Η εκτροπή των «τεχνοκρατών»

Καλώς τους λοιπόν και πάλι! Οι τραπεζίτες επιστρέφουν για να… μας σώσουν από τα συντρίμμια της πανδημίας, με τις κυβερνήσεις των δήθεν τεχνοκρατών που απέτυχαν παταγωδώς παντού και επέβαλαν σκληρά μέτρα λιτότητας. Η αρχή έγινε με την Ιταλία και τον Μάριο Ντράγκι. Και η συνέχεια αναμένεται προσεχώς. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Αυτή τη μέθοδο θα επιλέξουν τα γνωστά «κέντρα» της Ευρώπης για να επιβάλουν και πάλι στους δοκιμασμένους λαούς τις επιθυμίες τους. Κυβερνήσεις μαριονέτες, εντεταλμένων υπαλλήλων με αυστηρή ατζέντα και ένα μεγάλο στόχο: να κατευθυνθούν τα δισ. του Ταμείου ανάκαμψης εκεί που

πρέπει! Στους λίγους και ισχυρούς που αναμένουν να καρπωθούν τα οφέλη από το δράμα του κορονοϊού.

Ο Ντράγκι αναλαμβάνει λοιπόν και επίσημα τα ηνία της Ιταλίας και ετοιμάζει μια κυβέρνηση με πολλούς «τεχνοκράτες», αφήνοντας στο περιθώριο τους πολιτικούς. Αναμένεται να επιλέξει πολύ λίγους. Πάντως στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει η πρώην νομάρχης Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, στο Εξωτερικών το στέλεχος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο. Ενας… μάνατζερ μεγάλων εταιριών τηλεπικοινωνιών, ο Βιτόριο Κολάο, αναλαμβάνει το υπουργείο Ψηφιακής Μετάβασης, ενώ το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο τεχνοκράτης Ντανιέλε Φράνκο.

Αυτά είναι εξάλλου τα υπουργεία που ενδιαφέρουν περισσότερο την ελίτ των Βρυξελλών. Οικονομία, ψηφιοποίηση, ενέργεια… Η ψήφος εμπιστοσύνης αναμένεται να δοθεί από τη Γερουσία και τη Βουλή της Ρώμης την ερχόμενη Τρίτη και την Τετάρτη, και δύσκολα θα υπάρχουν εκπλήξεις.

Κάπως έτσι αρχίζουν να «ζεσταίνονται» παρόμοια σχέδια και για άλλες χώρες. Το σενάριο που θα σερβιριστεί είναι ότι λόγω έκτακτων καταστάσεων θα πρέπει οι άνθρωποι της αγοράς να αναλάβουν τις θέσεις- κλειδιά. Θυμηθείτε το. Θα το ακούσουμε σύντομα και στην Ελλάδα.

Πάντως το πέρασμα του δικού μας «εθνικού τραπεζίτη», του Λουκά Παπαδήμου, από το Μέγαρο Μαξίμου μόνο θετικό πρόσημο δεν άφησε. Εκείνη την εποχή όμως έγιναν όλες οι μεγάλες «δουλειές». Το «κούρεμα» του χρέους που κατέστρεψε τους μικροομολογιούχους και τα ασφαλιστικά ταμεία και οι μνημονιακές περικοπές που υιοθετήθηκαν χωρίς πολλά πολλά.

Κατά τα λοιπά οι δικοί μας τεχνοκράτες δεν άφησαν καμιά παρακαταθήκη, δεν προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις και φρόντισαν να σβήσουν τα ίχνη των παλαιότερων αμαρτιών. Εύκολα και γρήγορα τακτοποιήθηκαν οι υποθέσεις.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να ξαναζήσουμε τέτοιες εκτροπές. Διότι οι πρωθυπουργοί πρέπει να εκλέγονται από τον λαό και από αυτόν να κρίνονται. Όχι να διορίζονται. Όσες φορές συνέβη κάτι τέτοιο προκάλεσε ολέθρια αποτελέσματα, ακόμα κι αν άργησαν να φανούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα