Η τραπ υποκουλτούρα που υπερπροβάλλεται

Την εποχή της πτώσης των ηθών, η παρακμή δοξάζεται, η αρετή χλευάζεται, θεωρείται μουσική ένα αδιάκοπο, μονότονο φάλτσο και αντιμετωπίζονται ως στίχοι εμέσματα που δοξάζουν την εγκληματικότητα. Ο λόγος γίνεται για την τραπ, ένα είδος «μουσικής», οι δημιουργοί του οποίου απασχολούν συχνά τις διωκτικές Αρχές.

Μέσα σε λίγες ώρες, δύο τράπερ προέβησαν σε βιαιοπραγίες. Στη Θεσσαλονίκη, εις εξ αυτών ξυλοκόπησε 23χρονο φοιτητή, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική του ΑΧΕΠΑ.

Το άλλο περιστατικό έλαβε χώρα στην Αθήνα, στην περιοχή του Υμηττού. Εκεί, ένας τράπερ, που έχει απασχολήσει ξανά τις Αρχές για υπόθεση ναρκωτικών, καταγγέλθηκε πως ξυλοκόπησε μουσικό και έκαψε τις μοτοσικλέτες του. Πριν από λίγες εβδομάδες, στο αστυνομικό δελτίο κυριάρχησε η περίπτωση του τράπερ που συνελήφθη επειδή ανατίναζε ΑΤΜ για να κλέβει τα μετρητά που περιείχαν.

Αυτό το μουσικό ιδίωμα, που διαφημίζει αδιάκοπα το έγκλημα, δοξάζει τους παραβατικούς, οι στίχοι του βρίθουν ύβρεων και μειωτικών χαρακτηρισμών για τις γυναίκες, είναι ένα από τα αγαπημένα των συστημικών ΜΜΕ. Η προβολή του είναι εντονότατη και συστηματική. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχει καταστεί το είδος που προτιμά η νεολαία. Τα βιντεοκλίπ, τα οποία αποτελούν την εικονοποιημένη μορφή της παρακμιακής στιχοπλοκής των «τραγουδιών», έχουν εκατομμύρια θεάσεις στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Οι νέοι παρακολουθώντας τα παίρνουν «μαθήματα» εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών, σωματεμπορίας, εκβιασμών, δολοφονιών, ληστειών, ένταξης σε εγκληματικές οργανώσεις κ.ά.

Η ζημιά που έχει γίνει στην κοινωνία μας από την προβολή αυτής της υποκουλτούρας είναι τόσο μεγάλη, ώστε θεωρείται… φυσιολογικό από εκπαιδευτικά ιδρύματα, ιδιωτικά και δημόσια, να καλούνται τέτοιοι «καλλιτέχνες» σε εορταστικές εκδηλώσεις για να «τραγουδήσουν» αντί αδράς αμοιβής σε μαθητές, φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Λίγα χρόνια νωρίτερα θα φάνταζε παρανοϊκό να προβάλλονται ως πρότυπα οι ποινικοί που τραγουδούν τα εγκλήματά τους, καταχειροκροτούμενοι από την «ελίτ» της χώρας. Κι όμως, τώρα όχι μόνο θεωρείται φυσιολογικό, αλλά και ενδεικνυόμενο!

Μια καλή αρχή για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι ο αποκλεισμός αυτού του είδους από τα ΜΜΕ και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η τραπ υποκουλτούρα που υπερπροβάλλεται,