Ηχηρές απαντήσεις Παυλόπουλου στο ντελίριο του «σουλτάνου»

Ηχηρές απαντήσεις Παυλόπουλου στο ντελίριο του «σουλτάνου»08.12.2017

Ψυχρό κλίμα στη συνάντηση στο Προεδρικό και δημόσια αντιπαράθεση με επίκεντρο τη Συνθήκη της Λωζάννης

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Το γάντι που έριξε ο Ταγίπ Ερντογάν προτού καν πατήσει το πόδι του στην Αθήνα με το πρωτοφανές μανιφέστο αξιώσεων και διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας σήκωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος και έδωσε ξεκάθαρες και σαφείς απαντήσεις

στον Τούρκο πρόεδρο, που τον εκνεύρισαν, με αποτέλεσμα οι δηλώσεις των δύο να εξελιχθούν ούτε λίγο ούτε πολύ σε δημόσια αντιπαράθεση για τα εθνικά ζητήματα.

«Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση και καλύπτει πλήρως τα ζητήματα» δήλωσε χωρίς περιστροφές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας στα περί «επικαιροποίησης» που αξίωσε ο κ. Ερντογάν, θέτοντας επί της ουσίας θέμα αλλαγής συνόρων.

Ενόχληση

Ο κ. Παυλόπουλος είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας στην Τουρκία, με απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών, όπως της Λωζάννης. Ζήτησε, επίσης, ειλικρινή εφαρμογή της συνθήκης Ε.Ε. - Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων και δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Η δήλωση του Προκόπη Παυλόπουλου, η οποία έγινε σε ψυχρό κλίμα μετά τις «βόμβες» Ερντογάν πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα, ενόχλησε τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος συνέχισε το ντελίριο προκλητικότητας από εκεί που το άφησε με τη συνέντευξή του στον Σκάι. Ζήτησε την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης γιατί, όπως είπε, υπάρχουν εκκρεμότητες στα 94 χρόνια, «ο κόσμος αλλάζει», βάπτισε «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, κατηγόρησε την Ελλάδα για διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων («στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν ούτε να χωνέψουν τη λέξη τουρκική σε μία πινακίδα σχολείου» ανέφερε), εξομοίωσε τον αρχιμουφτή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, λέγοντας ότι η Αγκυρα υποστηρίζει την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη από την Ιερά Σύνοδο, όταν η Ελλάδα δεν επιτρέπει την εκλογή του αρχιμουφτή από τους ιμάμηδες. Ξεδίπλωσε, τέλος, την αναθεωρητική πολιτική του στο Αιγαίο μιλώντας για «προβλήματα» και ανάγκη «βιώσιμης λύσης».

Η εμπρηστική τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου ανάγκασε τον κ. Παυλόπουλο να σπάσει το πρωτόκολλο (σ.σ.: από τις λίγες περιπτώσεις) και να απαντήσει στις νέες προκλήσεις. «Εχω μία μόνο παρατήρηση για την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης που αναφέρατε. Οι συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση, οι μέθοδοι ερμηνείας του δικαίου είναι εκείνες που προσαρμόζουν τη Συνθήκη στα εκάστοτε δεδομένα. Αυτό λέγεται ερμηνεία. Ας αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν νομικά για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Συγχωρέστε μου την παρέμβαση».

Το «ντιμπέιτ» συνεχίστηκε, καθώς και ο κ. Ερντογάν θέλησε να έχει τον τελευταίο λόγο: «Εγώ δεν είμαι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξέρω πολύ καλά το πολιτικό δίκαιο. Στο δίκαιο της πολιτικής υπάρχει όρος για επικαιροποίηση των συνθηκών, αρκεί να υπάρχει συμφωνία των χωρών. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα από τον κόσμο» είπε και το κλίμα έγινε πιο εκρηκτικό, με τον Προκόπη Παυλόπουλο να αποφεύγει μπροστά στις κάμερες τη χειραψία με τον Τούρκο πρόεδρο, δείχνοντας τη δυσφορία του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αμέσως μετά υπήρξε κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να συνεχιστούν χωρίς προβλήματα η επίσκεψη του κ. Ερντογάν και η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το χονδροειδές ψέμα για το κατά κεφαλήν εισόδημα στη μειονότητα

Με ένα χονδροειδές ψέμα επιχείρησε ο Ταγίπ Ερντογάν να εμπλουτίσει την προπαγάνδα του γύρω από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και να δείξει ότι -δήθεν- η ελληνική Πολιτεία έχει παραμελήσει την ευρύτερη περιοχή.

Στην τοποθέτησή του ενώπιον του Προκόπη Παυλόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε λόγο για τις συνθήκες διαβίωσης της μειονότητας και υποστήριξε ότι στην Ελλάδα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 18.000 δολάρια, ενώ στη Δυτική Θράκη το ποσό μειώνεται στα 2.200 δολάρια. «Δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη, με επενδύσεις, εκεί, υπάρχουν διακρίσεις. Στην Τουρκία δεν υπάρχουν διακρίσεις εναντίον των Ρωμιών» είπε προκλητικά ο κ. Ερντογάν.

Το ίδιο ζήτημα έθεσε και στις δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, με... λίγο αλλαγμένα νούμερα. Οπως είπε ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα, «το κατά κεφαλήν ΑΕΠ φθάνει στην Ελλάδα τα 15.000 ευρώ, ενώ στη Δυτική Θράκη φθάνει μετά βίας τα 2.000 - 2.200 ευρώ. Υπάρχει οικονομικό χάσμα».
Η αλήθεια, φυσικά, είναι τελείως διαφορετική. Πρώτον και κυριότερο, στη Θράκη κατοικούν, βέβαια, και Ελληνες χριστιανοί και Ελληνες μουσουλμάνοι, επομένως η όποια οικονομική πραγματικότητα είναι κοινή και για τους δύο. Δεύτερον, τα στοιχεία που παρέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος είναι ψευδή και παραποιημένα, ώστε να εξυπηρετούν τους σκοπούς της προπαγάνδας του!

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (2014), το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην Ξάνθη είναι 9.805 ευρώ και στη Ροδόπη 9.954 ευρώ. Πιο χαμηλά ακόμα βρίσκονται άλλοι νομοί, εκτός Θράκης, όπως η Καρδίτσα και οι Σέρρες.
Την ίδια χρονιά, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο σύνολο της χώρας είναι 16.636 ευρώ. Στο κενό, λοιπόν, η προπαγάνδα της Αγκυρας...

Παράβαση του FIR από F-16 που τον συνόδευαν

Τρία μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας συνόδευσαν το Airbus 320 του Ταγίπ Ερντογάν από τη στιγμή που εισήλθε στο FIR Αθηνών (στις 10.06 το πρωί). Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, στις 10.14, ζεύγος τουρκικών F-16 παρέβη το FIR Αθηνών νοτίως της Χίου και πέταξε εντός αυτού σχεδόν μέχρι την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους στην Αθήνα.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν κατέβηκε από το προεδρικό αεροσκάφος στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» υποβασταζόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ, ενώ τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος του έδειξε την κόκκινη γραβάτα που φορούσε και του θύμισε ότι του την είχε κάνει δώρο εκείνος. Αμέσως μετά η αυτοκινητοπομπή κινήθηκε προς το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Τον κ. Ερντογάν υποδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Επειτα από μια στιγμή αμηχανίας, ο «σουλτάνος» κινήθηκε προς το Μνημείο και κατέθεσε ένα στεφάνι το οποίο δεν είθισται σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Ηταν κατακόκκινο, με λευκά λουλούδια στη μέση να σχηματίζουν την ημισέληνο και στο πλαίσιό του έφερε την τουρκική σημαία. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο Ρ. Τ. Ερντογάν δεν ήταν και πολύ θετικός στην κατάθεση στεφάνου και το γεγονός ότι το στρατιωτικό άγημα έψαλε τον εθνικό ύμνο μάλλον τον ενόχλησε.

Σημειώματα

Ακολούθησε μαζί με τον Προκόπη Παυλόπουλο η επιθεώρηση του αγήματος των Ευζώνων στην Ηρώδου Αττικού και η συνάντηση των δύο προέδρων σε ψυχρό κλίμα. Ενδεικτικό είναι ότι οι δυο τους, στις δηλώσεις τους, απέφυγαν να κοιτάξουν ο ένας τον άλλον και ο Ταγίπ Ερντογάν, για να υποστηρίξει το κρεσέντο της προκλητικότητάς του, δέχθηκε τουλάχιστον τρία σημειώματα από τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, που καθόταν δίπλα του φορώντας πολιτικά. Και ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν παρών, επίσης με πολιτικά, λόγω του πρωτοκόλλου.

Ο κ. Παυλόπουλος πήρε ένα σημείωμα από τον Νίκο Κοτζιά. Το ψυχρό κλίμα συνεχίστηκε μέχρι τέλους, αφού ο Ελληνας πρόεδρος με εύσχημο τρόπο απέφυγε τη χειραψία με τον Τούρκο πρόεδρο. Και οι δύο αντιπροσωπίες ήταν πολυπληθείς, ενώ δεκάδες Τούρκοι δημοσιογράφοι παρακολουθούσαν βήμα βήμα την επίσκεψη.

Κυριάκος: Πρόσεξε τι θα κάνεις σήμερα στη Θράκη

Στην «εθνική γραμμή» κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας: «Το Διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες καθορίζουν το πλαίσιο και μας δείχνουν τον δρόμο». Αφησε ωστόσο και μία αιχμή σε βάρος της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «έλλειψη προετοιμασίας».

Η συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν έγινε στην τουρκική πρεσβεία, κράτησε περίπου 20 λεπτά και κατά τη διάρκεια αυτής ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τη Συνθήκη της Λωζάννης και τα δικαιώματα της θρησκευτικής μειονότητας και θύμισε ότι στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν 100.000 Ελληνες που εγκατέλειψαν σε δραματικές συνθήκες τον τόπο τους.

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χρειάζονται ουσιαστική επανεκκίνηση. Κι αυτό, πέρα από την απαρέγκλιτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, προϋποθέτει και τον σεβασμό που κάθε ηγεσία και κάθε λαός οφείλουν να δείχνουν στις ευαισθησίες του άλλου» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Συνέχισε κάνοντας λόγο για «αθεμελίωτες και ανεδαφικές αξιώσεις» εκ μέρους της Αγκυρας και υπογράμμισε πως η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη «θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών».

Απαντώντας πάντως στην κριτική της αντιπολίτευσης για έλλειψη προετοιμασίας, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι «δεν θέλουν να δουν το εποικοδομητικό κλίμα που κυριάρχησε κατά τις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα» και με την κριτική τους βάλλουν ευθέως κατά της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα