξει σε αυτό το σημείο και ο πρόξενος να καλέσει αμέσως τον ύποπτο, σταματώντας να δρα ως αδαής ή υπηρεσιακά ανεπαρκής έπειτα από 10 ολόκληρα χρόνια εργασίας στη διπλωματική υπηρεσία. Αντίθετα, ο πρόξενος -και πάλι κατά περίεργο τρόπο- καθυστέρησε πάλι να καλέσει τον ύποπτο Μιωνή, με αποτέλεσμα να υπάρξουν επείγουσες επαφές μεταξύ της Εισαγγελίας και της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Επειδή το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις μεταξύ των διπλωματών μας στην Αθήνα, αναμένεται πως μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα (αν αυτό ήδη δεν συνέβη αργά την περασμένη Παρασκευή) θα δοθεί εντολή στον πρόξενο να καλέσει αμέσως τον Μιωνή για τα δέοντα.

Πάντως, απορία προκαλεί και η στάση του πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ Κυριάκου Λουκάκη, ο οποίος θεωρείται ένας από τους καλύτερους και πιο πεπειραμένους Ελληνες διπλωμάτες, αλλά ανέχεται ένα τέτοιο θέμα να εκθέτει το υπουργείο Εξωτερικών και να υπονομεύει το έργο της Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία» στις 8 Φεβρουαρίου 2023, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών είχε αποστείλει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο -και αυτός προώθησε στη Βουλή- έγγραφο αίτημα για την άρση ασυλίας του υπουργού Υγείας Θαν. Πλεύρη. Στο έγγραφο αναφερόταν ρητά και το όνομα του Σάμπυ Μιωνή, για τον οποίο ο εισαγγελέας σημείωσε ότι θα ακολουθηθούν οι πρέπουσες ενέργειες κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Το αίτημα άρσης της ασυλίας αφορούσε το γεγονός ότι ο κ. Πλεύρης είχε γνώση της παράνομης ηχογράφησης που είχε κάνει ο Μιωνής σε συνομιλία του, τον Μάιο του 2016, με τον τότε υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά. Ο ίδιος ο Μιωνής αποκάλυψε την κασέτα τον Ιούνιο του 2020, αλλά ο κ. Πλεύρης τη γνώριζε, με φράσεις εντός εισαγωγικών, από τον Μάρτιο του ίδιου έτους.

Τελικά, ο κ. Πλεύρης, αντί να δείξει πολιτική γενναιότητα και να υπερασπιστεί τις πράξεις του, κρύφτηκε πίσω από την ασυλία του. Τώρα ο Μιωνής πρέπει να αντιμετωπίσει μόνος του τις συνέπειες της κακουργηματικής πράξης της παράνομης ηχογράφησης του κ. Παππά. Και, σύντομα, θα ξεκινήσει η διαδικασία και για το δεύτερο κακούργημα, της παράνομης ηχογράφησης από τον Μιωνή, τον Μάρτιο του 2016, της συνομιλίας του με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο και τον κ. Παππά μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην υπόθεση εμπλέκεται, ως συνήθως, ο δικηγόρος Στ. Παπασταύρου, ο οποίος έγινε γνωστός ως αποτυχημένος διαπραγματευτής με την τρόικα το 2014 και ως διευθύνων σε τέσσερις off shore από το Μαξίμου υπό την ανοχή του τότε πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά.

Ο κ. Παπασταύρου, που συνδέεται ακόμα πιο στενά με τον σημερινό πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, παρουσιάζει την εκδοχή ότι ο Μιωνής δεν μπορεί να κλητευθεί και να δώσει ανωμοτί εξηγήσεις ενώπιον του προξένου στο Τελ Αβίβ επειδή είναι Ισραηλινός πολίτης. Κάτι τέτοιο, ασφαλώς, είναι εφεύρημα που προκαλεί γέλωτα, αφού ο Μιωνής είναι Ελληνας πολίτης που μετανάστευσε στο Ισραήλ το 2006 και τότε έλαβε τη δεύτερη υπηκοότητά του.

