Καταγγελίες-βόμβα για το «Αγία Ζώνη II»

Καταγγελίες-βόμβα για το «Αγία Ζώνη II» 25.08.2018ΠρόσωπαΡεπορτάζ

Στον εισαγγελέα σύλλογοι της Σαλαμίνας, κατονομάζουν επιχειρηματία που είχε συμφέρον να καθυστερήσει η διαδικασία της απορρύπανσης

Καταγγελία-βόμβα προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά, την οποία κοινοποίησαν και προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, κατέθεσαν εξωραϊστικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι Σαλαμίνας, κατονομάζοντας συγκεκριμένο

επιχειρηματία ως υπεύθυνο για την εξάπλωση της ρύπανσης στον Σαρωνικό μετά τη βύθιση του «Αγία Ζώνη II», πέρυσι τον Σεπτέμβριο, που οδήγησε σε ένα άνευ προηγουμένου οικολογικό έγκλημα.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο επιχειρηματίας, αντί να μειώσει την έκταση της μόλυνσης, έκανε... τα στραβά μάτια, αφού έτσι το κέρδος από την απορρύπανση, μέρος της οποίας ανέλαβε η εταιρία του, θα ήταν μεγαλύτερο.

«Ηθικός αυτουργός των εγκληματικών αυτών πράξεων και παραλείψεων είναι ο πασίγνωστος επιχειρηματίας Ιωάννης Πολυχρονόπουλος, ιδιοκτήτης των εταιριών Τεχνική Προστασία Περιβάλλοντος και POLYECO» ισχυρίζονται στην καταγγελία τους οι σύλλογοι, κάνοντας παράλληλα αναφορά σε στελέχη ασφαλιστικών εταιριών και περιβαλλοντικών Ταμείων, καθώς επίσης και σε επίορκους κρατικούς λειτουργούς «οι οποίοι είναι μισθοδοτούμενοι σε μόνιμη βάση από τον δαιμόνιο επιχειρηματία».

Βάσει της σύμβασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) με την εταιρία συμφερόντων του επιχειρηματία επιβάλλεται να υπάρχουν απορρυπαντικά πλοία σε κατάσταση ετοιμότητας, ώστε σε περίπτωση διαρροής πετρελαίου στη θάλασσα να σπεύσουν εντός 24 ωρών και να καταπολεμήσουν την πετρελαιοκηλίδα. Το πλοίο ναυάγησε στις 10 Σεπτεμβρίου, ωστόσο η συνδρομή του EMSA ζητήθηκε τέσσερις ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζουν οι σύλλογοι στην καταγγελία που κατέθεσαν στην Εισαγγελία, τα αίτια της τετραήμερης ολέθριας καθυστέρησης ήταν διττά: «Αφενός μεν να προστατευθεί η χρυσοφόρος σύμβαση του κ. Χρονόπουλου, ο οποίος δεν είχε τη δυνατότητα να στείλει άμεσα απορρυπαντικό πλοίο, γιατί αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του EMSA, ήταν ναυλωμένο σε εμπορική δραστηριότητα και, αφετέρου, να εξαπλωθεί η πετρελαιοκηλίδα ώστε να πολλαπλασιαστεί και το κόστος απορρύπανσης».

Οπως αναφέρουν οι εξωραϊστικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι Σαλαμίνας, «σήμερα ο κ. Πολυχρονόπουλος έχει ήδη εισπράξει προκαταβολή 6.000.000 ευρώ και διεκδικεί άλλα 50.000.000 ευρώ ως αμοιβή για την απορρύπανση του ναυαγίου».

Το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» και τι απάντησε ο εμπλεκόμενος

Το θέμα είχε αναδείξει σε δημοσίευμά της (05.08.2018) η «κυριακάτικη δημοκρατία» με τίτλο «Μπαίνει εισαγγελέας για να “καθαρίσει” τα χρυσοφόρα ναυάγια». Στο ρεπορτάζ γινόταν αναφορά στην εισαγγελική έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις υπηρεσίες απορρύπανσης, μέσω των οποίων διακινούνται κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ, που, σύμφωνα με καταγγελίες, με ύποπτο τρόπο καταλήγουν σε συγκεκριμένες τσέπες.

Ο επιχειρηματίας (τον οποίον το δημοσίευμά μας δεν κατονόμαζε) είχε απαντήσει με εξώδικο, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η εταιρία του «εκτέλεσε τις ανατεθείσες εργασίες με τον πλέον επιστημονικό, διεθνώς αναγνωρισμένο και αποτελεσματικό τρόπο, αντιμετωπίζοντας σε κάθε περίπτωση τη ρύπανση εν τη γενέσει της, χωρίς αυτή να προκαλέσει ζημιά στις παράκτιες περιοχές».

Keywords
Τυχαία Θέματα