Η Ελλάδα πεθαίνει! 432.000 λιγότεροι μαθητές το 2035

Η Ελλάδα πεθαίνει! 432.000 λιγότεροι μαθητές το 203518.12.2018Ρεπορτάζ

Ερευνα - τρόμος του ΙΟΒΕ για την υπογεννητικότητα! Οι μαθητές θα μειωθούν κατά 432.000 άτομα

Από τον
Αντ. Τριανταφύλλου

Aπαισιόδοξη σε βαθμό κατάθλιψης είναι η πρόβλεψη του Ιδρύματος Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τις επιπτώσεις της υπογεννητικότητας και της οικονομικής κρίσης στο εκπαιδευτικό σύστημα και ευρύτερα στην κοινωνική συγκρότηση της

Ελλάδας σε λίγα μόλις χρόνια από σήμερα.

Τα απογοητευτικά στοιχεία της έρευνας πρέπει να ανησυχήσουν το πολιτικό σύστημα, που καλείται να θέσει την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και των αρνητικών συνεπειών της ως κορυφαία εθνική προτεραιότητα.

Η μελέτη «Κρίση, δημογραφικές μεταβολές και επιπτώσεις στην εκπαίδευση» αναλύει τις μεταβολές μεγεθών και δεικτών του εκπαιδευτικού συστήματος και τις επιπτώσεις των δημογραφικών μεταβολών.

Οι σημαντικότερες επιπτώσεις θα αρχίσουν να εκδηλώνονται από το 2027 και θα εντείνονται τα επόμενα χρόνια, μέχρι τουλάχιστον το 2035. Η υπογεννητικότητα διαπιστώνεται ότι «δούλευε» και προ κρίσης, ωστόσο τώρα οι επιπτώσεις της, μαζί με αυτές της κρίσης, επαυξάνονται και τείνουν να δημιουργήσουν μια ζοφερή κατάσταση στα σχολεία.

Οι γεννήσεις συνεχώς μειώνονται, ενώ και η νέα ελληνική μετανάστευση συμβάλλει στη μείωση του πληθυσμού. Αυτές οι παράμετροι αναμένεται να έχουν αρνητικές συνέπειες και για την κοινωνία και για την παραγωγικότητα, ακόμα και για τη λειτουργία ολόκληρου του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ειδικότερα, αν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές, ο συνολικός μαθητικός πληθυσμός θα μειωθεί κατά 30% ή κατά 432.000 άτομα έως το 2035. Λιγότεροι μαθητές σημαίνει μειωμένες απαιτήσεις σε σχολεία, εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ και τα ανώτατα ιδρύματα πρέπει υποχρεωτικά να αναπροσαρμόσουν τον τρόπο λειτουργίας τους λόγω μείωσης των εισακτέων.

Λουκέτα

Ενα στα τρία σχολεία που σήμερα λειτουργούν το 2035 θα βάλει λουκέτο ελλείψει μαθητών, ενώ τεκτονικές αναμένεται να είναι οι αλλαγές που θα επιφέρουν η υπογεννητικότητα και η οικονομική κρίση γενικά στον χώρο της εκπαίδευσης, ενδεχομένως αλλάζοντας ριζικά πολλά ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας.

Σημαντικό πλήγμα από τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού αναμένεται να δεχτεί ο κλάδος των εκπαιδευτικών, διότι είναι ο σημαντικότερος κλάδος απασχόλησης αποφοίτων με ανώτατη εκπαίδευση, απορροφώντας περισσότερους εργαζομένους ακόμα και από τον κλάδο της Δημόσιας Διοίκησης - Αμυνας.

Στα επόμενα χρόνια θα μειωθούν οι απαιτήσεις σε νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές και πολλοί από αυτούς μπορεί να αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας ή της ετεροαπασχόλησης, ενώ και ο κλάδος των φροντιστηρίων θα πληγεί εξίσου.

Keywords
Τυχαία Θέματα