Η «Σοφία» με τους μετανάστες θα συνεχίσει να «πιάνει» Ιταλία

Η «Σοφία» με τους μετανάστες θα συνεχίσει να «πιάνει» Ιταλία31.08.2018Ειδήσεις

Αγνοεί... η Ε.Ε. την πρόταση της Ρώμης για αλλαγή των λιμανιών υποδοχής

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

nkarakosta@dimokratianews.gr

Τ ην εκ περιτροπής αποβίβαση των μεταναστών που σώζονται στη Μεσόγειο στα λιμάνια τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών (της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Ελλάδας) και όχι μόνο στα λιμάνια της Ιταλίας, όπως γίνεται σήμερα, ζήτησε χθες η Ρώμη στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Αμυνας που έλαβε χώρα στη

Βιένη, σε μια πρόταση που ωστόσο δεν βρήκε ευήκοα ώτα μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων.

Με την πρόταση που κόμισε στη Βιένη η Ιταλίδα υπουργός Αμυνας Ελιζαμπέτα Τρέντα ευθυγραμμίστηκε προσερχόμενη στη σύνοδο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία ζήτησε από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναλάβουν περισσότερες υποχρεώσεις για να υπάρξει λύση στο ζήτημα των λιμένων αποβίβασης των προσφύγων και μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα.

Διασώσεις

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνόδου η Μογκερίνι διαβεβαίωσε ωστόσο ότι υπάρχει πολιτική βούληση των κρατών-μελών να συνεχίσουν τη ναυτική αποστολή «Σοφία». Η Ιταλία συμφωνεί στη συνέχιση της αποστολής και μετά την επίσημη λήξη της τον προσεχή Δεκέμβριο, υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα σηκώνει εκείνη όλο το βάρος. Μένει να διαπιστωθεί αν η Ιταλία θα υλοποιήσει την απειλή της για διακοπή των επιχειρήσεων διάσωσης, αν δεν υπάρξει κατανομή των βαρών και σε άλλα κράτη-μέλη.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, η Αυστρία πρότεινε οι ένοπλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνδράμουν τη Frontex, τη συνοριακή υπηρεσία της Ε.Ε., για τον αποκλεισμό των μεταναστών που δεν διαθέτουν έγγραφα. «Πρέπει να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας» σημείωσε ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης του συντηρητικού ακροδεξιού συνασπισμού Μάριο Κούνασεκ.

Την ίδια ώρα συνέχεια στα εκατέρωθεν πυρά Μακρόν - Σαλβίνι έδωσε χθες ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της Λέγκας του Βορρά, ο οποίος έγραψε στο facebook ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει «μαθήματα στους Ιταλούς για αλληλεγγύη», αφού τον τελευταίο χρόνο η Γαλλία έστειλε πίσω στην Ιταλία τουλάχιστον 48.000 μετανάστες.

Keywords
Τυχαία Θέματα