«Καμπάνα» 10.000.000 € έσκασε για τον Σκαραμαγκά

«Καμπάνα» 10.000.000 € έσκασε για τον Σκαραμαγκά15.11.2018Οικονομία

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για δικαίωση (!) και ρίχνει τις ευθύνες στους... προηγούμενους για τις παράνομες ενισχύσεις στα ναυπηγεία

Βαριά ποινή στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Με χθεσινή του απόφαση το δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει στον προϋπολογισμό της Ενωσης

κατ’ αποκοπήν ποσό 10.000.000 ευρώ καθώς και χρηματική ποινή 7.294.000 ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης όσον αφορά την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για τη συμμόρφωσή της προς την απόφαση του 2012, από την ημερομηνία δημοσίευσης της σημερινής απόφασης και ως την πλήρη εκτέλεση της απόφασης του 2012.

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας έχει στη διάθεσή της έξι μήνες για να επιλύσει το ακανθώδες ζήτημα των Ναυπηγείων και να αποφύγει το έξτρα πρόστιμο. Το δικαστήριο έκρινε πως την τελευταία εξαετία οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν προχώρησαν ως όφειλαν στην εναρμόνισή τους με την απόφαση του δικαστηρίου της 28ης Ιουνίου 2012 και πως τα κακώς κείμενα εξακολουθούν έως και σήμερα.
Σχολιάζοντας την απόφαση, ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας τόνισε πως ήταν αναμενόμενη και δικαιώνει απόλυτα την επιλογή της κυβέρνησης να θέσει τα ναυπηγεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Συμμόρφωση

«Αφορά τη μη συμμόρφωση της χώρας μας ως προς την απόφαση της Επιτροπής του 2008 περί κρατικών ενισχύσεων στην ΕΝΑΕ και αναδεικνύει την ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η εξάμηνη προθεσμία που θέτει για την εκτέλεσή της αποτελεί αναγνώριση του γεγονότος ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει πλέον δρομολογήσει τις διαδικασίες ανάκτησης. Διαδικασίες που θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε αυτό το εξάμηνο κι έτσι θα αντιμετωπιστεί ριζικά το όλο θέμα» σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε πως εντός του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τρεις διαγωνισμοί για τον Σκαραμαγκά, δύο από τον εκκαθαριστή για το στρατιωτικό και εμπορικό κομμάτι του ναυπηγείου και ένας από την ΕΤΑΔ για τη δεξαμενή Νο 5 και 120 στρέμματα στη γύρω περιοχή.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα είχε λάβει, κατά τα έτη 1996 έως 2003, ορισμένα μέτρα υπέρ της ENΑΕ, όπως εισφορές κεφαλαίου, παροχή εγγυήσεων και χορήγηση δανείων. Το 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε πως τα μέτρα αυτά ήταν ενισχύσεις μη συμβατές προς την εσωτερική αγορά και έπρεπε να ανακτηθούν αμέσως.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία που προέβλεπε ότι η απόφαση του 2008 δεν θα εκτελούνταν, υπό την προϋπόθεση της τήρησης μιας σειράς δεσμεύσεων εκ μέρους των ναυπηγείων και της Ελλάδας. Το 2010, η Επιτροπή, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της, άσκησε προσφυγή ενώπιον του δικαστηρίου. Με απόφαση της 28ης Ιουνίου 2012, το δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα είχε παραβεί τις υποχρεώσεις της.

Ακολούθησαν διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες από τις ελληνικές κυβερνήσεις, όμως πέρυσι η Επιτροπή αποφάσισε να ασκήσει εκ νέου προσφυγή, θεωρώντας ότι η χώρα μας εξακολουθούσε να μη συμμορφώνεται με την απόφαση του 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα