Η South Med χάρισε... λεφτά στην οικογένεια Μαρινόπουλου

Η South Med χάρισε... λεφτά στην οικογένεια Μαρινόπουλου19.04.2018Παρασκήνιο

Πώς η εταιρία που ανήκει -μέσω άλλης, στο Βέλγιο- στην Carrefour έκανε αλχημείες και «κούρεψε» δάνεια εκατομμυρίων ευρώ

Μέρος 3ο

Ερευνα:
Μαρία Παναγιώτου


Το βράδυ της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου 2016 υπογράφεται τελικά η συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος Α.Ε. Το μέγεθός της είναι τέτοιο, που για να αποτυπωθεί χρειάζονται

218 σελίδες. Κάποια μέσα θα τονίσουν, έστω και αχνά, το παράδοξο γεγονός ότι ο όμιλος Carrefour αποδέχεται «κούρεμα» που υπερβαίνει το 92% και από μια οφειλή ύψους 147.000.000 ευρώ δέχεται να πάρει μόνο περίπου 11.500.000 ευρώ.

Η συνεργασία της γαλλικής εταιρίας λιανικού εμπορίου τροφίμων Carrefour με την οικογένεια Μαρινόπουλου ξεκινάει στο μακρινό πλέον 1999. Οι Γάλλοι απευθύνονται στους ιδιοκτήτες του ομίλου Μαρινόπουλου για να συστήσουν μαζί τον όμιλο Carrefour-Μαρινόπουλος, υπό την Champion, στον οποίο ο γαλλικός και ο ελληνικός όμιλος συμμετείχαν με ποσοστό 50% καθένας, και τα καταστήματα παίρνουν την επωνυμία Champion Μαρινόπουλος. Το 2000 η συγχώνευση πραγματοποιείται και απορροφά τις εταιρίες Νίκη Α.Ε., Υπερμαρινόπουλος ΑΒΕΤΕ, Μαρινόπουλος Βορ. Ελλάδας ABETE (πρώην Πασχαλιάς), Εταβίκ Α.Ε., ΚΕΑΠ Α.Ε. και Continent Hellas Α.Ε.
Από τότε ως σήμερα πολλά άλλαξαν. Εχει αξία, όμως, να αναφερθούμε σε μία εταιρία που έχει την επωνυμία South Med Investements και βρίσκεται πίσω από αυτήν την υπόθεση.

Διαχείριση του χρέους

Η South Med Investments Limited NV, όπως είναι ολόκληρη η επωνυμία της, είναι μία συμμετοχική εταιρία εγγεγραμμένη στο Βέλγιο και ανήκει εξ ολοκλήρου στην Belgian Holding Caparbel SA, η οποία με τη σειρά της ανήκει στην εταιρία Carrefour S.A. Εταιρικά έγγραφα δείχνουν πως στους επιχειρηματικούς στόχους της περιλαμβανόταν η ιδιοκτησία μετοχών της κοινοπραξίας Carrefour-Μαρινόπουλος. Οι έρευνες έδειξαν ότι η εταιρία South Med ιδρύθηκε αποκλειστικά για τη διαχείριση του χρέους του ομίλου Μαρινόπουλου έναντι στην Carrefour. Σε κάποια χρονική στιγμή, που δεν είναι γνωστή, η South Med εγγράφει δύο ομόλογα για την Carrefour Greece, ύψους 84.000.000 ευρώ και 20.000.000 ευρώ αντίστοιχα. Δηλαδή, τροφοδοτεί την εταιρία με 104.000.000 ευρώ.

Τα πρώτα προβλήματα αρχίζουν να διαφαίνονται ήδη από το 2011, όταν στις οικονομικές καταστάσεις της South Med αναφέρεται ότι «η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είχε σημαντικό αντίκτυπο στις εργασίες της Carrefour Greece». Το 2012 η Carrefour αποχωρεί από το εταιρικό σχήμα και μένει το 100% της εταιρίας στην οικογένεια Μαρινόπουλου, η οποία διατηρεί σύμβαση δικαιόχρησης, το γνωστό franchising, δηλαδή τη χρήση του ονόματος.



Το 2013 η South Med εισπράττει κανονικά τους τόκους από τα ομόλογα, αλλά το 2014 ξεκινούν τα προβλήματα. Στις οικονομικές καταστάσεις της αναφέρεται πως η Carrefour Greece δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Αποφασίζεται η παράταση αποπληρωμής των τόκων κατά έξι μήνες.
Τον Ιούνιο του 2015 συμβαίνει το εξής απίστευτο: Η South Med αποφασίζει να διαγράψει μέρος της αξίας των ομολόγων, έως 59.000.000 ευρώ, για τη χρήση του 2014. Και κάπως έτσι φτάνουμε στον Μάιο του 2016, έναν μήνα δηλαδή πριν η εταιρία Μαρινόπουλος κάνει αίτηση υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα, όταν η South Med ανακοινώνει στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις ότι η Carrefour Greece δεν μπορεί να τηρήσει την προθεσμία για την αποπληρωμή των δόσεών της και γι’ αυτό αποφασίζει να διαγράψει δεύτερη φορά, στην πραγματικότητα, το δάνειό της, μια διαγραφή που φτάνει τα 91.000.000 ευρώ (εξαιρουμένων των τόκων ύψους περίπου 5.000.000 ευρώ, η συνολική υποτίμηση ανερχόταν στα 85.500.000 ευρώ). Ετσι, για το 2015 η South Med δηλώνει ζημιές ύψους περίπου 140.000.000 ευρώ.

Τα ερωτήματα είναι προφανή, εάν όλοι τοποθετηθούμε βάσει της κοινής λογικής και συμφωνήσουμε πως κανείς δεν χαρίζει έτσι εύκολα μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Γιατί χάριζε η εταιρία που βρίσκεται πίσω από την Carrefour τόσα χρήματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας Μαρινόπουλου; Πώς δέχτηκε, όπως πολύ σωστά αναρωτήθηκαν και κάποια μέσα το 2016, «κούρεμα» ύψους 92% και από μια οφειλή ύψους 147.000.000 ευρώ να πάρει μόνο περίπου 11.500.000 ευρώ;
Και το πιο σοβαρό: Οπως προκύπτει από την έρευνά μας, εκπρόσωπος της South Med ήταν η δικηγόρος Ελένη Ντούρα, η οποία ήταν παράλληλα και δικηγόρος της εταιρίας Μαρινόπουλος επί σειράν ετών. Σε εξειδικευμένο, επιχειρηματικό περιοδικό, μάλιστα, το οποίο αφορούσε ανακατατάξεις που έγιναν στην εταιρία Μαρινόπουλος το 2015, τονίζεται πως «η Ελένη Ντούρα συνεχίζει ως Διευθύντρια Νομικής Υπηρεσίας». Πώς γίνεται αυτό;

Κι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την ιστορία: Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπαχθεί μία εταιρία στον Πτωχευτικό Κώδικα είναι να παρουσιάσει ένα έτοιμο προς επικύρωση σχέδιο εξυγίανσης με βάση το άρθρο 106 στο δικαστήριο, έχοντας ήδη έρθει σε συμφωνία με το 60% των πιστωτών της.
Η συμφωνία με τη South Med ανέβασε κατά πολύ το ποσοστό αποδοχής και δημιούργησε πιέσεις και στους υπόλοιπους πιστωτές να αποδεχθούν το σχέδιο και το «κούρεμα».

Μία λεπτομέρεια που κάνει την ιστορία πιο περίεργη

Σε σχέση με τη χθεσινή έρευνά μας για τις τέσσερις εταιρίες Helens Re και της μαμάς εταιρίας Helens, που έχει έδρα το Λουξεμβούργο, μας διατυπώθηκε μεταξύ άλλων το ερώτημα μήπως η εταιρία αύξησε μετά την αναγγελία της πτώχευσης τις απαιτήσεις της από 10.000.000 ευρώ σε 144.000.000 ευρώ, επειδή συμπεριέλαβε όλο το υπόλοιπο δόσεων έως τη λήξη του leasing και όχι μόνο τις οφειλόμενες δόσεις.

Η απάντηση, μεταξύ άλλων, είναι ότι δεν μπορεί να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς οι τέσσερις εταιρίες δύο ημέρες μετά την αναγγελία πτώχευσης, δηλαδή στις 30 Ιουνίου 2016, έστειλαν εξώδικα στη Μαρινόπουλος, με τα οποία απαιτούσαν περίπου 16.000.000 ευρώ (μαζί με τόκους υπερημερίας, χαρτόσημα κ.λπ.). Τον Σεπτέμβριο του 2016 άλλαξαν εντελώς τις απαιτήσεις τους, ανεβάζοντας το ποσό στα 144.000.000 ευρώ. Η αλλαγή αυτή κάνει ακόμη πιο περίεργη την ιστορία.

►1ο Μέρος: Αρπαξε 1,8 δισ. ο Μαρινόπουλος►2ο Μέρος: Το μεγάλο κόλπο του Μαρινόπουλου

Keywords
Τυχαία Θέματα