«Κάηκε» (οριστικά) ο Σαμαράς για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Κάηκε» (οριστικά) ο Σαμαράς για Πρόεδρος της Δημοκρατίας26.11.2019ΝΔ

Ο Κυριάκος έβαλε ταφόπλακα στις ελπίδες Σαμαρά για την Προεδρία
Πρόσωπο ευρείας συναίνεσης θα προτείνει ο Μητσοτάκης
Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο Σύνταγμα
Ποια είναι τα άρθρα που αναθεωρούνται

Η Θέση μας: Ένας Πρόεδρος που να ενώνει

«Έκαψε» οριστικά και αμετάκλητα το σενάριο να στηριχτεί ο Αντώνης Σαμαράς

(φωτό) για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «αδειάζοντας» ταυτόχρονα από το βήμα της Βουλής τα κυβερνητικά στελέχη που έσπευσαν προσφάτως να στηρίξουν δημοσίως την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού. 

Μιλώντας στην Ολομέλεια λίγο πριν από την ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε -επιτέλους- το στίγμα των προθέσεών του αναφορικά με το ποιον θα προτείνει για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι θα είναι πρόσωπο υπερκομματικό και ευρύτατης αποδοχής.

«Πιστεύετε πραγματικά, κ. Τσίπρα, ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία η οποία να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία και να μπορεί να σταθεί εδώ, σε αυτή την αίθουσα, την επόμενη μέρα;» ρώτησε τον πολιτικό αντίπαλό του, ενώ αμέσως μετά ξεκαθάρισε ότι η πρόβλεψη για προεδρική εκλογή με σχετική πλειοψηφία «δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας να αναζητεί ένα πρόσωπο που θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».

«Φρένο» στους υποστηρικτές

Η παραπάνω αποστροφή του πρωθυπουργού είναι σαφής και έρχεται να βάλει τέλος σε οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση υπέρ της υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά, που έχει ομολογουμένως φουντώσει λόγω των πρόθυμων στελεχών, τα οποία τις τελευταίες ημέρες τοποθετούνται το ένα μετά το άλλο υπέρ του, όπως ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Μάκης Βορίδης, αλλά και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος. Πάντως, η αναφορά του κ. Μητσοτάκη όχι μόνο βάζει φρένο στην εσωκομματική τάση υπέρ Σαμαρά, αλλά και επιδεινώνει έτι περισσότερο τις σχέσεις των δύο ανδρών.

Αποτέλεσμα είναι το Μαξίμου να βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός, αντιλαμβανόμενος ότι οι σχεδιασμοί του δεν του βγαίνουν, μετατρέπεται μέρα με τη μέρα σε κινούμενη βόμβα και εκτιμάται πως δεν θα διστάσει να βάλει για ακόμη μια φορά φωτιά στο ίδιο του το κόμμα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ξεχνάει, επίσης, ότι λόγω Σαμαρά, κυρίως, εγκλωβίστηκε και βρέθηκε εκτεθειμένη η παράταξη στην υπόθεση του σκανδάλου της Novartis.

Σε κάθε περίπτωση, η επίμαχη δήλωση του πρωθυπουργού δημιουργεί νέα δεδομένα, με βουλευτές μάλιστα της συμπολίτευσης να σχολιάζουν στα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια ότι τροφοδοτoύνται πλέον νέα σενάρια, αν και υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ολα δείχνουν ότι η ολιγοήμερη χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για περισυλλογή και πιθανώς για τη λήψη αποφάσεων από τον κ. Μητσοτάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Καταψήφισε τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων

Μόνο με τις 158 ψήφους της Ν.Δ. αναθεωρήθηκε το άρθρο του Συντάγματος που αφορά την προεδρική εκλογή ακόμη και με λιγότερες από 151 ψήφους, με την πλήρη αντίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης να αποτυπώνεται όχι μόνο στη σφοδρή κριτική, αλλά και στην ψηφοφορία.

Η διαδικασία που πέρασε η κυβέρνηση προβλέπει πως, αν δεν τελεσφορήσουν οι ψηφοφορίες με αυξημένες πλειοψηφίες 200 και 180 βουλευτών, τότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται με τον πήχη να πέφτει στους 151 και, στη συνέχεια, αν και πάλι δεν επιτευχθεί η εκλογή, αυτή θα γίνεται με απλή σχετική πλειοψηφία.

Στον αντίποδα, η συνταγματική κατοχύρωση της ψήφου των ομογενών (άρθρο 54) ψηφίστηκε από 212 βουλευτές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίζει. Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το μόνο κόμμα, όπως συνηγορούν όλες οι ενδείξεις, που καταψήφισε τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, με αποτέλεσμα αφενός το κόμμα να οδηγηθεί στην απομόνωση, αφετέρου να μην καταγραφεί η ιστορική ομοφωνία που τόσο επιζητούσε η κυβέρνηση.

Για την ιστορία, την πρόταση της Ν.Δ. καταψήφισαν 84 βουλευτές, ενώ ένας δήλωσε «παρών». Σχετικά με το άρθρο 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών, η κοινή πρόταση για εξάλειψη της αποσβεστικής προθεσμίας που αφορούσε τις αξιόποινες πράξεις μελών της κυβέρνησης συγκέντρωσε 274 «ναι», ενώ 23 βουλευτές δήλωσαν «παρών». Η ερμηνευτική δήλωση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεπε ότι το αδίκημα της δωροληψίας δεν ανήκει στα υπουργικά καθήκοντα δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 180 ψήφους (έλαβε 84 ψήφους). Συνολικά, η Ολομέλεια έκρινε αναθεωρητέα εννέα άρθρα, εκ των οποίων τα επτά πέρασαν με ευρεία πλειοψηφία. Εκτός από την προεδρική εκλογή, και η διευκόλυνση της επιλογής των ανεξάρτητων Αρχών φαίνεται ότι συγκέντρωσε μόνο τις ψήφους της κυβερνώσας παράταξης.

Εν τω μεταξύ, η Βουλή ψήφισε ακόμα την κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να συστήνει εξεταστικές επιτροπές, τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας και την εξίσωση των στρατιωτικών με τους λοιπούς δικαστές.

Να σημειωθεί ότι από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι Νίκος Φίλης και Μανώλης Θραψανιώτης από τον ΣΥΡΙΖΑ, και ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα