«Ηταν σαν να ήρθε ξαφνικά τσουνάμι από το όρος Πατέρας»

«Ηταν σαν να ήρθε ξαφνικά τσουνάμι από το όρος Πατέρας»26.11.2017Ρεπορτάζ

Οδοιπορικό της «κυριακάτικης δημοκρατίας» στη Μάνδρα. Οι κάτοικοι μιλούν για τις στιγμές τρόμου που έζησαν και εκφράζουν την αγωνία τους

Από τον
Στάθη Βασιλόπουλο
Φωτό: Βαγγέλης Μασιάς

Κάθεται πάνω σε μια ετοιμόρροπη καρέκλα και ρουφά το τσιγάρο του. Το βλέμμα του, μελαγχολικό, παραμένει καρφωμένο στον κήπο του σπιτιού του πεθερού του, που πριν από μερικές ημέρες ήταν καταπράσινος. Το φως από τον ζωηρό ήλιο «λούζει» την

πολύπαθη Μάνδρα και αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής. Εκεί όπου κάποτε υπήρχαν γλάστρες και φυτά, βρίσκονται σήμερα θαμμένα κάτω από τη λάσπη σπασμένες πόρτες και παράθυρα, τρύπιοι καναπέδες, απομεινάρια από ντουλάπια, αναποδογυρισμένα τραπέζια και διαλυμένες ηλεκτρικές συσκευές, που θα καταλήξουν στα σκουπίδια.

Η «βόμβα» βροχής σάρωσε στο πέρασμά της τα πάντα. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο, σε μια περιοχή που είχε δοκιμαστεί ξανά, το 2015, από την κακοκαιρία. Αυτή τη φορά, όμως, ήταν το κάτι άλλο: Η πλημμύρα -σε συνδυασμό με την ανθρώπινη παρέμβαση και την άναρχη δόμηση- οδήγησε σε εθνική τραγωδία...

«Εκείνη την ημέρα είχα ξυπνήσει από νωρίς. Δεν έβρεχε πολύ, όταν ξαφνικά άκουσα τη βοή του νερού που κατέβαινε από το όρος Πατέρας. Πάλι καλά που δεν υπήρχε εδώ μέσα κανείς... Σε αυτό το σπίτι, που τώρα έχει γίνει ένα ερείπιο, ζούσα κι εγώ. Αυτό που αντίκρισα συγκρίνεται με εικόνες από τσουνάμι» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο Παναγιώτης Πέππας, ένας από τους εκατοντάδες πολίτες της Μάνδρας που είδε την περιουσία της οικογένειάς του να σκορπά μπροστά στη δύναμη της φύσης. «Οταν τράβηξαν το νερό και μπήκα μέσα στην κουζίνα, είδα πάνω στο ψυγείο μας ένα άλλο ψυγείο! Ενας Θεός ξέρει από πού ήρθε... Το ευτύχημα είναι πως έγινε ό,τι έγινε νωρίς το πρωί. Αν ήταν λίγο πιο αργά, όταν τα παιδιά θα πήγαιναν στο σχολείο, θα θρηνούσαμε σίγουρα πολύ περισσότερα θύματα» αναφέρει ο 68χρονος συνταξιούχος.

Στη ρημαγμένη οδό Κοτοπούλη, που χτυπήθηκε ανελέητα από τον χείμαρρο, κάτοικοι και καταστηματάρχες με φτυάρια στα χέρια και φορώντας γαλότσες προσπαθούν να ξεθάψουν από τη λάσπη τα υπάρχοντά τους. Στους δρόμους κυκλοφορούν μόνο μπουλντόζες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα του δήμου και οχήματα του Στρατού, που απομακρύνουν έπιπλα και οικοσκευές από τα σπίτια, τα οποία μέχρι πρότινος έσφυζαν από ζωή. Ενα διαλυμένο σουβλατζίδικο έχει μετατραπεί, από τους εθελοντές, σε κέντρο διανομής τροφίμων για τους πληγέντες, οι οποίοι περπατούν σκυφτοί και βουβοί μέσα σε μια πόλη-φάντασμα. Στα περισσότερα κτίσματα νερό δεν υπάρχει, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί, αλλά τα σπίτια δεν έχουν καθαριστεί ακόμα από το χώμα.

Τα οχήματα που παρασύρθηκαν από την κόκκινη λάσπη και καταστράφηκαν ολοσχερώς έχουν πάρει τον δρόμο για τα διαλυτήρια, ενώ όσα γλίτωσαν με ζημιές είναι για επισκευές σε συνεργεία. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Μάνδρας βρήκαν στέγη σε γείτονες και συγγενείς.

Στον τοίχο έξω από το σπίτι της Βασιλικής Χατζηβασιλείου είναι ακόμα κολλημένο το χαρτί της κηδείας της. Η 82χρονη έχασε τη ζωή της το πρωί της 15ης Νοεμβρίου, όταν το υπόγειο στο οποίο ζούσε μετατράπηκε, από τα νερά που κατέβαιναν με μανία από την οδό Κοροπούλη, σε παγίδα θανάτου. Η ηλικιωμένη δεν πρόλαβε να βγει και να γλιτώσει... Στον πάνω όροφο, η κόρη της και τα εγγόνια της κατάφεραν να πεταχτούν έξω από το σπίτι την τελευταία στιγμή και να σωθούν.«Εχουμε γίνει ρομπότ... Εχουμε χάσει τα συναισθήματά μας ύστερα από αυτό το κακό που μας βρήκε. Ο πόνος είναι ανείπωτος, η καταστροφή μεγάλη...» λέει η κόρη της Σταυρούλα, που σήμερα φιλοξενείται με την οικογένειά της στο σπίτι της αδελφής της. Ευτυχώς, αυτό έμεινε αλώβητο από την πλημμύρα. Στο μοιραίο υπόγειο, οι φαντάροι, με γάντια στα χέρια, απομακρύνουν το σιδερένιο κρεβάτι της άτυχης γυναίκας και αδειάζουν τον χώρο. «Στα παιδιά αυτά οφείλουμε ένα μεγάλο ‟ευχαριστώ”. Η βοήθειά τους είναι σημαντική και αυτό θα πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε» προσθέτει. Για τους κατοίκους και τους ειδικούς ήταν θέμα χρόνου να επαναληφθεί η καταστροφή, δεν μπορούσαν όμως να φανταστούν το μέγεθός της.



H έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 5.000 ευρώ, που θα λάβουν όλα τα πληγέντα νοικοκυριά, μοιάζει, όπως έλεγαν οι πολίτες της Μάνδρας, με σταγόνα στον ωκεανό, καθώς σε πολλά σπίτια έχουν μείνει μόνο τα ντουβάρια και χρειάζονται ολική ανακαίνιση. «Ψίχουλα» χαρακτηρίζουν, επίσης, τα 8.000 ευρώ που θα δοθούν στις επιχειρήσεις. «Τι να κάνουμε με αυτά τα λεφτά; Υπολογίζω ότι οι ζημιές στο φαρμακείο ξεπερνούν τις 90.000 ευρώ. Η οικονομική καταστροφή είναι τεράστια» τονίζει φαρμακοποιός της περιοχής. Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, πάνω από 2.000 νοικοκυριά και καταστήματα υπολογίζεται ότι έχουν καταστραφεί από τη θεομηνία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΑΦΑΣ - ΠΥΡΑΡΧΟΣ
«Η μανία του νερού απείλησε και τις ζωές των πυροσβεστών»

Ηταν ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου, όταν ο πύραρχος Παναγιώτης Νιάφας, υποδιοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Αττικής, ενημερώθηκε ότι εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στη Νέα Πέραμο. Αμέσως έδωσε εντολή να μεταβούν στην περιοχή δύο οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελευσίνας και οχήματα από τον σταθμό των Μεγάρων. Την ώρα που συντόνιζε την επιχείρηση μάθαινε, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου, ότι οι πλημμύρες είχαν χτυπήσει και τη Μάνδρα. Οι πληροφορίες ήθελαν ένα άτομο εγκλωβισμένο (πιθανώς νεκρό) κοντά στο γυμνάσιο - λύκειο της περιοχής. Η αντίστροφη μέτρηση για την τραγωδία μόλις είχε αρχίσει... Η πρώτη επιχείρηση απεγκλωβισμού έγινε στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος της αερογέφυρας Ελευσίνας, όπου είχαν παγιδευτεί άτομα μέσα σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ και σε αυτοκίνητα.

«Το πρώτο όχημα επιλήφθηκε της διάσωσης συνολικά 16 ατόμων, ενώ τα υπόλοιπα οχήματα συνέχισαν για την ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας. Ο δρόμος πλέον γινόταν απροσπέλαστος και οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων ολοένα περισσότερες. Λεπτό με λεπτό, το νερό με τα φερτά υλικά γινόταν επικίνδυνο και για τους ίδιους τους πυροσβέστες. Η επόμενη πληροφορία ήταν για εγκλωβισμένα άτομα-υπαλλήλους του Δήμου Μάνδρας στο αμαξοστάσιο. Ευτυχώς, η διάσωση αυτή, παρά την επικινδυνότητά της, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς και οι ζωές των πυροσβεστών απειλήθηκαν από τη μανία του νερού» θυμάται ο κ. Νιάφας. Η Πυροσβεστική προχώρησε συνολικά σε 120 απεγκλωβισμούς σε σπίτια και οχήματα, και δέχτηκε 700 κλήσεις για άντληση υδάτων. «Ηταν μία από τις δυσκολότερες επιχειρήσεις για το Σώμα» παραδέχεται ο πύραρχος.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΕΡΜΑΛΙΔΗΣ - ΕΜΑΚ
«Πώς σώσαμε εγκλωβισμένους εν μέσω της κακοκαιρίας»

Ο πυροσβέστης της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) Σταύρος Γερμαλίδης βρέθηκε από την αρχή στην πρώτη γραμμή των ερευνών για την ανεύρεση αγνοουμένων.
«Για εμάς η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι το ‟“ευχαριστώ” που ακούμε από τους ανθρώπους τους οποίους σώζουμε. Αυτό που κάνουμε το κάνουμε με πολλή αγάπη, αλλά και με κίνδυνο της ζωής μας» δηλώνει ο 30χρονος πυροσβέστης, που μαζί με τους συναδέλφους του ερευνούσε νυχθημερόν κάθε πιθανό και απίθανο σημείο, υπό αντίξοες συνθήκες.

Στη διάρκεια των επιχειρήσεων υπήρχαν καλές, αλλά και δύσκολες στιγμές. «Τη δεύτερη ημέρα μετά τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική, σώσαμε έναν μοναχό, ο οποίος δεν είχε δώσει σημάδια ζωής και οι συγγενείς του είχαν ανησυχήσει. Το μοναστήρι βρισκόταν στην περιοχή Καντήλι της Νέας Περάμου.

Περπατήσαμε περισσότερα από 10 χιλιόμετρα, μέσα σε καταρρακτώδη βροχή, για να προσεγγίσουμε το σημείο. Ο άνθρωπος, ευτυχώς, ήταν εν ζωή. Την ίδια ημέρα εντοπίσαμε σώους και βοσκούς, που είχαν εγκλωβιστεί στα μαντριά τους και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, γιατί τα νερά είχαν ‟“καταπιεί” τον δρόμο» διηγείται ο πυροσβέστης. Ακριβώς μία εβδομάδα πριν, ήταν αυτός που εντόπισε το πτώμα ενός 70χρονου άνδρα, που ήταν θαμμένο κάτω από ένα βυτιοφόρο, κοντά στο αμαξοστάσιο του Δήμου Μάνδρας. «Εκεί μας οδήγησε η Αθηνά, μια συμπαθέστατη σκυλίτσα από το ‟Χαμόγελο του Παιδιού. Πρώτα αντικρίσαμε το χέρι κι ύστερα το υπόλοιπο σώμα» σημειώνει ο πυροσβέστης, που στο πεδίο των ερευνών έμαθε τυχαία ότι αγνοείτο ένας συμμαθητής του. Δυστυχώς, εντοπίστηκε κι αυτός νεκρός...

Keywords
ορος, τσουναμι, το φως, φως, φαρμακεια, νέα, αθηνα, κτελ, εμακ, εθνικη τραπεζα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Ημέρα του παιδιού, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, αυτοκινητα, εθνικη, εικονες, επιπλα, θεμα, πυροσβεστικη, υψος, φυτα, φως, ψυγειο, ωρα, αγαπη, αγωνια, ανθρωπος, αττικη, ατομο, βλεμμα, βοηθεια, βροχη, γαντια, γινει, γλαστρες, δυναμη, δυστυχως, δωσει, δρομος, δυτικη αττικη, δυτικη, εγινε, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, επικοινωνια, επιτυχια, ζωη, ζωης, ιδια, υπηρεσια, υπηρχαν, θεος, καναπεδες, κουζινα, λεωφορειο, λυκειο, μοναχο, νερο, ξημερωματα, παντα, οικογενεια, οχηματα, οχημα, παιδια, πεδιο, πλημμυρα, πορτες, πρωι, πυροσβεστικη υπηρεσια, ρομποτ, σιγουρα, σημαδια, σπιτι, σπιτια, στην κουζινα, σχολειο, το φως, τσιγαρο, φαρμακειο, φτυαρια, φορα, χερι, χατζηβασιλειου, χωμα, κηπο, κρεβατι, μεινει, μοιαζει, μπροστα, πληροφοριες, υλικα, χερια
Τυχαία Θέματα