Η εισαγγελέας ευτελίζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης!

Αβάσιμος ο ισχυρισμός της ότι οι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis πρέπει να βγουν από το καθεστώς προστασίας

Γιατί η εισαγγελέας του δικαστικού συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Θεοδώρου αποφάσισε να αντιπαραταχθεί με όλον τον δικαστικό και εισαγγελικό κόσμο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μια ανάσα πριν από τη συνταξιοδότησή της; Η είδηση πως η κυρία Θεοδώρου απαίτησε να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες του σκανδάλου Novartis

με τα πραγματικά τους ονόματα έχει ήδη γίνει γνωστή. Οπως έχει γίνει γνωστό και το γεγονός πως η ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου διαφώνησε με αυτή την «απαίτηση» κι έτσι η κυρία Θεοδώρου αναμένεται να φέρει το θέμα στο δικαστικό συμβούλιο, προκειμένου να παρθεί η τελική απόφαση. Οι προθέσεις της, όμως, και το παρασκήνιο τι άραγε να περιλαμβάνουν;

Καταρχάς, μέρος του ισχυρισμού της κυρίας Θεοδώρου είναι πως οι συγκεκριμένοι μάρτυρες έχαιραν καθεστώτος προστασίας όταν κατέθεταν για το σκάνδαλο Novartis, αλλά τώρα που καταθέτουν για το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας, δεν μπορούν να απολαμβάνουν την ίδια προστασία.

Ο ισχυρισμός αυτός, όμως, είναι αβάσιμος, καθώς οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν καταθέσει ξανά για το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας, απολαμβάνοντας το καθεστώς προστασίας με αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Κατέθεσαν στους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη και Ευάγγελο Ζαχαρή, οι οποίοι άρχισαν το ανακριτικό έργο για το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας.

Κατέθεσαν με τον ίδιο τρόπο και στην Προανακριτική, ύστερα από απόφαση του τότε επόπτη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Παναγιώτη Μπρακουμάτσου (προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη του νυν εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα), ο οποίος είχε διατηρήσει το καθεστώς της προστασίας τους σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη θέση του επόπτη. Οπως το διατήρησαν ή το ενέκριναν και οι αντιεισαγγελείς Δημήτρης Παπαγεωργίου, Γεωργία Αδειλίνη αλλά και ο Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος υπήρξε και βασικός μάρτυρας στην Προανακριτική υπέρ του σεναρίου της πολιτικής σκευωρίας. Ακόμη και το σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας Εφετών, τον Δεκέμβριο του 2019, να μείνει το σκάνδαλο Novartis στην Ελένη Τουλουπάκη περιλάμβανε και την προστασία των μαρτύρων.

Ο κ. Αγγελής, μάλιστα, είχε υποστηρίξει στην Προανακριτική πως υπήρξαν δολοφονίες στην υπόθεση Novartis. Επομένως, εάν αποκαλυφθεί η ταυτότητα των μαρτύρων, μπορεί να κινδυνέψει και η ζωή τους (!) Ποιες σκιές καιροφυλακτούν πίσω από την κυρία Θεοδώρου, προσπαθώντας εκδικητικά να αφαιρέσουν την «κουκούλα» -όπως την έχουν αποκαλέσει- των συγκεκριμένων μαρτύρων, για να τους υποβάλουν σε έναν κύκλο εκδικητικών μαρτυρίων με μηνύσεις, αγωγές, απειλές και με κίνδυνο ακόμη τη ζωή τους; Ποιες σκιές, επίσης, καιροφυλακτούν ώστε να χάσει η χώρα μας και πάλι σημαντικά ποσά αλλά και να γελοιοποιηθεί διεθνώς; Ας μην ξεχνάμε πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχε τονίσει τη σημαντικότητα των μαρτύρων στο να διεκδικήσει η χώρα μας χρήματα από τη Novartis, από τη στιγμή που το αμερικανικό δημόσιο κέρδισε 310.000.000 δολάρια, ειδικά για το σκάνδαλο στη χώρα μας.

Η πραγματικότητα είναι δυστυχώς πως ο ισχυρισμός της κυρίας Θεοδώρου ταυτίζεται εντυπωσιακά με αυτή πολλών πολιτικών και δημοσιογράφων. Υπενθυμίζουμε ότι η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου, η οποία συνεργάζεται με τον Ανδρέα Λοβέρδο, όπως ο ίδιος αναφέρει στο βιβλίο του, είχε προαναγγείλει την πρόθεση της κυρίας Θεοδώρου να αποκαλύψει την ταυτότητα των μαρτύρων και να προσφύγει στο Συμβούλιο. Πού το ήξερε η δημοσιογράφος; Ταυτίζεται, ακόμη, εντυπωσιακά με τις απόψεις που είχε δημοσιοποιήσει ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς για το θέμα, τον οποίο έχει ευχαριστήσει, επίσης, δημόσια στο βιβλίο του ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Αναμένουμε, βεβαίως, να δούμε πώς θα δικαιολογήσει η κυρία Θεοδώρου το παράλογο της διάσπασης των υποθέσεων στο Συμβούλιο. Το πόσο σύντομα θα υποβάλει την πρότασή της μπορεί να αποκαλύψει τις προθέσεις της, αλλά και το εάν έχει δεχτεί βοήθεια από εξωθεσμικούς παράγοντες.

Αναρωτιόμαστε, όμως, εάν πρόκειται να τη δούμε σε κάποια επιτροπή ή ανεξάρτητη Αρχή μετά τη συνταξιοδότησή της, τώρα που η κυβέρνηση πέρασε τροπολογία με βάση την οποία μπορούν και οι συνταξιούχοι εισαγγελικοί λειτουργοί να μετέχουν σε αυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα