Η Λαγκάρντ δεσμεύεται για στήριξη της Ελλάδας!

Η απόφαση, όμως, της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια εκτόξευσε σε επίπεδα Μαρτίου του 2020 την απόδοση του 10ετούς

Αναταραχή στα ομόλογα της ευρωζώνης προκάλεσε η απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, αλλά και του σήματος που έστειλε για ακόμη μία αύξηση (ίσως και 50 μονάδες βάσης) τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων ύστερα από 11 χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,

πάντως, δεσμεύεται δημόσια να διατηρήσει την ειδική πρόβλεψη που έχει κάνει για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση νέου κατακερματισμού στις αγορές, που σχετίζεται με την πανδημία, οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστούν με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες.

«Η ευελιξία αυτή θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι καθαρές αγορές μέσω του PEPP θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ νέου, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για την αντιμετώπιση των κραδασμών εξαιτίας της πανδημίας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έσπασε το φράγμα του 4%, φτάνοντας έως και 4,105%, στον απόηχο της ανακοίνωσης της κεντρικής τράπεζας. Πρόκειται για αύξηση 12 μονάδων βάσης μέσα σε ένα 24ωρο, η οποία οδηγεί την απόδοση στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020. Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα οδηγήσουν σε αυξήσεις και στα επιτόκια δανείων που χορηγούν οι τράπεζες, πλήττοντας χιλιάδες δανειολήπτες που ήδη αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες υποχρεώσεις τους και στην «έκρηξη» των τιμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα