Η κυβέρνηση «στήνει» αντιπερισπασμό με υποκλοπές… ΣΥΡΙΖΑ;

Στον εισαγγελέα του Α.Π. Ισίδωρο Ντογιάκο κατέθεσε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου σχετικά με ανάρτησή του ότι παρακολουθούνταν και ο Κυρ. Μητσοτάκης το 2018

Μετά την προχθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι η εξεταστική επιτροπή θα διερευνήσει κι άλλες περιόδους -δήλωση που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια συμψηφισμού με το παρελθόν- άρχισαν να παρατηρούνται περίεργες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση για το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών από την ΕΥΠ, που έχει φέρει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την πλάτη στον

τοίχο και έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα κυβερνητική κρίση.

Με αφορμή τη χθεσινή κατάθεση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος διενεργεί έρευνα για τη διαρροή στοιχείων, για τις υποκλοπές των τηλεφώνων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη είχε αρχίσει από την Τετάρτη να διακινείται η πληροφορία ότι ο κ. Ντογιάκος θα διερευνούσε και ανάρτηση του κ. Τέλλογλου για παρακολούθηση του κ. Μητσοτάκη το 2018. Στο twitter του ο δημοσιογράφος έγραψε στις 6 Αυγούστου το εξής: «Ο ιδιώτης που δραστηριοποιείτο επί της προηγούμενης κυβέρνησης στο να “ακούει” τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στις πιο προσωπικές του στιγμές όταν μιλάει με τη σύζυγο ή την κόρη του κάνει τώρα το ίδιο με άλλους, μερικοί ανήκουν και στο ίδιο κόμμα με τους παραιτηθέντες». Αυτή η ανάρτηση είχε θεωρηθεί ότι προκαλεί αλλαγή ατζέντας στην έρευνα Ντογιάκου από κυβερνητικούς κύκλους που προσπαθούν να συμψηφίσουν καταστάσεις.

Δεν διακίνησε πληροφορίες

Ο κ. Τέλλογλου, ωστόσο, προτού μεταβεί χθες στον Αρειο Πάγο σχολίασε με άλλη ανάρτησή του στο twitter τη διακίνηση αυτών των πληροφοριών, λέγοντας ότι δεν προέρχονται από αυτόν. Eγραψε συγκεκριμένα την Τετάρτη το βράδυ: «Το μεσημέρι με πήραν από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Δεν μου είπαν τι με θέλουν. Τους είπα ότι θα πάω αύριο. Το είπα στη γυναίκα μου και τον δικηγόρο μου. Το απόγευμα ξύπνησα και είδα ότι είχαν ενημερώσει αυτοί. Καληνύχτα και καλή τύχη».

Ομως. χθες ο κ. Τέλλογλου μετά την κατάθεσή του έδωσε άλλη εικόνα στα περί της παρακολούθησης του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2018, αρνούμενος ότι έκανε σχετική καταγγελία. Είπε, μεταξύ άλλων, απαντώντας στη σχετική ερώτηση: «Δεν έχω κάνει αυτήν την καταγγελία. Είπα ότι υπήρχαν ενδείξεις εκείνη την εποχή ότι τα τηλέφωνά του δεν ήταν ασφαλή, όπως ενδείξεις υπήρχαν και από το ΚΚΕ το 2017. Οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά από το 2013 και το 2015 έγινε μεγάλη διαρροή στα WikiLeaks της ιταλικής εταιρίας Hacking Team, που αφορούσε όλες τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης από τo 2013 ως το 2015. Αρα μιλάμε για κάτι που δεν είναι σημερινό». Αναφερόμενος στον λόγο που έλαβε κλήση από τον κ. Ντογιάκο, ο κ. Τέλλογλου σημείωσε ότι υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών το 2017-2018 που δεν αφορούν μόνο τον κ. Μητσοτάκη, αφορούν και το ΚΚΕ, αλλά δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα και δεν μπορεί να υπάρχει όσο υπάρχει ο νόμος του 2021, γιατί έχει αναδρομική ισχύ. Αρα αυτή η συζήτηση που κάνουμε είναι αδιέξοδη αν δεν αλλάξει ο νόμος». Σχετικά με τις παρακολουθήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη, ο Τάσος Τέλλογλου επισήμανε ότι και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε συνδυασμός της νόμιμης συνακρόασης και της εισαγωγής του παράνομου λογισμικού.

Να δώσει στοιχεία

Μετά τις δηλώσεις του κ. Τέλλογλου η Ν.Δ. εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία, αφού υποστηρίζει ότι δεν θα μπει σε λογική συμψηφισμού, ζητάει από τον δημοσιογράφο να δώσει στοιχεία, ενώ, παρότι ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κάνει καμία καταγγελία για παρακολούθηση του πρωθυπουργού, η Ν.Δ. με την ανακοίνωσή της επιμένει ότι έκανε την καταγγελία! «Ο κ. Τέλλογλου σήμερα επανέλαβε τα περί παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Μητσοτάκη, όπως και άλλων τηλεφώνων, το 2017-2018. Ακριβώς το ίδιο ανέφερε και σε ανάρτησή του προ ημερών. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στον οποίο κατέθεσε σήμερα» αναφέρει και προσθέτει: «Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία λογική συμψηφισμού. Η κυβέρνηση, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, θα προχωρήσει αποφασιστικά και θα λάβει όλα εκείνα τα μέτρα διασφαλίζοντας την ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια του τόπου και των πολιτών και στην προστασία των θεμελιωδών αρχών που προστατεύουν την ιδιωτική σφαίρα και το απόρρητο των επικοινωνιών».

Επτά ενέργειες ζητά από τη Δικαιοσύνη ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης

Με τέσσερις μήνες καθυστέρηση ικανοποιείται το αίτημα του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη να ενημερώσει τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του. Για να γίνει δεκτό το αίτημά του χρειάστηκαν οι συνταρακτικές αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και η αντικατάσταση του προηγούμενου εισαγγελέα Βασίλη Πλιώτα από τον Ισίδωρο Ντογιάκο.

Ωστόσο εν όψει της κλήσης του από τον κ. Ντογιάκο για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων την ερχόμενη Τρίτη 16 Αυγούστου ο Θανάσης Κουκάκης δημοσιοποίησε χθες επτά ενέργειες για τις οποίες ο εισαγγελέας «οφείλει να μεριμνήσει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση:

1 Να ζητήσει τη διάταξη της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου με την οποία διατάχθηκε η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών μου προκειμένου να απαντηθούν το ποιος αιτήθηκε την παρακολούθηση μου και με ποια αιτιολογία.

2 Ομοίως να ζητήσει την εισαγγελική διάταξη με την οποία διατάχθηκε η διακοπή της παρακολούθησής μου, την ίδια ημέρα που αιτήθηκα στην ΑΔΑΕ να μου γνωστοποιηθεί αν παρακολουθούμαι (12/8/2020).

3 Να ζητήσει τα πληροφοριακά δελτία με τις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών μου και να διαπιστώσει σε ποιον διαβιβάστηκαν προς ενημέρωση. Μόνον έτσι θα αναδειχθεί ποιος πραγματικά ενδιαφερόταν για τις συνομιλίες μου, αλλά και ποιος γνώριζε για την παρακολούθησή μου.

4 Να διενεργήσει ουσιαστικό έλεγχο με αυτοψία και κατάσχεση όλων των σχετικών εγγράφων, των αρχείων καταγραφής ελέγχου και των μηχανημάτων των εταιριών Intellexa και Krikel, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαθέτουν το Predator και σε ποιους το έχουν διαθέσει ή παραχωρήσει.

5 Να ελέγξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιριών που έχω ήδη γνωστοποιήσει στην Εισαγγελία εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες (24/5) προκειμένου να αποκαλυφθούν οι διαδρομές των χρημάτων και η σύνδεση των εταιριών που εμπορεύονται το Predator.

6 Να καλέσει άμεσα για εξέταση τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των εταιριών Intellexa και Krikel (και όχι τους διαχειριστές, τους λογιστές και τους δικηγόρους τους) και να ζητήσει εξηγήσεις και τη χορήγηση όλων των σχετικών εγγράφων.

7 Να διερευνήσει ποιος ζήτησε εσπευσμένα την τροποποίηση του άρθρου 5 §9 του Ν. 2225/1994 στις 31/3/2021, προκειμένου να μην πληροφορηθώ από την ΑΔΑΕ πως το καλοκαίρι του 2020 είχε αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών μου».

Με προανακριτική απειλεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβερνήσει

Ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει πλέον καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, υπογράμμισε χθες ο Νάσος Ηλιόπουλος, επιμένοντας στην κατηγορία ότι «με εντολή Μητσοτάκη έγιναν οι παρακολουθήσεις και φτιάχτηκε αυτό το καθεστώς».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε (Αθήνα 9,84) ότι «στην επόμενη Βουλή θα γίνει προανακριτική για να διερευνηθούν όλες οι ευθύνες γύρω από την υπόθεση», λέγοντας: «Από την κυβέρνηση δεν έχουν απαντήσει ακόμα σε βασικά ζητήματα, όπως ποιες είναι οι σχέσεις του κ. Δημητριάδη, του ανιψιού του κ. Μητσοτάκη και μέχρι πρότινος γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, με τους ιδιοκτήτες της Intellexa, της εταιρίας που εμπορεύεται το Predator. Γιατί δεν έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί της συγκεκριμένης εταιρίας; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης μέχρι στιγμής δεν έχει πει κουβέντα για το Predator, για την πολύ συγκεκριμένη καταγγελία σχετικά με την προμήθεια αυτού του κακόβουλου λογισμικού;»

«Αδιανόητο»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι αδιανόητο να συζητάμε ότι παρακολουθήθηκε αρχηγός πολιτικού κόμματος για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αυτό “σπάει” το δημοκρατικό συμβόλαιο της Μεταπολίτευσης ότι ο πολιτικός αντίπαλος δεν είναι εσωτερικός εχθρός. Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη φτιάχνεται ένα καθεστώς εντός του οποίου πολιτικοί αντίπαλοι, δημοσιογράφοι αντιμετωπίζονται ως εσωτερικοί εχθροί. Αυτό είναι βγαλμένο από τις πιο σκοτεινές σελίδες της εθνικοφροσύνης. Είναι ξεκάθαρο ότι όλες αυτές οι υποθέσεις πρέπει να φτάσουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής».

Keywords
Τυχαία Θέματα