Στην απελπισία τους μιλάνε για πλεκτάνη

Κατά ειρωνικό τρόπο, η νέα δικαστική εμπλοκή του διδύμου Μιωνή – Παπασταύρου συμπίπτει, πάλι, με προεκλογική περίοδο! Την προηγούμενη φορά, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, αμφότεροι ισχυρίζονταν ψευδώς ότι πρόκειται για πλεκτάνη του ΣΥΡΙΖΑ και για δράση μίας εγκληματικής συμμορίας εναντίον τους. Οι ισχυρισμοί τους εξαερώθηκαν με βούλευμα του Αρείου Πάγου πέρυσι τον Ιούνιο και το ερώτημα είναι ποιος θα πουν ότι τάχα τους καταδιώκει, τώρα, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη!

Κάποιες φήμες λένε ότι ο κ. Παπασταύρου θεωρεί υπεύθυνους για την κλήτευση Μιωνή κάποιον από τους υπουργούς Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη και Α. Σκέρτσο ή τον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ Ι. Μπρατάκο. Ο λόγος είναι ότι ο κ. Παπασταύρου επιθυμεί, αν τυχόν ο κ. Μητσοτάκης επανεκλεγεί, να υπερκεράσει και τους τρεις, αναλαμβάνοντας όλα τα καθήκοντά τους στο Μαξίμου. Ασφαλώς, όπως και το 2015, τέτοιες φήμες είναι αβάσιμες και απλώς η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της.

Θα έχει και πάλι «κοριό»

Ο Σάμπυ Μιωνής δεν είναι η πρώτη φορά που θα καταθέσει στο προξενικό γραφείο της ελληνικής πρεσβείας στη Τελ Αβίβ. Είχε καταθέσει ενόρκως τον Μάιο του 2013 ενώπιον του προξένου και τον Ιούνιο του 2013 ενώπιον μελών της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής των Ελλήνων για τη «λίστα Λαγκάρντ», που μετέβησαν στο Ισραήλ, καθώς ο ίδιος απέφυγε να ταξιδέψει στην Αθήνα.

Οπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής, ο Μιωνής και στις δύο περιπτώσεις έφερε -παράνομα- «μαγνητοφωνάκι» προς ηχογράφηση των συζητήσεων με τον πρόξενο και τους βουλευτές, και των καταθέσεών του. Στο δεύτερο περιστατικό το σύστημα ηχογράφησης εντοπίστηκε και κατασχέθηκε προσωρινά από την επιτροπή στης Βουλής, ενώ στο πρώτο είναι ασαφές τι συνέβη. Πάντως, όπως αναφέρουν τα πρακτικά της Βουλής, το γεγονός επιβεβαίωσε η πρεσβεία στους βουλευτές, ενώ ο Μιωνής δεν το διέψευσε.

Kακούργημα

Τρία χρόνια αργότερα, όπως ο Μιωνής έχει παραδεχθεί εγγράφως, διέπραξε κακούργημα, ηχογραφώντας τον Μάρτιο του 2016 εντός του Μαξίμου (!) τους τότε υπουργούς Δημ. Παπαγγελόπουλο και Ν. Παππά, και τον Μάιο του 2016 σε ένα καφέ στη Λευκωσία πάλι τον κ. Παππά.

Επομένως, είναι λογικό το ερώτημα αν ο Μιωνής θα δώσει ανωμοτί εξηγήσεις κουβαλώντας πάλι πάνω του κάποιο κρυμμένο σύστημα ηχογράφησης. Το έχει κάνει 4 στις 4 φορές! Επίσης, στον Αρειο Πάγο έχουν κατατεθεί συγκλονιστικά στοιχεία για την εμπλοκή του στο χακάρισμα των λογαριασμών e-mail 17 Ελλήνων βουλευτών, στελεχών της «δημοκρατίας» και των δικηγόρων της εφημερίδας στο Λονδίνο και στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μιωνή, Εισαγγελία,mioni, eisangelia