Η δικαίωση για ιατρικό λάθος ήρθε 23 έτη μετά

Επιδικάστηκε στην οικογένεια αποζημίωση ύψους 520.000 ευρώ για την παράλειψη που άφησε το παιδί ανάπηρο για όλη του τη ζωή! Ανοίγει ο δρόμος για αμέτρητες παρόμοιες υποθέσεις που λιμνάζουν στις δικαστικές αίθουσες

Με καθυστέρηση 23 ετών δικαιώθηκε μια οικογένεια στη Θεσσαλονίκη που έπεσε θύμα λάθους ιδιωτικής κλινικής που έστειλε αίμα νεογέννητου βρέφους για τις προβλεπόμενες εξετάσεις έπειτα από 22 ημέρες, αντί εντός λίγων ωρών, με αποτέλεσμα το παιδί να μείνει ανάπηρο για όλη του τη ζωή. Το Πολυμελές

Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης επιδίκασε αποζημίωση ύψους 520.000 ευρώ στους γονείς του παιδιού, ενώ ανοίγει ο δρόμος για αμέτρητες παρόμοιες υποθέσεις ιατρικών λαθών που «λιμνάζουν» στις δικαστικές αίθουσες.

Το εγκληματικό λάθος έγινε το 2001, όταν γεννήθηκε το παιδί σε κλινική της Θεσσαλονίκης αλλά δεν υποβλήθηκε στις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις που διενεργούνται σε όλα τα νεογέννητα για ανίχνευση μεταβολικών νοσημάτων. Αντί να αποσταλεί το δείγμα του αίματος στο εξειδικευμένο εργαστήριο εντός 48 ωρών, όπως ορίζει ο νόμος, εστάλη έπειτα από 22 ημέρες, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί και να μη διαγνωστεί η φαινυλκετονουρία από την οποία έπασχε. Η φαινυλκετονουρία είναι ένα σχετικά σπάνιο κληρονομικό μεταβολικό νόσημα, με συχνότητα περίπου μία περίπτωση στα 1.000 ζώντα νεογνά. Αν είχε εντοπιστεί το πρόβλημα, το νόσημα θα είχε υποχωρήσει μέσα σε τρεις εβδομάδες με την απαραίτητη διατροφή, χωρίς γάλα. Ομως από τη στιγμή που δεν διαγνώστηκε η φαινυλκετονουρία, το μωρό ταΐστηκε κανονικά με γάλα και έμεινε ανάπηρο σωματικά και νοητικά!

«Η δική μας περίπτωση είναι ακραία, γιατί το παιδί θα μπορούσε να είναι φυσιολογικό, αν γινόταν η διάγνωση και δεν έπινε γάλα. Ηταν άτυχο και γιατί νόσησε και δεν διαγνώστηκε» δήλωσε η μητέρα του παιδιού στο thesstoday.gr, με αφορμή τη δικαστική δικαίωση της οικογένειας. «Το παιδί μου έχει βαρύ αυτισμό, δίκτυο νοημοσύνης κάτω του 30 και αυτοτραυματική και επιθετική συμπεριφορά. Δεν έχει τρόπο να εκφραστεί, δεν έχει λόγο, ωστόσο όταν είσαι οικείος της και την κοιτάς, καταλαβαίνεις τι χρειάζεται, είναι επικοινωνιακή αλλά χρειάζεται βοήθεια 24 ώρες το 24ωρο. Στα 16 της έχασε το φως της και το ξαναβρήκε μετά από μεγάλη ταλαιπωρία» πρόσθεσε.

Με αφορμή την πολυετή καθυστέρηση στην έκδοση της δικαστικής απόφασης, η μητέρα διερωτάται: «Μιλάμε για μια ανθρώπινη ζωή που αποδεδειγμένα καταστράφηκε από ιατρικό λάθος. Γιατί να μη λυθεί σε 2-3 χρόνια και να λυθεί σε 17, ενώ είμαστε στην Ευρώπη;». Ως προς την πολυετή καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, ο δικηγόρος της οικογένειας Νίκος Διαλυνάς εξήγησε πως αν και κατατέθηκαν δύο αγωγές το 2012 και το 2015, η υπόθεση δεν προχωρούσε, καθώς οι γιατροί που διόριζε το δικαστήριο ως πραγματογνώμονες, αποποιούνταν ο ένας μετά τον άλλον την έκδοση γνωμάτευσης επί τέσσερα χρόνια.

«Οι πολλαπλές αποποιήσεις καθυστερούν τη διαδικασία και απαιτούν επιπλέον χρόνο και χρήματα, ταλαιπωρώντας τους διαδίκους» δήλωσε ο κ. Διαλυνάς. Ο γνωστός ποινικολόγος κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο των πολλαπλών αποποιήσεων από τους πραγματογνώμονες-γιατρούς, απευθύνοντας έκκληση στο δικαστήριο να μπει στην ουσία της υπόθεσης. Ετσι και έγινε, με αποτέλεσμα την έκδοση της δικαστικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που όρισε αποζημίωση ύψους 520.000 ευρώ στην οικογένεια από την κλινική και το ινστιτούτο υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα