«Η φορολογία θα αφανίσει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία»

«Η φορολογία θα αφανίσει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία»01.11.2018Υγεία

«Καμπανάκι» από την ΠΕΦ! Κατηγορεί την κυβέρνηση για διγλωσσία - κοροϊδία

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν οι Ελληνες φαρμακοβιομήχανοι σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, χαρακτηρίζοντας τους αρμοδίους «άσχετους ή ανόητους», κατηγορώντας τους για διγλωσσία, καθώς και ότι οδηγούν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία στον αφανισμό, δημιουργώντας έτσι μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων.

Ο Θεόδωρος Τρύφων,

πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), υποστηρίζει ότι περισσότερα από 700 ελληνικά, φθηνά, αξιόμαχα φάρμακα κινδυνεύουν να μπουν στην «αρνητική λίστα», δηλαδή θα τα πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του, εάν δεν γίνει δίκαιη κατανομή των φοροεισπρακτικών βαρών. «Η φαρμακευτική δαπάνη το 2009 ήταν 5,108 δισ. ευρώ και το 2018 είναι 1,945 δισ. ευρώ. Με τις αναγκαστικές επιστροφές (claw back), το ελληνικό φθηνό φάρμακο των 5 ευρώ πληρώνει 30%, όπως και το ακριβό νέο φάρμακο των 100 ευρώ. Εχουμε ζητήσει τα βάρη να είναι ανάλογα με τις τιμές των φαρμάκων. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να πληρώνουμε 70% σε φόρους, επιστροφές και εκπτώσεις».

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, πρόεδρος Δ.Σ. της ΒΙΑΝΕΞ, τόνισε ότι τα οριζόντια μέτρα που ελήφθησαν με το πρώτο Μνημόνιο, με τις αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate) και τις αναγκαστικές επιστροφές (claw back), ώστε να «φρενάρουν» τη φαρμακευτική δαπάνη, αντί να σταματήσουν τώρα που υποτίθεται ότι βγήκαμε από τα Μνημόνια, συνεχίζονται: «Μας κοροϊδεύουν. Πληρώνουμε 1,4 δισ. ευρώ rebate και claw back, και συνεχίζουν τις μειώσεις στις τιμές των ελληνικών παλιών φαρμάκων και στα ελληνικά γενόσημα. Μας λένε ότι είναι άδικο αυτό το μέτρο, αλλά πάρτε το για άλλα τέσσερα χρόνια. Η διγλωσσία τους είναι το χειρότερο».

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα γενόσημα που κατεξοχήν παράγει η ελληνική βιομηχανία φαρμάκων έχουν υποστεί μειώσεις της τάξεως του 74,5%, όταν τα νέα φάρμακα έχουν υποστεί μειώσεις της τάξεως του 32,4% (off patent) και 23,8% (on patent).

Ο Δημήτρης Δέμος, αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, τόνισε: «Κάθε χρόνο τα νέα ακριβά φάρμακα φορτώνουν το σύστημα υγείας με 100.000.000 ευρώ και εν τέλει αυτό το κόστος το πληρώνει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία».

Η ΠΕΦ ζητεί αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 400.000.000-500.000.000 ευρώ και δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, δίκαιη κατανομή του claw back, εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη και κάλυψη των ανασφάλιστων μέσω οργανισμών πρόνοιας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
«Η φορολογία θα αφανίσει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία»,