Καυτηριασμός όγκων με μια βελόνα

Καυτηριασμός όγκων με μια βελόνα 21.11.2018Νέα

«Κατάλυση με ραδιοσυχνότητες»: Μια νέα πρωτοποριακή μέθοδος για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα

Με μια βελόνα που μπαίνει στον πνεύμονα του ασθενούς και καυτηριάζει τους όγκους σε αυτόν, εξαλείφοντας την ανάγκη για επέμβαση, Βρετανοί γιατροί από το Royal Free Hospital του Λονδίνου φιλοδοξούν να θεραπεύσουν τους όγκους των πνευμόνων χωρίς ανοιχτά χειρουργεία. Σημαντικό πλεονέκτημα της πρωτοποριακής μεθόδου, που ονομάζεται «κατάλυση με ραδιοσυχνότητες», είναι ότι μέσω της βελόνας λαμβάνεται και δείγμα βιοψίας. Και όλα αυτά μέσα σε μόλις 30 λεπτά!

Η μέθοδος, που συνιστά συνδυασμό διάγνωσης και θεραπείας, θεωρείται πολλά υποσχόμενη, καθώς γλιτώνει τους πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα από επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις. Στη διαδικασία ο ασθενής δεν χρειάζεται καν να ναρκωθεί.

Αφού χορηγηθεί μια δόση τοπικού αναισθητικού στο στήθος, μπαίνει κάτω από έναν αξονικό τομογράφο, ώστε ο γιατρός να μπορεί να παρακολουθεί τους χειρουργικούς χειρισμούς και μία λεπτή βελόνα 1,5 χιλιοστού εισέρχεται μέσα στο στήθος ανάμεσα από τα πλευρά στο σημείο κοντά στον όγκο.

Στη συνέχεια ο ακτινολόγος περνά μία βελόνα διαμέτρου 0,9 χιλιοστών μέσα από την πρώτη βελόνα και λαμβάνει δείγμα ιστού 2 εκατοστών, που στέλνεται για ανάλυση. Στη συνέχεια μία τρίτη, μικροσκοπική βελόνα, με ένα ηλεκτρόδιο στην άκρη της συνδέεται με μια γεννήτρια και μέσω ραδιοσυχνοτήτων θερμαίνει τον όγκο σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 60-70οC καταστρέφοντάς τον.

Οταν η βελόνα βγει, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα τσιρότο στο σημείο εισόδου της. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του μέσα σε λίγες ώρες. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές κρίνει ο γιατρός έως ότου ο όγκος καταστραφεί.

H νέα αυτή προσέγγιση, που, σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες, είναι εξίσου αποτελεσματική με τις συμβατικές θεραπείες στη διάγνωση και την καταστροφή των όγκων, εκτός από λιγότερη ταλαιπωρία, έρχεται να δώσει λύση σε εκείνους τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που λόγω συννοσηροτήτων δεν μπορούν να υποβληθούν σε ανοιχτό χειρουργείο. Σε σχετική μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Radiology» οι ειδικοί αναφέρουν ότι ένα εντυπωσιακό 50% των ασθενών που υποβλήθηκε στη διαδικασία ζούσε πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα