Ιράν: Θρήνος μετά τα 7,3 Ρίχτερ

Ιράν: Θρήνος μετά τα 7,3 Ρίχτερ14.11.2017Ειδήσεις

Εκατοντάδες νεκρούς άφησε ο σεισμός, στους δρόμους οι τραυματίες! Μετρούν τις πληγές τους και στο Ιράκ

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Τουλάχιστον 452 άνθρωποι και περισσότεροι από 7.000 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του φονικού σεισμού των 7,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στην ορεινή περιοχή μεταξύ Ιράν και Ιράκ.

Η σεισμική

δόνηση, η πιο θανατηφόρα για το 2017, έπληξε περισσότερο την πόλη Σαρπόλ ε Ζαχάμπ της επαρχίας Κερμανσάχ, οι Αρχές της οποίας κήρυξαν τριήμερο πένθος. Ακόμη και το νοσοκομείο της πόλης υπέστη σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να νοσηλεύσει τους χιλιάδες τραυματίες.

Στην ιρακινή πλευρά καταγράφηκαν 7 νεκροί και 535 τραυματίες στο ιρακινό Κουρδιστάν. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός και στη νοτιοανατολική Τουρκία, στο Ισραήλ, στον Λίβανο, στο Πακιστάν και το Κουβέιτ, όπου δεν αναφέρθηκαν θύματα ή σοβαρές ζημιές. Δεκάδες συνεργεία διασωστών εστάλησαν στο δυτικό Ιράν και πλέον δίνουν μάχη με τον χρόνο αναζητώντας εγκλωβισμένους στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν - αφού χόρεψαν στον χορό των Ρίχτερ για περισσότερα από 20''.

Τα παλαιότερα και ιδίως τα πλίνθινα κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι διασώστες δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές, αφού πολλοί δρόμοι είχαν κλείσει λόγω κατολισθήσεων.

Σε πολλές πόλεις του Ιράν και του Ιράκ η ηλεκτροδότηση διακόπηκε, ενώ, λόγω των -περισσότερων από 150- μετασεισμών, χιλιάδες κάτοικοι και των δύο χωρών κοιμήθηκαν στους δρόμους και στα πάρκα παρά το σφοδρό κρύο.

O επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη για καταφύγιο, ενώ ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ αλί Χαμενεΐ έδωσε εντολή στην κυβέρνηση και στις ένοπλες δυνάμεις να κινητοποιήσουν «κάθε μέσο» για να βοηθήσουν τους κατοίκους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ιράν, ευρισκόμενο στο σημείο όπου συναντώνται η ευρασιατική και η αραβική τεκτονική πλάκα, δοκιμάζεται από τον Εγκέλαδο.

Το 1990 ένας σεισμός 7,4 βαθμών είχε στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους, είχε τραυματίσει 300.000 και είχε αφήσει 500.000 αστέγους, ενώ το 2003 μια ισχυρή σεισμική δόνηση είχε ισοπεδώσει την ιρανική πόλη Μπαμ, με 26.000 νεκρούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα