Η Αγκυρα «αποθήκη» όπλων της Μόσχας!

Η Αγκυρα «αποθήκη» όπλων της Μόσχας!09.04.2019Ειδήσεις

Πώληση επιπλέον συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, S-400 και Συρία στο επίκεντρο της τρίτης συνάντησης Ρωσίας - Τουρκίας

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Το ρωσοτουρκικό εξοπλιστικό «αλισβερίσι» δεν θα σταματήσει με την παράδοση των S-400 στην Αγκυρα, αλλά θα επεκταθεί με την προμήθεια και άλλων υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων! Αυτό διαμήνυσε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν,

κηρύσσοντας την έναρξη του Συμβουλίου Κορυφής Ρωσίας - Τουρκίας, στο πλαίσιο του οποίου συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της συνεργασίας μας τίθενται ενώπιον των χωρών μας και στον στρατιωτικό - τεχνολογικό τομέα. Πρωτίστως πρόκειται για την υλοποίηση της συμφωνίας που αφορά την παράδοση στην Τουρκία των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400» δήλωσε ο Πούτιν, ενώ ακολούθως ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της στρατιωτικής και της τεχνολογικής συνεργασίας για τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι αφορούν την πώληση στην Τουρκία και άλλων σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων.
Στη διάρκεια της τρίτης για φέτος συνάντησής τους ήταν προφανές πως Πούτιν και Ερντογάν στόχευαν -καθένας για τους δικούς του λόγους- στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

«Πρόθυμος εταίρος»

Από τη μία, οι Ρώσοι, που καλοβλέπουν στο πρόσωπο του Ερντογάν έναν εταίρο πρόθυμο να λειτουργήσει ως «γέφυρα», ως διαμετακομιστής των συμφερόντων τους στην ευρύτερη περιοχή. Συν τοις άλλοις ο εν λόγω «πρόθυμος εταίρος» τυχαίνει να είναι και μέλος του ΝΑΤΟ, άρα η εμβάθυνση των σχέσεων με την Αγκυρα αυτόματα αποτελεί «καρφί» για τη Δύση και τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν, ο οποίος εδώ και μήνες επιχειρεί να επανασυστηθεί ως «παίκτης» με μεγάλο ειδικό βάρος στη διεθνή κοινότητα, επιχειρεί να πετύχει καθεστώς ειδικής μεταχείρισης, επιμένοντας πως η χώρα του ως μέλος του ΝΑΤΟ μπορεί να έχει πρόσβαση στα νέα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, αλλά ταυτόχρονα να «ψωνίζει» συστοιχίες S-400 από τη Μόσχα.

Παράλληλα, όμως, ο Ερντογάν στηρίζει στις ρωσικές «πλάτες» και την επιθυμία του για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη βόρεια Συρία, καθώς πιστεύει ότι με ένα χτύπημα εκεί θα ξεμπερδεύει με το κουρδικό στοιχείο της περιοχής, την πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που υποστηρίζουν οι Αμερικανοί.
Πάντως, με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις και με αφορμή τη νέα συνάντηση που είχαν χθες οι δύο ηγέτες, Ρώσοι εμπειρογνώμονες εκτιμούσαν μέσω της εφημερίδας «Izvestia» ότι με αφορμή την αγορά των S-400 είναι πολύ πιθανόν οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στο ατίθασο μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν λόγιζαν, όμως, ως σοβαρή την πιθανότητα η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας να επιφέρει και την αποβολή της από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Keywords
Τυχαία Θέματα