Ισχυροί κλυδωνισμοί στην οικονομία!

Ισχυροί κλυδωνισμοί στην οικονομία!08.01.2019Άρθρα

Η εκτίναξη των spreads των ομολόγων λόγω πολιτικής αβεβαιότητας και το σενάριο του ΟΔΔΗΧ που δείχνει πρόωρες κάλπες

Ρεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Iσχυρούς κραδασμούς στις εύθραυστες οικονομικές ισορροπίες προκαλούν οι εμφανείς δυσκολίες πολιτικής συγκατοίκησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. Η εικόνα αβεβαιότητας που εκπέμπει η

χώρα διεθνώς αντικατοπτρίζεται στα spreads των ελληνικών ομολόγων, τα οποία βρίσκονται σήμερα στις 421 μονάδες βάσης, όταν τον Μάιο του 2010, όταν η Ελλάδα ζητούσε στήριξη από τον μηχανισμό διάσωσης, κυμαίνονταν χαμηλότερα, στις 400 μονάδες.

Ενδεικτικό τού ότι η ελληνική κρίση δεν είναι εισαγόμενη, όπως επισημαίνουν έμπειροι οικονομικοί παρατηρητές, είναι το γεγονός ότι την ίδια ώρα τα αντίστοιχα ιταλικά spreads κινούνται στις 260 μονάδες βάσης, της Πορτογαλίας στις 155 και της Ισπανίας στις 124 μονάδες.

Τα υψηλά spreads, σε συνδυασμό με τη διάχυτη παροχολογία, ενισχύουν πρακτικά τις επιφυλάξεις των αγορών και υποχρεώνουν την κυβέρνηση να μεταθέτει συνεχώς τον σχεδιασμό της για αυτοδύναμο δανεισμό.

Οπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το 2019 οι συνολικές δανειακές ανάγκες είναι 11 δισ. ευρώ. Το ύψος των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους 5,6 δισ. ευρώ μπορεί να υπερκαλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα (7,4 δισ. ευρώ) του Προϋπολογισμού. Ετσι, οι καθαρές δανειακές ανάγκες περιορίζονται στα 9,2 δισ. ευρώ.

Το πλεόνασμα

Ο βασικός στόχος της στρατηγικής δανεισμού που κατάρτισε ο ΟΔΔΗΧ είναι, με αφετηρία το πρώτο τρίμηνο, να αντλήσει 5 έως 7 δισ. ευρώ και να καλύψει από το «μαξιλάρι ασφαλείας», τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και τις επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα τη διαφορά μέχρι τα 9,2 δισ. ευρώ που υπολογίζονται οι καθαρές δανειακές ανάγκες του επόμενου έτους. Ολα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα επιτύχει και φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 7,4 δισ. ευρώ, όπως τα τελευταία τρία χρόνια.

Η πολιτική αβεβαιότητα, όμως, διατηρεί σε ισχύ όλα τα σενάρια του ΟΔΔΗΧ. Στο χειρότερο από αυτά, το Ελληνικό Δημόσιο θα δανειστεί μόλις 3 δισ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση οι δανειακές ανάγκες θα καλυφθούν κατά 1,8 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι». Το υπόλοιπο 1,2 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από τις επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες.

Σε αυτό το σενάριο ο οργανισμός προβλέπει μηδενικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα και για ώριμους διαγωνισμούς, όπως το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα ΕΛ.ΠΕ., στοιχείο που επιτρέπει στους καχύποπτους να συνυπολογίζουν σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα