«Καμπανάκι» από γιατρούς για την αιθαλομίχλη από τα τζάκια

«Καμπανάκι» από γιατρούς για την αιθαλομίχλη από τα τζάκια11.12.2017Ρεπορτάζ

Βήχας, άσθμα, επεισόδια βρογχίτιδας, μύτες βουλωμένες, ερεθισμένα μάτια είναι μερικές από τις βλάβες που προκαλεί στον οργανισμό η αιθαλομίχλη, η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν τα τζάκια.

Το φαινόμενο εμφανίστηκε το 2010 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των υψηλών τιμών του πετρελαίου. Τα

νοικοκυριά εξακολουθούν να μην έχουν χρήματα για πετρέλαιο και έτσι όσα σπίτια διαθέτουν τζάκι το χρησιμοποιούν ως λύση ανάγκης για τη θέρμανση. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η καύση ακόμη και κατάλληλων ξύλων εγκυμονεί κινδύνους, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατεί άπνοια και η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική μετά τη δύση του ήλιου. Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων σε 24ωρη βάση και συνιστά τη μη χρήση των τζακιών όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.

O δρ Παναγιώτης Μπεχράκης, καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Αθηνών και πρόεδρος της εθνικής επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος, τόνισε: «Ακόμα και το καλύτερο καυσόξυλο ρυπαίνει και επιβαρύνει την ατμόσφαιρα. Δεν αποφεύγεται η ρύπανση με την καύση ποιοτικών ξύλων. Είναι ευθύνη όλων μας να σεβόμαστε το περιβάλλον μας και να ακολουθούμε τις οδηγίες των Αρχών γύρω από το ζήτημα. Είναι λίγες ημέρες του χρόνου που απαγορεύεται η χρήση τζακιού και πρέπει να σεβόμαστε τις συστάσεις».

Σημειώνεται ότι οι ειδικοί του υπουργείου Περιβάλλοντος συνιστούν στους πολίτες τον περιορισμό της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων. Επισημαίνεται, επίσης, ότι σε τζάκια, σόμπες και οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση θέρμανσης απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.) καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες, πλαστικά και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Ρίτα Μελά

Keywords
Τυχαία Θέματα