Και άλλη μείωση των συντάξεων «βλέπουν» οι δανειστές (πέραν αυτών του 2019)

Και άλλη μείωση των συντάξεων «βλέπουν» οι δανειστές (πέραν αυτών του 2019)15.06.2018Πρόσωπα

Θα συνεχιστούν η σκληρή επιτήρηση και οι αξιολογήσεις τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμα, λέει ο Κοστέλο

Τον κίνδυνο νέων οδυνηρών παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό σύστημα τα επόμενα χρόνια ομολόγησε χθες ο επικεφαλής των ελεγκτών του ESM για την Ελλάδα Νικόλα Τζαμαριόλι από το βήμα του συνεδρίου του «Economist».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης ανέφερε ότι «οι προοπτικές είναι δυσοίωνες στο θέμα

της γήρανσης του πληθυσμού», δείχνοντας έτσι ότι όχι μόνο δεν υπάρχει περιθώριο να αποφύγει η κυβέρνηση την ήδη ψηφισμένη περαιτέρω μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά επιπλέον είναι πολύ πιθανό να ζητήσουν οι δανειστές πρόσθετες παρεμβάσεις τα επόμενα χρόνια, όπως νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή και μειώσεις συντάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρεις μήνες έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σήμανε συναγερμό για τη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη και προανήγγειλε περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Στη λίστα των κρατών στις οποίες απαιτούνται επιπλέον αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, πρώτη πρώτη «φιγούραρε» η Ελλάδα. Αλλωστε, στους μνημονιακούς νόμους υφίσταται η πρόβλεψη για περαιτέρω αύξηση των ορίων.

Ο κ. Τζαμαριόλι τόνισε ότι «οι προκλήσεις για την Ελλάδα παραμένουν» και ζήτησε συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και του ανοίγματος αγορών και επαγγελμάτων, ενώ ήταν λάβρος κατά της κυβέρνησης για τη «βαριά κληρονομιά του 2015» και τα «τρία χρόνια που χάθηκαν», δηλώνοντας ουσιαστικά έτσι ότι το 3ο Μνημόνιο θα μπορούσε να αποφευχθεί!

----

Σχεδιάζουν «θηλιά» αυστηρής επιτήρησης για άλλα τρία χρόνια

Να κρατήσουν την Ελλάδα δεμένη στη «θηλιά» της αυστηρής επιτήρησης για τουλάχιστον άλλα δύο τρία χρόνια σχεδιάζουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές, όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής των τεχνοκρατών της Κομισιόν για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο στο συνέδριο του περιοδικού «Economist» στο Λαγονήσι.

Περιγράφοντας το μοντέλο «ενισχυμένης εποπτείας» της χώρας μας μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου, ο κ. Κοστέλο επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιούνται τριμηνιαίοι έλεγχοι από το γνωστό μας κουαρτέτο (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ), ώστε να παρακολουθείται η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και των μεταρρυθμίσεων που θα κληθεί να υλοποιήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες με απόφαση της Κομισιόν. Ο Ιρλανδός τεχνοκράτης εκτίμησε ότι αυτή η περίοδος θα διαρκέσει συνολικά δύο τρία χρόνια. Ωστόσο, είναι προφανές ότι η λήξη της θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας μας, από τις υπό συζήτηση δομικές αλλαγές στην ευρωζώνη και από τις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη. «Η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων θα κριθεί τους επόμενους μήνες έως τον επόμενο χρόνο» σημείωσε ο κ. Κοστέλο και πρόσθεσε: «Δεν θα είναι πρόγραμμα, αλλά επιτήρηση σε τριμηνιαία βάση».

Τόσο ο τεχνοκράτης της Κομισιόν και οι ομόλογοί του από την ΕΚΤ Φραντσέσκο Ντρούντι και από τον ESM Νικόλα Τζαμαριόλι όσο και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Φίλιπ Γκέρσον υπογράμμισαν από το βήμα του συνεδρίου του «Economist» την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα πρέπει να περάσει τη γραμμή τερματισμού και να συνεχίσει να τρέχει, για να διασφαλίσει ότι τα οφέλη θα συνεχίσουν να υφίστανται και μεσομακροπρόθεσμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκέρσον.

Από την πλευρά του, ο κ. Κοστέλο έκανε ειδική αναφορά στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, στην περαιτέρω βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου τα επόμενα χρόνια (ιδίως μετά το 2022), ο οποίος θα πρέπει να αξιοποιηθεί για μείωση φορολογικών συντελεστών και στοχευμένη αύξηση δαπανών. Ο επικεφαλής των ελεγκτών της Κομισιόν ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο. «Τα 100 δισ. ευρώ συνολικών οφειλών είναι μύθευμα, διότι μόνο 10-20 δισ. ευρώ μπορούν πραγματικά να εισπραχθούν» σχολίασε.

Μ. Ροζάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα