Η Τουρκία ήρε το βέτο για ένταξη Φινλανδίας, Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Αραγε, με ποια ανταλλάγματα ο «σουλτάνος» ήρε το βέτο για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας, μετά την τετραμερή της Μαδρίτης;

Άνοιξε ο δρόμος για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μετά την απόφαση της Τουρκίας να άρει το βέτο που είχε ασκήσει. Κατά τη διάρκεια τετραμερούς συνάντησης, στην οποία μετείχαν ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Aντερσον, επετεύχθη συμφωνία, με

τις τρεις χώρες να υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας.

Μετά το τέλος της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου στη Μαδρίτη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία ώστε να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Σύμφωνα με τον κ. Στόλτενμπεργκ, η Αγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ο Φινλανδός πρόεδρος δήλωσε ότι οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους, ενώ η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι η Τουρκία εξασφάλισε δέσμευση για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων βημάτων για την απέλαση όσων έχουν κατηγορηθεί για τρομοκρατία. Οπως ανέφερε, θα συγκροτηθεί κοινός μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών, εξασφαλίζοντας τη συνεργασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του.

Με τον Μπάιντεν

Ενώ το ενδιαφέρον σήμερα θα στραφεί και στη συνάντηση που αναμένεται να έχει ο Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του (την Τρίτη απέμενε να ρυθμιστούν κάποιες λεπτομέρειες, όπως ανέφερε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου), αλλά και στη συνάντηση Μακρόν – Ερντογάν χθες ο ισχυρός άνδρας των ΗΠΑ είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον Πέδρο Σάντσεθ.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων με τον Ισπανό πρωθυπουργό συμφωνήθηκε να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και τη μετανάστευση, ενώ αναφορικά με τον αμυντικό τομέα οι δύο ηγέτες διαβουλεύτηκαν για μια συμφωνία για την αύξηση των αμερικανικών καταδρομικών που σταθμεύουν στη ναυτική βάση Ρότα, στη νότια Ισπανία, καθώς επίσης και για τους τρόπους μέσω των οποίων μπορεί να συνεχιστεί η παράδοση όπλων στην Ουκρανία.

Η ουσία είναι πως η τακτική Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου και πάντα υπό τη σκιά όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο των εργασιών της συνόδου, λοιπόν, η 30μελής στρατιωτική συμμαχία αναμένεται να υιοθετήσει νέο στρατηγικό δόγμα και κυρίως σχέδια για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγάς της.

Αναμένεται να περιληφθεί επίσης για πρώτη φορά συγκεκριμένη αναφορά στην Κίνα και στις δραστηριότητές της, ενώ επίσης για πρώτη φορά έχουν προσκληθεί σε σύνοδο του NATO οι ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Θα εξεταστούν μάλιστα και άλλες προκλήσεις που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα προβλήματα στον ενεργειακό και τον επισιτιστικό εφοδιασμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα