Ισχυροί μετασεισμοί μετά την ήττα του Μακρόν

Με το «καλημέρα» η Αριστερά του Μελανσόν ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Μπορν

Έναν μεγάλο χαμένο, δυο νικητές, αλλά και μια -νέα, επερχόμενη- πολιτική ταπείνωση για το «σύστημα του Ελιζέ» ανέδειξαν οι γαλλικές κάλπες, οι οποίες στήθηκαν την Κυριακή για τη διεξαγωγή του β΄ γύρου των βουλευτικών εκλογών, στη Γαλλία. Ποιος είναι ο μεγάλος χαμένος της μάχης; Προφανώς ο Εμανουέλ Μακρόν,

που είδε τους πολίτες να τιμωρούν με την ψήφο τους τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του και να του δίνουν 246 έδρες από τις συνολικά 577.

Τους ίδιους πολίτες που την ίδια ώρα δεν… μάσησαν από τα προεδρικά ψευτοδιλήμματα και τελικώς έδωσαν δυναμική τόσο στη συμμαχία Nupes της Ενωμένης Αριστεράς του Ζαν-Λικ Μελανσόν, που είναι πλέον η δεύτερη δύναμη στη νέα Εθνοσυνέλευση (142 έδρες), όσο όμως και στην ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν, η οποία θα έχει πια ισχυρότατη κοινοβουλευτική παρουσία (89 έδρες).

Όσο για την επερχόμενη -νέα- ταπείνωση της μακρονικής πολιτικής έπαρσης; Με το «καλημέρα», την επομένη κιόλας των εκλογών, η Αριστερά του Μελανσόν ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν στις 5 Ιουλίου! Οπως δήλωσε ο βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν, Ερίκ Κοκερέλ, η Μπορν «δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι πλέον πρωθυπουργός» μετά το κυριακάτικο εκλογικό αποτέλεσμα και, ως εκ τούτου, ελήφθη η απόφαση να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας στις αρχές του επόμενου μήνα.

Μπορεί όμως να περάσει η πρόταση μομφής; Βγαίνουν τα… κουκιά μέσα από τη σύνθεση της νέας Βουλής; Μόνη της η παράταξη του Μελανσόν δεν μπορεί να πετύχει την παραίτηση της Ελιζαμπέτ Μπορν – της νεοδιορισθείσας πρωθυπουργού που ανέλαβε καθήκοντα μόλις τον περασμένο Μάιο, αφού ο Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος. Οπως ανέφερε λοιπόν εκτίμηση του ινστιτούτου Elabe για το BFMTV και το «L’Express», θα χρειαζόταν να την υπερψηφίσουν εκτός από τους βουλευτές του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν και εκείνοι της παραδοσιακής γκολικής Δεξιάς, των Ρεπουμπλικάνων (61 έδρες).

Σε πρώτη φάση οι Ρεπουμπλικάνοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μπουν σε τέτοια διαδικασία. Τουλάχιστον αυτό δήλωνε χθες -και απομένει να αποδειχθεί, εάν τούτη η άποψη αποτελεί και κεντρική κομματική γραμμή- η Ορελιάν Πραντιέ, βουλευτής της γαλλικής Δεξιάς. «Τι είναι αυτή η ιδέα περί ανθρωποκυνηγητού ή κυνηγιού γυναικών; Δεν έχω πολιτική συμπάθεια για την Ελιζαμπέτ Μπορν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμπαραταχθώ με την Ανυπότακτη Γαλλία, με την οποία δεν έχω τίποτε κοινό» ανέφερε.

Όπως και να ‘χει πάντως, το αδιέξοδο -πολιτικά- είναι κάτι παραπάνω από εμφανές, καθώς η σύνθεση της νέας γαλλικής Εθνοσυνέλευσης δύσκολα θα επιτρέψει στον Μακρόν να εφαρμόσει τις πολιτικές του. Ειδικά εκείνες που «καίνε» και ευλόγως συναντούν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, τις οποίες, για να τις περάσει, θα πρέπει να βρει συμμάχους.
«Προθύμους», με λίγα λόγια, διατεθειμένους να τον… ξεπλύνουν πολιτικά. Χαρακτηριστικά, ωστόσο, ήταν τα λόγια στελέχους του μακρονικού κόμματος και συμβούλου του Γάλλου προέδρου, που έκρινε πως για τον ηγέτη της χώρας απομένει μόνο ένας δρόμος: αυτός της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης νέων εκλογών σε περίπου έναν χρόνο από τώρα, αν και το Σύνταγμα το επιτρέπει και νωρίτερα.

Είπε μάλιστα στη «Le Monde» πως η Βουλή αυτή είναι «άχρηστη και ακυβέρνητη, γιατί ούτε η αριστερή συμμαχία Nupes ούτε εμείς μπορούμε να σφυρηλατήσουμε συμμαχίες για να φτάσουμε τις 289 ψήφους», δηλαδή το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα