Η Μέι βλέπει να αδειάζουν οι καρέκλες στο υπουργικό

Η Μέι βλέπει να αδειάζουν οι καρέκλες στο υπουργικό04.04.2019Πρόσωπα

Της είπαν «αντίο» άλλα δύο στελέχη. Γιούνκερ: Βρείτε λύση για το Brexit

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Για περισσότερο από δύο ώρες χθες το απόγευμα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν συζητούσαν με στόχο να βρουν κοινό τόπο στον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε.

Εκπρόσωπος των Εργατικών είχε δηλώσει νωρίτερα πως το κόμμα του είναι έτοιμο να

συζητήσει με τη Μέι, εφόσον εκείνη είναι έτοιμη να χαλαρώσει τις «κόκκινες γραμμές» της. Ωστόσο -παρά την απουσία δηλώσεων στους δημοσιογράφους που περίμεναν-, με τη λήξη της συνάντησης των δύο κατέστη σαφές πως το αδιέξοδο συνεχίζεται.

Παρά το ατελέσφορο της συνάντησης, πάντως, η Τερέζα Μέι μέτρησε απώλειες, αφού δύο υφυπουργοί της παραιτήθηκαν, εξαιτίας της απόφασής της να συναντηθεί με τον επικεφαλής των Εργατικών. Ο Κρις Χίτον - Χάρις, υφυπουργός Brexit, υπέβαλε την παραίτησή του δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει μια περαιτέρω αναβολή Brexit, ενώ νωρίτερα και ο υφυπουργός Ουαλίας Νάιτζελ Ανταμς ανακοίνωσε την παραίτησή του. «Φαίνεται πως τώρα εσείς και το υπουργικό σας συμβούλιο αποφασίσατε ότι μια συμφωνία -φτιαγμένη από έναν μαρξιστή (σ.σ.: Κόρμπιν)- είναι καλύτερη από μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Διαφωνώ» αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του.

Ακόμα ένα κομματάκι στο παζλ του χάους προστέθηκε και από τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία με κοινή ανακοίνωση ζητούν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι Πράσινοι, το Πλάιντ Κάμρι της Ουαλίας και η Ανεξάρτητη Ομάδα υποστηρίζουν πως οποιαδήποτε απόφαση παρθεί από το Κοινοβούλιο θα πρέπει να τεθεί στους πολίτες με δημοψήφισμα, μαζί με το ενδεχόμενο ανάκλησης του άρθρου 50.

Την ίδια ώρα που Μέι και Κόρμπιν προσπαθούσαν να βρουν λύση στο αδιέξοδο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαμήνυε πως η Βρετανία έχει προθεσμία έως τις 12 Απριλίου να προτείνει ένα νέο σχέδιο στην Ε.Ε., ενώ και ο Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε πως η επιβολή τελωνειακών ελέγχων θα είναι άμεση σε περίπτωση άτακτης εξόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα