«Ηλεκτρονικό σωσίβιο» για φυσικές καταστροφές

«Ηλεκτρονικό σωσίβιο» για φυσικές καταστροφές04.06.2018Πρόσωπα

Η πλατφόρμα Comrades συλλέγει πληροφορίες από τα social media και βοηθά τις Αρχές στον συντονισμό

Από τη
Γιώτα Φλώρου

Τον περασμένο Νοέμβριο οι εικόνες από την πλημμύρα στη Μάνδρα, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 23 άνθρωποι, «στοίχειωσαν» για μέρες τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή κάθε μέρα που περνούσε αυξάνονταν οι απεγνωσμένες φωνές των κατοίκων που ζητούσαν βοήθεια, καθώς μέσα σε μια στιγμή είδαν να χάνονται τα σπίτια τους και μαζί τους

οι κόποι μιας ζωής.

Εκτός από την Ελλάδα, ανάλογα περιστατικά, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμοί, έχουν συμβεί σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης. Πώς θα μπορούσε σε μια τέτοια έκτακτη κατάσταση να επιτευχθεί μια καλύτερη διαχείριση της κρίσης; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα ίσως καταφέρει να δώσει η πρωτοποριακή πλατφόρμα Comrades, η οποία άρχισε να υλοποιείται το 2016 με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως μέρος του ομώνυμου έργου, στο πλαίσιο ενός προγράμματος για την έρευνα και την καινοτομία.

Δωρεάν!

Οπως λένε στη «δημοκρατία» οι υπεύθυνοι επικοινωνίας του έργου σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο Βασιλική Ζαλαβρά και Παντελής Κανελλόπουλος, «η πλατφόρμα, η οποία θα είναι διαθέσιμη δωρεάν μέσω κινητού τηλεφώνου και υπολογιστή, θα μπορεί να συλλέγει, να ελέγχει, να αναλύει τις πληροφορίες που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πολίτες σχετικά με την καταστροφή που έχει συμβεί, να χαρτογραφεί τα σημεία όπου εμφανίζεται η κρίση ώστε να μπορούν πολίτες, ανθρωπιστικές οργανώσεις, σωστικά συνεργεία, δημοσιογράφοι να ενημερώνονται για τον τύπο και το μέρος της επείγουσας ανάγκης για βοήθεια».

«Ο αιώνας μας»

«Το έργο Comrades ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής μας. Σε παγκόσμιο επίπεδο διαπιστώθηκε ότι ο 21ος αιώνας ήταν ο αιώνας των καταστροφών. Οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και στους πολίτες ήταν άμεσες και δυσχερείς, επομένως ήταν επιτακτική η ανάγκη οι κοινότητες να καταφέρουν να αυτοοργανώνονται αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση κρίσεων. Ταυτόχρονα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η άμεση διάδοση της πληροφορίας μέσω αυτών έπαιξαν καίριο ρόλο στη σύλληψη της δημιουργίας της πλατφόρμας» συμπληρώνουν οι ίδιοι.
Πολλά είναι τα πλεονεκτήματα που θα συνοδεύσουν την εφαρμογή της πλατφόρμας, καθώς οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνουν και να ενημερώνονται για τα γεγονότα κρίσεων καθώς και να αυτοοργανώνονται ως προς την αντιμετώπισή τους, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις και ομάδες διάσωσης θα μπορούν να συνδράμουν άμεσα και αποτελεσματικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα