Ιμβρος: Γεμίζουν με παιδιά τα ελληνικά σχολεία!

Ιμβρος: Γεμίζουν με παιδιά τα ελληνικά σχολεία!19.09.2018Ρεπορτάζ

Σήμερα φοιτούν 47, όταν το 2012 ήταν μόνο ένα και μάλιστα παρακολουθούσε τα μαθήματα στην τουρκική γλώσσα

Ρεπορτάζ
Κέλλυ Φαναριώτη

Ηταν Σεπτέμβριος του 2015 όταν, μισό αιώνα μετά την απαγόρευση της ελληνικής εκπαίδευσης από την τουρκική κυβέρνηση, λειτούργησε ξανά ελληνικό γυμνάσιο και λύκειο στην Ιμβρο. Τότε οι ελάχιστοι Ιμβριοι που με πολύ κόπο

έδωσαν σάρκα και οστά στο όνειρο εκατοντάδων ξενιτεμένων Ρωμιών του νησιού δεν φαντάζονταν ότι το εγχείρημα αυτό θα είχε τόσο μεγάλη απήχηση.

Οπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Κώστας Χριστοφορίδης, η παλιννόστηση άρχισε από τα μέσα της δεκαετίας του '90 και αφορούσε μόνο μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν άρον άρον την πατρίδα τους και μόλις συνταξιοδοτήθηκαν επέστρεψαν στο νησί. «Με τη σταδιακή επιστροφή των Ιμβρίων δημιουργήθηκε το αίτημα να υπάρξουν ελληνικά σχολεία, καθώς χωρίς αυτά δεν μπορούσαν να έρθουν όσοι είχαν παιδιά. Το αίτημα με τον καιρό έγινε δεκτό από τις τουρκικές Αρχές και έκτοτε όλο και περισσότερες οικογένειες, που μέχρι πρότινος ζούσαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επαναπατρίζονται» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι το 2012 στο νησί υπήρχε μονάχα ένα Ελληνόπουλο, το οποίο αναγκαζόταν να παρακολουθεί μαθήματα στα τουρκικά, και σήμερα υπάρχουν συνολικά 47 παιδιά, τα οποία φοιτούν στα ελληνικά σχολεία του νησιού.

Επιτυχημένο

Οπως λέει, το εγχείρημα αυτό -που δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αλλά και κάποιων μονών του Αγίου Ορους- αποδεικνύεται αρκετά επιτυχημένο όχι μόνο εξαιτίας της θεαματικής προσέλευσης των ντόπιων αλλά και διότι πρόκειται για σχολείο με πολλές επιτυχίες. «Ολα τα παιδιά μπαίνουν στο πανεπιστήμιο μετά την αποφοίτησή τους και αυτό είναι μια επιτυχία για το σχολείο αλλά και τους εκπαιδευτικούς του» τονίζει, επισημαίνοντας ότι φέτος μια εργασία των μαθητών επελέγη ανάμεσα σε εκατοντάδες απ' όλη την Ευρώπη και θα βραβευτεί από το CERN, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στον κόσμο.

Επόμενος στόχος των απανταχού Ιμβρίων είναι να μπορέσουν να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά και να παραμείνουν στο νησί όσοι πήραν τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψουν τη ζωή τους στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας και να επιστρέψουν στις ρίζες τους. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφορίδη, κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση τα τελευταία χρόνια. «Το χωριό των Αγίων Θεοδώρων αποτελεί μια μικρογραφία της Πλάκας, με ελληνικά καφενεία και εστιατόρια. Κάπως έτσι θέλουμε να αναπτυχθούν και τα υπόλοιπα χωριά του νησιού, ώστε οι κάτοικοι να αποκτήσουν μια οικονομική ευρωστία που θα τους επιτρέψει να παραμείνουν στην περιοχή. Ο τουρισμός είναι ο μοναδικός κλάδος που μπορεί να προσφέρει εργασία, καθώς όλες οι εκτάσεις γης των Ιμβρίων απαλλοτριώθηκαν» καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα