Η «συνάντηση» του Φασιανού με τον Χρόνη!

Η «συνάντηση» του Φασιανού με τον Χρόνη!13.05.2019Τέχνες

Εργα του εικαστικού και το πολύτιμο αρχείο του ποιητή σε μια έκθεση που εγκαινιάζει (20 Μαΐου) ο Πρ. Παυλόπουλος

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Αλέκος Φασιανός και Βαγγέλης Χρόνης «συναντώνται» σε μια ενδιαφέρουσα έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται στο Ιδρυμα Θεοχαράκη. Η πολύχρονη φιλία του γνωστού εικαστικού με τον ποιητή αποτυπώνεται σε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση, η οποία θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 20 Μαΐου

2019 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο τίτλος της είναι «Αλέκος Φασιανός - Βαγγέλης Χρόνης, 30 χρόνια φιλίας. Ζωγραφική και ποίηση» και σε αυτήν μπορεί να δει κανείς έργα ζωγραφικής, σχέδια, χαρακτικά, καθώς και αντικείμενα από πηλό, μπρούτζο και γυαλί του μεγάλου ζωγράφου μας Αλέκου Φασιανού, αλλά και το πολύτιμο αρχείο του ποιητή με χειρόγραφα, επιστολές, ανέκδοτες φωτογραφίες και πρώτες εκδόσεις.



Είναι χαρακτηριστικό, δε, πως 30 χρόνια τώρα οι δυο τους εναλλάσσουν λέξεις με εικόνες, δείχνοντας, για πρώτη φορά στο σύνολό της, την πολυεπίπεδη εποικοδομητική τους συνεργασία. Οπως εξομολογείται ο Αλέκος Φασιανός στον επιμελητή της έκθεσης Τάκη Μαυρωτά, «ένας ζωγράφος είναι μεγάλος, όταν μπορεί να εκφράζει αυτό που θέλει με το χρώμα και το σχέδιο, και ένας ποιητής με λέξεις. Εδώ και χρόνια, μου ζήτησαν να γράψω την αυτοβιογραφία μου. Εγραψα ότι μου άρεσε να περιπλανώμαι στους αθηναϊκούς δρόμους την περίοδο ’60-’63. Δεν τους άρεσε, όμως, και μου το έσβησαν. Για μένα αυτό ήταν το μεγαλύτερο μάθημα. Εβλεπα τις πόρτες, τις αυλές, τη ζωή. Παρόλο που σήμερα πολλά έχουν αλλάξει, πάλι εγώ περιδιαβαίνω και θυμάμαι ότι μια μέρα στη Μεσογείων έγινε σύγκρουση και όλοι βγήκαν στη λεωφόρο, στα παράθυρα και τα μπαλκόνια. Τότε είδα έναν νέο και μου φάνηκε σαν Ερμής, έτσι όπως ήταν ψηλά στο μπαλκόνι. Πάντα βρίσκεις την έμπνευση μέσα από την πόλη».



Ο ποιητής Βαγγέλης Χρόνης τονίζει στον πολυσέλιδο κατάλογο της έκθεσης: «Αποκόμισα τη χαρά της δημιουργίας χωρίς ποτέ να τη μετρήσω ή να τη ζυγίσω, γιατί, έτσι κι αλλιώς, η χαρά δεν μετριέται και δεν ζυγίζεται. Αποκόμισα, επίσης, ένα ταξίδι μεγάλο μέσα στην ανθρώπινη ύπαρξη, ένα ταξίδι δύσκολο στην προσπάθεια να αγγίξεις την άβυσσο του ανθρώπου. Αυτό το ταξίδι ας το αποκαλέσω ''γνώση'', αν και πιστεύω πως φεύγουμε από τη ζωή ημιμαθείς και ανικανοποίητοι. Αποκόμισα ένα δώρο για την ψυχή μου, που το χρησιμοποιώ αντί ηρεμιστικών μέσα στους τρελούς καιρούς που ζούμε.

Σίγουρα και άλλα πολλά έχω αποκομίσει και θα αποκομίζω… Η ζωή μας είναι από μόνη της μια τέχνη και εμπεριέχει μέσα της απαραιτήτως ποίηση, ασχέτως αν δεν τη βλέπουμε και παρασυρόμαστε από τα προβλήματα της καθημερινότητας». Την έκθεση συνοδεύει πολυτελές πολυσέλιδο λεύκωμα. Την επιμέλειά της έχει κάνει ο Τάκης Μαυρωτάς.

Info: Η έκθεση με τίτλο «Αλέκος Φασιανός - Βαγγέλης Χρόνης, 30 χρόνια φιλίας. Ζωγραφική και ποίηση» ξεκινά στις 20 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή, 10.00-18.00.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φασιανού, Χρόνη,fasianou, chroni