Η κληρονομιά του ΓΑΠ: χρεοκοπία, Μνημόνιο, τρόικα!

Ο Παπανδρέου, που έριξε την Ελλάδα στα βράχια, διεκδικεί ξανά την καρέκλα του στο πολιτικό τραπέζι, την οποία ο ίδιος… έσπασε

Μόλις στα 29 του εκλέχθηκε βουλευτής, στα 36 του ορίστηκε υπουργός Παιδείας, μία δεκαετία αργότερα υπουργός Εξωτερικών και λίγο πριν από τα 60 του πρωθυπουργός. Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι πρόκειται για κάποιο παιδί-θαύμα της πολιτικής που έφτασε μέχρι τα ύψιστα αξιώματα.

Στην πραγματικότητα, όμως,

για τη 40χρονη καριέρα του Γιώργου Παπανδρέου θα αρκούσε μια περιγραφή από ελάχιστες λέξεις: «Γιος του Ανδρέα». Αυτό ήταν πάντα το… διαβατήριό του, το οικόσημο Παπανδρέου. Από τα πρώτα πολιτικά του βήματα μέχρι και την προχθεσινή του υποψηφιότητα για την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου δεν υπάρχει κάποια άγνωστη πτυχή στα πολιτικά του πεπραγμένα, κάτι που δεν γνωρίζει και ο τελευταίος Ελληνας. Αυτό που αγνοείται είναι το θετικό του αποτύπωμα, κάτι που να έπραξε και λειτούργησε προς όφελος του τόπου και του λαού.

Σήμερα, στα 69 του πια, ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρέφει σε ένα πολιτικό σκηνικό ταλαιπωρημένο, σε ένα κόμμα που ο ίδιος κατεδάφισε, σε έναν ψηφοφόρο που πρώτα τον απαξίωσε και έπειτα τον ξέχασε. Αν ο Γεώργιος Παπανδρέου και στη συνέχεια ο Ανδρέας «έχτισαν» τον χώρο του Κέντρου, ο εγγονός και γιος Γιώργος το γκρέμισε – μαζί με το ΠΑΣΟΚ, το διάδοχο κόμμα της πάλαι ποτέ Ενωσης Κέντρου.

Το ερώτημα είναι τι ακριβώς ψάχνει σήμερα ο… τελευταίος των Παπανδρέου με την εμπλοκή του στις εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ. Επιδιώκει να βρει σωσίβιο πολιτικής ύπαρξης, να αρπάξει ό,τι απέμεινε από το «οικογενειακό κειμήλιο» του ΠΑΣΟΚ ή απλά να πάρει την προσωπική του ρεβάνς για τον τρόπο που εκδιώχθηκε από την πρωθυπουργία, δέκα χρόνια πριν, από τον Βενιζέλο και την παρέα του;

Το βέβαιο είναι ότι ο Παπανδρέου επενδύει για πολλοστή φορά στο μοναδικό προσόν του: το επώνυμό του. Όμως, με μια διαφορά πλέον από τότε που είχε εκλεγεί πρωθυπουργός: Το brand name ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε αντικείμενο χαβαλέ στα social media, το «λεφτά υπάρχουν» έχει εξελιχθεί σε διαχρονικό ανέκδοτο, ο ίδιος δεν κατάφερε καν να μπει στη Βουλή με το προσωπικό του κόμμα ΚΙΔΗΣΟ και, το βασικότερο, έχει στιγματιστεί μια για πάντα ως ο άνθρωπος που έριξε την Ελλάδα στα βράχια.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ελληνική πολιτική. Μια ιστορία που διαβάζεται σε μόλις τρεις λέξεις: χρεοκοπία, Μνημόνιο, τρόικα. Όλες οι προηγούμενες σελίδες στο βιβλίο του έχουν σκιστεί από τη συλλογική μνήμη. Και επόμενες δύσκολα θα υπάρξουν, ακόμα κι αν εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., ελπίζοντας σε νεκρανάσταση του πασοκικού κουφαριού.

Ο άνθρωπος που τράβηξε πάνω του τους κεραυνούς όσο κανείς άλλος πρωθυπουργός στη Μεταπολίτευση άφησε πίσω του συντρίμμια. Μια Ελλάδα τσακισμένη, που ακόμα παλεύει να ορθοποδήσει, ένα ΠΑΣΟΚ κατεστραμμένο και βυθισμένο σε ανυποληψία, οι 3.000.000 ψηφοφόροι του 2009 προδομένοι, ένα όνομα πολιτικής οικογένειας πλήρως απαξιωμένο. Αν μη τι άλλο, ο Γιώργος Παπανδρέου διεκδικεί ξανά την καρέκλα του στο πολιτικό τραπέζι, αλλά ο ίδιος ήταν που πρώτα την πριόνισε και μετά την έσπασε. Τα πεπραγμένα του το αποδεικνύουν…

Keywords
Τυχαία Θέματα