Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω για τον Κασιδιάρη

Θα φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση την οποία δεν αποδέχονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θεωρώντας την ασαφή και αναποτελεσματική

H κυβέρνηση θα φέρει τελικά στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα για ψήφιση τη δική της νομοθετική ρύθμιση για τον αποκλεισμό του κόμματος «Ελληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, που καταδικάστηκε πρωτόδικα για συμμετοχή

στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε για το θέμα πως «την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί μια ρύθμιση, απολύτως αυτονόητη». Οπως είπε, η κυβέρνηση από τον Νοέμβριο «έχει αποστείλει στα κόμματα το προσχέδιο και μέχρι την τελευταία στιγμή θα επιδιώξει συναίνεση». «Δεν είναι ένα πεδίο στο οποίο υπάρχουν διαφορές, εφόσον συμφωνούμε ότι πρέπει να αποκλείσουμε φασίστες και εγκληματίες από το να ιδρύσουν ή να κρύβονται πίσω από κόμματα» δήλωσε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου.

Η προωθούμενη διάταξη του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει γενικώς και αορίστως ότι προϋπόθεση για την ελεύθερη συμμετοχή κάποιου κόμματος στις εκλογές αποτελεί η παραδοχή ότι η οργάνωση και η δράση του θα πρέπει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στόχος της νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι να δοθεί η δυνατότητα ώστε ο Αρειος Πάγος να εξετάζει και εάν ο καταδικασθείς για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση έχει τοποθετήσει έναν «αχυράνθρωπο» στη θέση του προέδρου, για να ξεγλιστρήσει από τους περιορισμούς του νόμου. Το γεγονός όμως ότι στη συγκεκριμένη διατύπωση δύναται να δοθεί από τον Αρειο Πάγο διασταλτική ερμηνεία, και μάλιστα σε ασφυκτικά περιθώρια δύο ημερών, κινητοποιεί τις αρνητικές διαθέσεις αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Η συνεννόηση που επιζητούσε με την αντιπολίτευση δεν επιτεύχθηκε, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 αντιδρούν έντονα, επειδή θεωρούν ότι με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση θεσμοθετεί τη «θεωρία των δύο άκρων».

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η πρόταση της κυβέρνησης έχει πολύ γενικόλογο περιεχόμενο, γεγονός που δεν εγγυάται πώς θα λειτουργήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι γνωστό, θα καταθέσει δική του νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό των νεοναζί από τις εκλογές, που, όπως λένε κομματικά στελέχη, θα έχει δύο άξονες: Θα είναι απολύτως συμβατή με το Σύνταγμα και θα είναι σαφής για τους νεοναζί, «ούτως ώστε να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι το κόμμα του δεν θα δεχτεί παιχνίδια με τους θεσμούς, ενώ υπογράμμισε πως όσοι ψάχνουν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα για τη δημοκρατία μας είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Τέλος, έχει καλέσει τον πρόεδρο της Βουλής να ζητήσει το ταχύτερο τη γνώμη της επιστημονικής υπηρεσίας. Εντονες επιφυλάξεις έχει εκφράσει και το ΚΚΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα