«Γλιτώνουν» (;) τα νησιά από την αύξηση ΦΠΑ

«Γλιτώνουν» (;) τα νησιά από την αύξηση ΦΠΑ01.12.2017Άρθρα

Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων είναι το μοναδικό επώδυνο μέτρο που φαίνεται ότι μπορεί να αποφύγει η κυβέρνηση.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αύριο, κατά τον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των δανειστών στο «Χίλτον», με στόχο να καθαρογραφεί η τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι υψηλόβαθμοι

τεχνοκράτες των πιστωτών έχουν ανταλλάξει προσχέδια της τρίτης αναθεώρησης του 3ου Μνημονίου. «Φαίνεται ότι θα υπάρξει τεχνική συμφωνία το Σάββατο» ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών συζητήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης συζήτησαν χθες με τους επικεφαλής των δανειστών για την αξιοποίηση των 320.000.000 ευρώ που εξοικονομούνται το 2018 από την επισκόπηση δαπανών των υπουργείων. Από το ποσό αυτό, τα 240.000.000 ευρώ θα διατεθούν για κοινωνικές δράσεις, οι οποίες θα εξειδικευτούν στη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων του κουαρτέτου με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου.

Τα υπόλοιπα 80.000.000 ευρώ δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί για ποιον σκοπό θα αξιοποιηθούν. Η ελληνική πλευρά πρότεινε να χρησιμοποιηθούν για να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου ή, έστω, να εξαιρεθούν ορισμένα νησιά που δέχονται μεγαλύτερο κύμα προσφύγων. Αντίθετα, η επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων θεωρείται δεδομένη από 1η Ιανουαρίου.

Μ. Ροζάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα