Η αναβάθμιση έφερε την υποχώρηση των ομολόγων

Η αναβάθμιση έφερε την υποχώρηση των ομολόγων23.02.2018Οικονομία

Η απόφαση του Moody’s αναπτέρωσε το αφήγημα της «καθαρής εξόδου»

Η αιφνιδιαστική προχθεσινή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s κατά δύο βαθμίδες, από Caa2 σε Β3, βελτίωσε δραστικά την πορεία των ελληνικών ομολόγων και αναπτέρωσε το κυβερνητικό αφήγημα περί «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου μειώθηκε χθες από την περιοχή του 4,45% στο 4,365%, ενώ το πενταετές και το επταετές περιορίστηκαν στο 3,564% και το 3,9% αντιστοίχως.

Με ανακοίνωσή του

το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι με τις αναβαθμίσεις της χώρας μας από τους τρεις οίκους αξιολόγησης ενισχύονται οι θετικές προσδοκίες για το 2018 και επισήμανε ότι αυτές είναι βάσιμες, καθώς τα αποτελέσματα της τεχνικής συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους θα παρουσιαστούν στο Εuro Working Group της 1ης Μαρτίου, η τέταρτη αξιολόγηση αρχίζει τη Δευτέρα, το νέο αναπτυξιακό σχέδιο θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο και «το μαξιλάρι ρευστότητας συνεχίζει να κτίζεται».

Ο Μοοdy’s εκτιμά ότι θα υπάρξει «καθαρή έξοδος» και πως «το μεγάλο μαξιλάρι διαθεσίμων παρέχει παρόμοια εξασφάλιση με αυτή που θα είχε μία προληπτική ή άλλου είδους επίσημη πιστοληπτική γραμμή». Παρά την προχθεσινή αναβάθμιση, η Ελλάδα παραμένει σε απόσταση έξι σκαλοπατιών από την επενδυτική βαθμίδα, άρα εξακολουθεί να θεωρείται αγορά υψηλού ρίσκου.

Για επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία έκανε λόγο η Citi σε έκθεσή της, που εκτιμά ότι σε αυτό βοηθά η πιθανή «καθαρή έξοδος» από το πρόγραμμα. Ωστόσο, η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη μόλις 1,2% φέτος και 1,5% από το 2019 έως το 2022, ενώ και για το πρωτογενές πλεόνασμα θεωρεί ότι δεν θα φτάσει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ και θα περιοριστεί στο 3,1% φέτος και στο 2,8% το 2019.

----

ΕΚΤ: Τρελά κέρδη 154.000.000 ευρώ

Κέρδη ύψους 154.000.000 ευρώ αποκόμισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το 2017 από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύθηκαν χθες.

Τα κέρδη αυτά προήλθαν από τους τόκους των ελληνικών κρατικών τίτλων που διαθέτει η ΕΚΤ και οι οποίοι φθάνουν τα 9,5 δισ. ευρώ σε ονομαστική αξία. Αλλα 185.000.000 ευρώ είχαν προκύψει ως έσοδα της ΕΚΤ από τόκους των ελληνικών ομολόγων το 2016. Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις των Ευρωπαίων για επιστροφή των κερδών αυτών, ώστε να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος, τα ποσά αυτά παραμένουν στα θησαυροφυλάκια των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα