ΙΟΒΕ: Θα κερδίζαμε έσοδα 3,3 δισ. ευρώ από ΦΠΑ με τη χρήση πιστωτικών καρτών

ΙΟΒΕ: Θα κερδίζαμε έσοδα 3,3 δισ. ευρώ από ΦΠΑ με τη χρήση πιστωτικών καρτών05.07.2018Οικονομία

Κατά 3,3 δισ. ευρώ υψηλότερα θα ήταν κάθε χρόνο τα δυνητικά έσοδα από τον ΦΠΑ, αν πιάναμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για τη χρήση καρτών και άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών.

Το ποσό αυτό ισοδυναμεί τουλάχιστον με έναν ΕΝΦΙΑ,

όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, καθώς τα έσοδα που εισπράττει το κράτος από τον ΕΝΦΙΑ αγγίζουν τα 2,7 δισ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, που παρουσιάστηκε χθες, η μεγάλη αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών μετά την επιβολή των capital controls συνέβαλε τουλάχιστον στο 50% της ετήσιας αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ που καταγράφηκε το 2017.

Η αύξηση μεριδίου χρήσης καρτών ήταν αισθητή κυρίως σε κλάδους «χαμηλού» ρίσκου φοροδιαφυγής, όπως σουπερμάρκετ, πρατήρια υγρών καυσίμων, φαρμακεία, αλλά και σε ορισμένες συναλλαγές με «ρίσκο» φοροδιαφυγής, όπως αυτές ορίζονται στη βάση κινήτρων και υποθέσεων εργασίας. Ωστόσο, το συνολικό επίπεδο χρήσης καρτών σε συναλλαγές με «ρίσκο» φοροδιαφυγής καταγράφεται σημαντικά χαμηλότερο από το μερίδιο των κλάδων αυτών στην ιδιωτική κατανάλωση.

Το ετήσιο άμεσο δημοσιονομικό όφελος των μέτρων τη διετία 2015-2017 εκτιμάται μεταξύ 210.000.000 και 323.000.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι το επίπεδο χρήσης καρτών στην Ελλάδα παραμένει χαμηλό σε σχέση με την Ε.Ε., υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος.

Η μελέτη συμπεραίνει ότι είναι χρήσιμο να ληφθούν περισσότερο στοχευμένα μέτρα, έτσι ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, προοπτική η οποία θα αποφέρει σημαντικά μεγαλύτερα δημοσιονομικά οφέλη. Παράλληλα, ο κ. Βέττας αναφέρθηκε στην ανάγκη να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές προς όφελος της ανάπτυξης.

Β. Παπακωνσταντόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα